GeriSeyahat Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Bu yıl bayram günlerinin hafta sonuna bağlanması 2 günlük idari izin gerektirdiği için planlarını son dakikaya bırakanlar oldu. Müjdeli haber geldi; Kurban Bayramı bu yıl da 9 günlük bir tatile müsaade ediyor. Bu uzun seyahat fırsatını nasıl değerlendirmeli? Jürimize “Bayramda yurtiçinde nereye gitmeli” diye sorduk, birbirinden güzel 10 farklı rotayı anlattılar.

Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Lov Faralya

Tarihe kulaç atın / FETHİYE, MUĞLA
Saffet Emre Tonguç, Hürriyet Seyahat yazarı 

Bayramda tarihle iç içe, sakin bir tatil planlıyorsanız sizin için önerim Fethiye’de Kayaköy ve Faralya... Eski adı Levissi olan Kayaköy, antik dönemde Karmylassos adıyla bilinen, Likya uygarlığının önemli yerleşim yerlerinden biri üzerine kurulmuş bir Rum köyü. 18’inci yüzyılda Gemiler Adası’nda yaşayan Rumların korsanlardan kaçabilmek için iç taraflara göç ederek kurduğu düşünülüyor. Terk edilmişliğin sessizliğindeki köyde 2 kilise, 14 şapel ve 3 bin 500’den fazla ev var. Kayaköy’de size özel bir dünya sunan ayrıcalıklı adresler Ada Dreams History ve Kaya Villas Exclusive. Bence Türkiye’nin Amalfi sahilleri olan Faralya’daki La Boheme Kabak, Kabak Dome, Perdue ve Lov Faralya ise doğayla bütünleşen tasarımlarıyla tatil anlayışınızı yeniden şekillendiriyor.
Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Yedi Güzel Adam Müzesi

Sokaklarında kaybolun / KAHRAMANMARAŞ
Serda Büyükkoyuncu, seyahat yazarı

Akdeniz’in gizli bahçesi Kahramanmaraş; Toroslar’ın sonunda, her yanı dağlarla çevrili bir şehir. Burada, dilerseniz meşhur Döngel Kaplıcaları’nda şifa bulabilir, uğurböcekleriyle kırmızıya dönen Uludaz Dağı ve pek çok yürüyüş rotasında nefesinizi ferahlatıp bu sıcak yaz günlerinde Başkonuş Yaylası’nda ciğerlerinize bayram ettirebilirsiniz. Tabii şehrin arka sokaklarına dalın, eski Maraş’ı keşfedin. Eski meydan, Küçük Taş Medrese, Dedeoğlu Konağı, yöreye özgü minareleriyle dikkat çeken camiler ve Çukur Hamam şehirde görmeniz gereken yerler. Kentin entelektüelliğinin simgesiyse şahane bir binadaki Yedi Güzel Adam Müzesi. Zengin mutfağında öne çıkan lezzetler; tarhana, borani, döğme pilavı, mumbar ve haşlama içliköfte. Dondurma içinse en iyi adresler Alpido ve Kervan.

Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Troas Motel sahili

Çocukla doğaya karışın / KAZ DAĞLARI, ÇANAKKALE-BALIKESİR
Gülay B. Altan, Hürriyet Seyahat Yazıişleri Müdürü

Mehmetalan Köyü’ndeki Hızır Kamp, bölgenin en eskilerinden. Çadır alanı küçük; taş ve ağaç odaları da var (hizirkamp.com). Eğer yer bulamazsanız Darıdere Tabiat Parkı’nı değerlendirin, çadır alanı daha geniş (darideretabiat.com). Telefon çekmiyor, dijital yok; sadece kuş sesleri. Kızım Bilge’ye bir gece çadır yeter. Ardından Büyükhusun’un el değmemiş sahiline ineceğiz. Zeytinyağı fabrikasıyken otele çevrilen Troas Motel namı diğer Carlos’un Yeri, 30 yıldır aynı sadelikle hizmet veriyor; TV, müzik yok. Sebzeler ilaçsız, bahçeden; balık denizden. Konuklar da çıkabiliyor ağ atmaya. 2 kişilik oda, kahvaltı-akşam yemeği 2 bin lira (0286 762 02 79). Bölgeyi iyi bilen biri olarak söylüyorum; en güzel deniz burada. İlle bu koy ama yine çadır diyenler komşu Aylin Kamping’i arayabilir (0532 595 64 12).

Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Cennet Koyu

Yeşil ve mavi... / SELİMİYE, MARMARİS, MUĞLA
Melih Uslu, Food and Travel Yazıişleri Müdürü, seyahat yazarı

Ziyaretçilerine hem karadan hem de denizden mavi yolculuk yapma olanağı sunan Bozburun Yarımadası’nın prensesi Selimiye, uzun bayram tatili için nicedir özlediğiniz sakinliği ve huzuru vaat ediyor. Burası, sırtını yeşil ve kayalık tepelere yaslamış küçük bir balıkçı köyü. Yarım asır öncesine kadar sadece denizyoluyla ulaşılabilen köy, bugün Marmaris’in Alaçatı’sı gibi... Ahtapot başta olmak üzere mevsimin taze deniz ürünlerini yerel eşlikçilerle servise hazırlayan restoranlar, yelkencilerin de favorisi. Selimiye’den sonra uçurumların kıyısında ilerleyen Taşlıca yolunun seyir keyfi yüksek. Bu güzergâhta muhteşem günbatımı manzaralarına doyacaksınız. Konaklama için önerim LOFT 167.

Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Ayder Yaylası

Bulutlarda serin serin / KARADENİZ YAYLALARI
Burak Özberk, Hürriyet Seyahat yazarı

Kurban Bayramı’nda sıcak ve nemden şikâyet etmek istemeyenler için gidilecek en güzel yer Karadeniz. Eğer daha önce Karadeniz yaylalarını gezmediyseniz, ilk önce Rize yaylalarını görmenizi tavsiye ederim. Ayder’de 1.000 metrelerde konaklayıp, gün içinde 2.000 metrelerdeki yaylaları gezip bulutların üstünde oksijen depolayabilir ve her yerden suların aktığı ortamlarda Karadeniz’in eşsiz lezzetteki yemeklerini tadabilirsiniz. Çamlıhemşin’de Pokut, Hazindağ ve Gito yaylalarını, Palovit Şelalesi’ni, Mikron Köprüsü’nü ve Zilkale’yi görmeden dönmeyin. Eğer Çamlıhemşin yaylalarını daha önce gezdiyseniz, Artvin’e gitmenizi ve son yılların popüler yerleri olan Şavşat ile Macahel’in yaylalarını gezmenizi tavsiye ederim.

Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Cunda Adası

Konaklama seçeneği çok / AYVALIK, BALIKESİR
Erdoğan Gümüş, Hürriyet Seyahat gezgini

Ayvalık doğal güzellikleri, plajları, tarihi ve kültürel mekânlarıyla yaz tatilinin vazgeçilmez adreslerinden... Sarımsaklı, denize oldukça yakın lüks otellerin yanı sıra apart konaklama seçenekleriyle de bir hayli avantajlı. Cunda Adası, arnavutkaldırımlı dar sokakları, tarihi Rum evleri, sahil boyunca sıralanmış restoran, kafe ve butik otel hizmeti sunan konaklarıyla ideal seçenekler sunuyor. Âşıklar Tepesi’ne çıkıp panoramik manzarasını fotoğraflamayı, Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, Taksiyarhis Kilisesi’ni (Rahmi M. Koç Müzesi) gezmeyi unutmayın derim. Özellikle adayla özdeşleşmiş Taş Kahve’de demli bir çay ya da damlasakızlı kahve içmek de eminim ruhunuza iyi gelecektir.

Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Vino Locale’nin bahçesi

Gastronomik bir rota / URLA, İZMİR
Canan Demiray, seyahat yazarı

Tatilinizin merkezine gastronomiyi koymak isterseniz Urla harika bir tercih. Bağ rotasındaki butik üreticilerin her biri denemek isteyebileceğiniz lezzetler sunuyor. Zeytinyağı konusunda da iddialı olan Urla’da Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde hem üretim süreciyle tanışabilir hem de restoranı Polima’nın menüsünü deneyebilirsiniz. Urla’da Vino Locale’in mevsimsel menüsündeki lezzetlerin tadı damağınızda kalabilir. Merkezdeki Sanat Sokağı’nı ve Necati Cumalı’nın evini de ziyaret etmek iyi fikir. Çevre gezileri düşünürseniz Klazomenai Antik Kenti görülmesi gereken yerlerden. Deniz-güneş keyfi yapmak istediğinizde Seferihisar ve Sığacık yanı başınızda. Konaklama için Manej ve Urla Bağevi değerlendirebileceğiniz yerler.

Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Side

Koylarını gezin / ANTALYA 
Nurgül Büyükkalay, Hürriyet Seyahat gezgini

Harika koylarda yüzmek isterseniz Kemer’den Kaş’a giden rotayı izleyebilirsiniz. Burası benim Antalya’da en sevdiğim rotalardan. Adrasan ve Çıralı ilk duraklarınızdan olmalı. Finike-Demre yolunda güzelliğine şaşıracağınız Mağaralı Koy’da bir mola verin. Kekova’da tekne turuna katılın. Bir kez gören herkesin sevdalandığı Kaş’ı keşfedin. Akdeniz mutfağının en iyisi için 7 Mehmet, kahvaltı için Börekçi Tevfik, köfte-piyaz için Şişçi Volkan, şık bir akşam yemeği için harika manzarasıyla Asmani listenizde olmalı. Şehir merkezinde Akra Barut Hotel, 5 yıldızlı her şey dahil bir otel isterseniz Sailor’s Beach Club, bungalov tatili için Adrasan Ravza Apart, Kaleköy’de Mehtap Pansiyon, Kaş-Kalkan için Fidanka Hotel, villa tatili isterseniz de Mulberry Collection en güzel konaklama seçenekleri arasında.

Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Foça Liman

Huzur dolu bir tatil / FOÇA, İZMİR
Burcu Gürtürk Kadak, Hürriyet Seyahat gezgini

İster 9 günlük bayram tatilinin tamamında, isterseniz bir bölümünde sakinlik arıyorsanız Foça’nın yolunu tutabilirsiniz. Eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılan Foça’da denize girilebilecek birbirinden harika plajlar var. Sazlıca Koyu Plajı, Eski ve Yeni Foça halk plajları, Çanak Koyu günü denizde geçirmek için tercih edebileceğiniz ekonomik seçeneklerden... Pers Mezar Anıtı, Şeytan Hamamı, Beş Kapılar Kalesi, Liman Kutsal Alanı, tarihi Osmanlı hamamları, Athena Tapınağı ve Siren Kayalıkları da Foça’da uğramanızı önereceğim diğer önemli noktalar. Foça’da konaklama için pek çok seçenek var. Ancak Bülbül Yuvası kasabayla bütünleşmiş bir butik otel olarak ön plana çıkıyor. Akşam yemeği için leziz yemekleriyle Foça’nın favorisi Fokai Balık’ı tercih edebilirsiniz.

Son dakikacılara yurtiçi rota önerileri...

Kaleköy

Günbatımını kaçırmayın / GÖKÇEADA, ÇANAKKALE
Bahar Gündoğdu, Hürriyet Seyahat gezgini

Gökçeada bence Türkiye’deki en güzel adadır. Bu kadar çok sevmemin en büyük sebebi sakin olması sanırım. Denizi soğuk değil. Türkiye’deki tek sualtı milli parkı adanın kuzeyinde, Yıldızkoy’da. Kayalık bir yapısı olan koyun plaj kısmından kolayca denize girilebiliyor. Kefalos kumluk, Gizli Liman ise minik taşlı deniziyle davetkâr... Eğer spora ilginiz varsa Gökçeada’da uçurtma sörfü (kitesurf) yapmayı öğrenebileceğiniz okullar var. Yıldızkoy ve Gizli Liman’da kamp yapabilirsiniz. En çok ve en güzel konaklama tercihleri için Kaleköy’ü dolaşın. Türkiye’nin en etkileyici günbatımı manzarası da bu köyde izlenir. Kaleköy’de günü batırmadan, Yunanistan’ı aratmayan tavernalarında bir şeyler yemeden, Tuz Gölü’nde çamura bulanmadan, oğlak eti yemeden, Zeytinköy’de dibek kahvesi içmeden de dönmeyin.

False