GeriSeyahat Roma'nın lezzet dünyası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Roma'nın lezzet dünyası

Roma'nın lezzet dünyası

Hayaller şehri Roma hangi unvanı bahşetsek yakıştırıyor kendisine; Dünya’nın başkenti, ebedi şehir, açık hava müzesi… Roma her dönemeçte yeni sürprizlerle sizi şaşırtan Arnavut kaldırımı sokakları, yeşil panjurlu güneş rengi evleriyle içinize işliyor. Peki yemek kültürü? Size bu yazı da Roma lezzet rehberinden bahsedeceğim. İşte detaylar…

Roma’yı hiç plan yapmadan gezmek mümkün, hatta sadece rengârenk çiçekli balkonları takip ederek ara sokaklarda kaybolmak başlı başına keyifli bir aktivite. Şehirde gezme görme seçenekleri sonsuz olduğu gibi yeme–içme seçeneklerinin de sınırı yok.

Romanın lezzet dünyası


Her köşe başında, her meydanda onlarca pizzeria, trattoria, ristorante bulmak mümkün. İtalyan mutfağının ihtişamına ek olarak Roma’nın yerel mutfağı Cucina Romana’nın spesyallerini eklediğinizde şehir tam bir gastronomi cennetine dönüşüyor. Roma mutfağının cevherlerine ulaşmak için biraz çaba göstermeniz gerekiyor. Hayatında yediği en kötü pizza ve makarnayı Roma’da yemiş biri olarak inanın bana turistik yerlerin çoğu sizi pişman edecek kalitede.

Roma’ya bir seyahat planlıyorsanız elde ettiğim deneyimlerimi okumadan Roma’ya gitmemenizi tavsiye ederim.



Pizza

İtalyan mutfağının kutsal üçlüsünden ilki olan pizzayı konusunun uzmanı pizzerialarda yemenizi tavsiye ederim. Roma usulü veya Napoli usulü uzmanlaşmış pizzeriaların yanı sıra dilim pizza satan pizzacılar da çok revaçta.

Romanın lezzet dünyası


Turistik bölgenin kalbindeki Forno Campo dei Fiori, Antica Forno Roscioli ve Vatikan’ın civarında yer alan Pizzarium Bonci ünlerinin hakkını veren pizzacılar. Campo dei Fiori’de bulunan Forno’nun pizza rosso’su (incecik, çıtır çıtır pizza hamuru üzerinde yoğun domates sosu) sadeliğine aldanmayıp mutlaka denemeniz gereken bir lezzet.

Romanın lezzet dünyası



Antica Forno Roscioli ve Pizzarium Bonci ise onlarca çeşit pizza arasından seçmekte zorlanacağınız yerlerden. Tavsiyem küçük dilimler alarak malzemelerini beğendiğiniz çoğu pizzanın tadına bakmanız, hepsinin birbirinden lezzetli olduğunu göreceksiniz.

Makarna

Roma mutfağına özgü makarnalar alıştığımız makarnalardan oldukça farklı, ortak özellikleri sadece birkaç malzemeyle yapılmaları. Deniz mahsullü, kum midyeli, kıymalı falan olanları bir kenara bırakıp şehrin mutfağına özgü spesiyalleri denemenizi öneririm.

Romanın lezzet dünyası


Cacio e Pepe (Pecorino Romano peyniri ve karabiberli), Pasta all’amatriciana (Domates soslu, guanciale ve Pecorino peynirli), Pasta alla Carbonara (Pecorino peyniri, bacon ve yumurtalı), Pasta alla Gricia (Guanciale ve Pecorino peynirli). Bu makarnaları evde de yapardık dememek için La Tavernaccia, Armando al Pantheon ya da Salumeria Roscioli’yi deneyebilirsiniz.

Romanın lezzet dünyası


Cucina Romana (Roma Mutfağı)

İtalyan mutfağı denince nadiren primi piatti’yi geçip, secondi piatti olarak anılan sebze ve et yemeklerini tadıyoruz. Oysa ki, Cucina Romana son derece leziz ve önemli ana yemeklere sahip. Eğer enginar mevsiminde Roma’daysanız Carciofi alla Romana ve Carciofi alla guidia’yı denemeden dönmeyin.

Romanın lezzet dünyası


Roma usulü enginar yeşillikler ve şarapla pişerken, ikinci önerim şehrin Musevi sakinlerinin klasiği olan kızarmış enginar. Et yemeklerinde öne çıkanlar ise domates sosunda pişmiş peynirli işkembe (trippa alla romana) ve sığır kuyruğu yahnisi (coda alla vaccinara) mutlaka denenmesi gereken lezzetler. Da Enzo al 29, La Tavernaccia ve Armando al Pantheon bu lezzetleri deneyip beğendiğimiz restoranlar.




Gelato (Dondurma)

Dondurmasız bir Roma seyahati elbette düşünülemez. Ancak sıcağın etkisi ile önünüze çıkan ilk yerden dondurma almayı aklınıza getirmeyin. Sizi üzmeyecek gelatolar için Prati bölgesindeki Gelateria dei Gracchi ve Navona civarındaki Gelateria del Teatro’yu deneyebilirsiniz.

Romanın lezzet dünyası






False