GeriSeyahat Avusturalya'nın keyif şehri: Adelaide
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avusturalya'nın keyif şehri: Adelaide

Avusturalya'nın keyif şehri: Adelaide

Eşsiz sanat eserleri, müzeleri, kiliseleri, plajları, üniversiteleri, şık butikleri, Kanguru Adası ve dünyaca ünlü şarap bağları ile şirin şehir Adelaide... Güney Avustralya eyaletinin en büyük şehri ve başkenti olan Adelaide farklı kültürlerin izlerini taşıyan mekanları, her daim yavaş ilerleyen gündelik yaşamı ile turistlerin uğrak noktası. İşte size Adelaide gezi rehberi

Adelaide’de havaalanına iner inmez, hayatınızı yavaşlatmanız gerektiğini düşünüyorsunuz. O kadar düzenli ve huzurlu bir şehir ki. Güney Avustralya’da yer alan Adelaide, aynı zamanda bu bölgenin başkenti. Toplam nüfusu 1 milyon 300 olan Adelaide, nüfus olarak da ülkenin beşinci büyük kenti olarak biliniyor.

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Melbourne’de yaşayan arkadaşlarıma Adelaide’ı ziyaret edeceğimi söylediğim zaman, ‘’kıtanın en büyük köyüne gidiyorsun’’ dediler. Evet Sidney ve Melbourne’e nazaran Adelaide biraz daha küçük bir şehir. Avustralya ekonomisinin en güçlü şirketlerine ev sahipliği yapan Adelaide’ın kuzeyi ise doğalgaz kaynakları bakımından oldukça zengin.Üniversitelerin yoğun olduğu, etrafınızda cıvıl cıvıl gençlerin şehri benim için Adelaide. University of Adelaide binasına hayran kalmamak ise ne mümkün! Adelaide’de sanat galerileri ise size sanatın büyüsünü yaşatıyor.

Adelaide’e Nasıl Gidilir?

Qatar Airways ile İstanbul – Katar aktarmalı Adelaide uçuşlarıyla seyahat edenler, dünyadaki en yeni havalimanı merkezi olan Hamad Uluslararası Havalimanı’nda aktarma yaparak, 100’den fazla mağaza ve restoran seçenekleri ile yüzme havuzu, otel ve spa gibi benzersiz hizmetler sunan havalimanında zamanın nasıl geçtiğini bile anlamıyor. Uçağa bindiğinizde aklınız gezemediğiniz mağazalarda ve lüks restoranlarda kalarak, uçuşunuza devam ediyorsunuz. Business Lounge ise dünyada gördüğüm en güzel ve en görkemli loungelardan.

Â

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Adelaide uçuşlarında dünyanın en iyi uçakları Airbus 350 kullanılıyor. Hem business class’ta hem de ekonomi sınıfında daha geniş koltuklarıyla, en düşük motor sesi seviyesiyle, gelişmiş havalandırma teknolojisiyle ve LED ışıklandırmasıyla en iyi yolcu deneyimini sağlayacak şekilde tasarlanan uçaklarda, evinizdeki yatağınızda uyuyormuş gibi seyahatinizi tamamlıyorsunuz. Tüm bu özellikleriyle, uzun mesafeli bir uçuşun ardından yorgunluğu azaltırken, yolcuların konforlu uçuş yapmalarını amaçlayan bir uçak . Eğlenceli filmler, sıra dışı menüler, internet hizmetleri ile zamanın nasıl geçtiğini bile anlamıyorsunuz. Etrafınızda gözünüzün içine bakan kabin ekibi ise sizin rahat etmeniz için adeta çırpınıyor.

Adelaide’e Ne Zaman Gidilir?

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Avustralya güney yarımkürede bulunduğundan dolayı, ülkemizde kış mevsimi yaşanırken, Adelaide’de yaz mevsimi başlıyor. İnanamayacaksınız sıcaklıklar 50 derecelere çıktığı için, Avustralyalılar 17-18 derecede bile kürk giymeye başlıyorlar. Onlara göre sıcaklıkların 50 derecelerden 18 derece seviyelerine inmesi kış aylarının habercisidir. Temmuz ve Aralık ayları arasında Adelaide için en güzel zamanlar başlıyor.

Avustralya Adelaide Mutfak Kültürü

Et ve deniz ürünlerini ızgara olarak tüketmeyi tercih eden Avustralyalılar, Çin, Japon ve İtalyan mutfaklarından çok keyif alıyorlar.Avustralya halkının barbekü tutkusunu şehri gezerken daha çok hissedebiliyorsunuz. Her yerde mangal ve aksesuar çeşitleri yer alıyor. Avustralya’da kanguru eti tercihleriniz arasında ise, restoranlarda birçok seçenek sizlere sunuluyor.

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Deniz mahsülleri, ıstakoz, karides, deniz tarakları, istiridye ve okyanus balıkları Avustralya mutfağının en önemli lezzetleri arasında yer alıyor. Avustralya’nın kral karidesi ve istiridyeleri ise denenmeye değer. Avustralya’nın yerel ekmeği olan Dampers’ı tatmaya değer güzellikte. Ekmek fırınlarından gelen kokular ile uzakta olsanız bile koku sizi kendine çekiyor. Yerel tatlar arasında pavlova, Anzak bisküvisi ile yapılan tatlılar ve Lamingtons’u deneyimleyebilirsiniz. Macadamia ‘Kindal Kindal’ olarak bilinen, Avustralya’nın yerel fındığı bir süre sonra bağımlılık yapıyor. 5 farklı çeşidi olan fındık baş döndürücü bir lezzete sahip. Avustralya’nın ünlü çikolatalarını tatmak istiyorsanız, size 2 sihirli adres..

Haigh’s Chocolates

Adelaide’de 3 yerde rastladığım çikolata dükkânına diyet yapıyorsanız bile o keyifli ambiyansı yaşamak için lütfen girin. Haigh’s Chocolates’in Beehive Corner’ın, Adelaide Arcade ve Central Market Arcade’de şubeleri bulunuyor. Rundle Mall’ın girişindeki bulunan Haigh’s ise en sevimlisi.

www.haighschocolates.com.au

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Koko Black

Koko Black, sıra dışı çikolata tadımı deneyimleyeceğiniz harika bir yer. Aurelia Champagne Truffle, Salted Caramel Dark, Chai Tea ve kafesinde sunulan kahveleri tercihleriniz arasında olmalı.

www.kokoblack.com

Adelaide Restoranları

Rigoni’s, Orana, Sean’s Kitchen, Red Orchre Grill Avustralya mutfağının keyifli adresleri.

Adelaide Shiki ise, Japon mutfağının en güzel suşhilerini size sunuyor.

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

2KW Bar & Restaurant, Avustralya mutfağının gurme lezzetlerinin yanı sıra eğlenceli sunumlarıyla size görsel şölen yaşatıyor.

www.2kwbar.com.au Â

Nehir manzarasını seyrederek, Avustralya mutfağının leziz örneklerini deneyimlemek istiyorsanız, Jolley’s Boathouse tercihleriniz arasında olmalı.

www.jolleysboathouse.com

Adelaide’deki gün batımını ödüllü bir restoranda, masanızdan seyretmek istiyorsanız, Windy Point Restaurant’ı tercih etmelisiniz.

windypoint.com.au

Avustralya’nın Şarap Rotalarında Eşsiz Deneyimler

1788’de İngilizler’in Avustralya’daki altyapı çalışmalarına iş gücü sağlamak amacıyla mahkûmları sürgüne göndermeye başlamış olması kıtanın kaderini tamamen değiştirmiş.

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Avrupa’daki din merkezli mücadelelerden kaçan Protestanlar, tarımla uğraşmak şartıyla Güney Avustralya’da çok düşük fiyatlarla toprak sahibi olmuşlar. Büyük bir kısmı Alman kökenli olan halk, geleneksel Avustralya yaşamının oluşumunda ve şarap üretiminde önemli role sahip olmuşlar. Avrupalıların adaya adım atmasıyla asmalar dikilmeye başlanmış.

Şarapların lezzetleri paha biçilemez değerde!

1820 yılından itibaren şarap üretimine başlayan Avustralyalılar, dünyaca ünlü kırmızı ve beyaz şarap üretiminde sözü geçen ülkeler arasında yerini almaya başlamış. Avustralya şarap endüstrisinde başarılı olmasını Avrupalı göçmenlere borçlu. 1970’lerde karton kutuda şarap olgusunun Avustralyalılar tarafından öne çıkarıldığını biliyor muydunuz? Üreticiler şişe mantarı kullanmadan, şarabı oksijenden uzak tutmak için bu uygulamayı kullanmaya başlamışlar.

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Avustralya, İtalya, Fransa ve İspanya’dan sonra en fazla şarap ihraç eden ülke. Avustralya topraklarının %70’inin tarıma elverişli olması ise günden güne Avustralya’nın başarısını arttırıyor. Ülkenin dört bir kısmını kaplayan elli şarap bölgesi olduğunu biliyor muydunuz? Bunların büyük bir kısmı Avustralya’nın güneydoğusunda yer alıyor. Adelaide ve çevresi ise en değerli şarap bağlarına sahip. Avustralya’nın en beğenilen üzüm çeşitleri ise Şiraz, Riesling, Chardonnay, Cabernet Sauvignon. Adelaide Hills, Barossa Vadisi, Mclaren Vadisi,Clare Vadisi, Eden Valley, Murray Adelaide’ın en keyifli şarap rotaları.

Barossa Vadisi

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Avustralya’nın en ünlü şaraphanelerinin bu bölgede konumlanması nedeniyle milyonlarca şarap severin her yıl bu bölgeye akın etmesine neden oluyor. Şehre arabayla bir saat uzaklıkta olan Barossa Vadisi, Riesling, Shiraz ve Cabarnet Sauvignon üretimiyle ünlenmiş. Barossa Chateau ise eşsiz deneyimler sunuyor. Barossa vadisini bisikletle gezebilir, balon gezisi ile müthiş manzaralara tanıklık edebilirsiniz.

www.barossa.com

Maclaren Valley

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Şarap tutkunlarının Adelaide’e geldiklerinde en keyif aldıkları rotalardan birisi de Maclaren Vadisi. Şehir merkezine yaklaşık 40 dakika uzaklıkta olan vadi de günbatımı ise inanılmaz güzel. Şarap tadımlarının yanı sıra, Maclaren Vadisi’nde at binebilir ve golf oynamanın tadını çıkarabilirsiniz.

www.darenberg.com.au

Clare Valley

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Şehre en uzak mesafede bulunan Claire Vadisi’ne ulaşmak için 1,5 saat araba kullanmanız gerekiyor. Clare Vadisinde ise şarap yapımını öğrenebilir, atölye çalışmalarına katılabilirsiniz.

bluechip@eldedge.com.au

Adelaide’de Neler Görülmeli?

Adelaide adeta bir keyif şehri. Sanat, lezzet, manzara eşsiz. Government House, St. Peters Cathedral, Torrens Nehri, Migration Museum, Lion Arts Centre, Chinatown, Art Gallery of South Australia, Adelaide Zoo, Botanik Bahçesi, Central Market, Rymill Park, National Wine Centre, Murray Nehri ve Maclaren Vadisi, Barossa Vadisi, Clare Vadisi Adelaide’de görülmesi gereken yerler arasında.

Glenelg Beach

Adelaide’a tramvay ile yarım saat uzaklıkta bulunan Glenelg Beach, şirin butikleri, dostane halkı, kilometrelerce uzanan sahili ile sizi kendine hayran bırakıyor. Stamford Hotel ise okyanus kenarında kalabileceğiniz, beş yıldız konforuna sahip, manzarası ile sizi etkileyecek kadar güzel. Okyanus kıyılarında, romantik bir düğün hayal ediyorsanız Stamford Hotel tam size göre.

www.stamford.com.au/sga

Kanguru Adası

Avustralya’nın üçüncü büyük adası olan Kanguru Adası St. Vincent Körfezi açıklarında bulunmakta. Ada başıboş gezen kanguruları, balinaları, pelikanları, koalaları, şirin fokları ve sevimli kuşları ile ünlü.

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Avustralya’nın vahşi yaşamını deneyimlemek istiyorsanız, Kangroo Adası sizin için doğru seçim. Elinizle pelikanları besleyebilir, hayvanlarla birlikte adanın keyfini çıkarabilirsiniz. Fotoğraf tutkunları için ada her sezonda ayrı bir güzelliğe bürünüyor.

 www.kangrooislandoceansafari.com.au

Adelaide’de Nerede Kalınmalı?

Şehir merkezinde kalmak istiyorsanız, Intercontinental Hotel, Stamford Hotel, The Playford Hotel, Adelaide Hilton tercihleriniz arasında olmalı. Adelaide’de büyük otel zincirlerinden, butik otellere kadar birçok alternatifiniz bulunuyor.

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Eğer şehre 60 km uzaklıkta bir dağ evinde kalmak istiyorsanız, Marananga’da bulunan ‘’The Louise’’ ise  huzurun Adelaide  adresi.

www.booking.com’dan isterseniz rezervasyonlarınızı oluşturabilirsiniz.

Adelaide’in Alışveriş Noktaları

Adelaide‘da alışveriş çok keyifli. Her köşede bir sanat eseri karşınıza çıkıyor. En basit şey bile, farklı tasarımlarla size sunuluyor. Seçkin alışveriş merkezleri ve restoranlarıyla Rundle Mall içinde bulunan tasarım butiklerinde sıra dışı tasarımlara rastlayabiliyorsunuz.

Mall Cenneti

Avusturalyanın keyif şehri: Adelaide

Rundle Mall, Rundle Street, Hutt Street, O’Connell Street ve Melbourne Street harika mağazalara sahip. ’Adelaide Arcade’in’ içinde tasarım dükkânlarına mutlaka göz gezdirmek gerek. Myers’ın içinde bulunan Türk el sanatları mağazasını görebilirsiniz. Adelaide’da mağazalar pazartesi ve cumartesi günleri arasında 09:00 -17:00 pazar günleri ise 11:00 -17:00 saatleri arasında mağazalar açık bulunuyor.

Adelaide’de Mutlaka Yapılmalı?

Torrens Nehri’nde bot gezisiyle eşsiz manzaralara şahit olabilirsiniz. Rundle Mall’un köşelerde kalmış şık butiklerinde Avustralyalı tasarımcıların sıra dışı ürünlerine göz gezdirmeden dönmemelisiniz! O kadar değişik ürünler buluyorsunuz ki kendinizi adeta altın bulmuş gibi hissediyorsunuz.

Adelaiede’de gözetmenler eşliğinde yunuslarla yüzebilirsiniz. (www.dolphinboat.com.au)

Çocuklarınızla birlikte gökyüzünde skydiving yapabilirsiniz. (www.saskydiving.com.au)

Adelaide’e 20 dakika uzaklıktaki Cleland Wildlife Park’da koala ve kanguru sevebilirsiniz. O keyfi yaşadıktan sonra ise insan dönmek pek istemiyor.(www.cleland.sa.gov.au)

Adelaide manzarasını lütfen Mount Lofty’den izleyin.  (parks.sa.gov.au)

Barossa vadisinde balon turu yaparak bölgenin en güzel manzaralarını fotoğraflayabilirsiniz.

Vadilerde yerel lezzetleri deneyimleyeceğiniz atölye çalışmalarına katılabilir, bu lezzetleri daha sonra kendi evinizde sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Fotoğraflar: zone8, telegraph, theaustralian, traveltrademena.trave, glenicewhitting.files.wordpress, australian-macadamias, webmenu, alvinandfriendsrestaurant, westsidewinejh, bulgarianwine, winewankers, australia, shoalhavensolosisters, telegraph, Hilton, fodors, martybugs,

False