GeriSeyahat Avusturya’nın yeşil incisi, tarih durağı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avusturya’nın yeşil incisi, tarih durağı

Avusturya’nın yeşil incisi, tarih durağı

Ankara’da yaşayan Merve Kırkağaçlı, geçen ay Avusturya’nın Graz şehrine gitti. Bu küçük, tarihi Avrupa kentine hayran kaldı. Kırkağaçlı, “Şehri gezmenin yanı sıra, operaları izledim, şinitzel gibi yöresel yiyeceklerden tattım, partilere katıldım, konserler dinledim. Graz artık en sevdiğim şehirlerden” diyor.

Merve Kırkağaçlı (29), ODTÜ’den İnsan Kaynakları bölümü yüksek lisansına sahip insan kaynakları uzmanıyken, kariyerinde radikal bir değişiklik yaptı, mağazacılığa yöneldi. Bir yıldır uluslararası bir markanın mağaza müdürü olarak görev yapıyor. İzmirli Kırkağaçlı 11 yıldır Ankara’da yaşıyor. “En büyük keyfim yoğun iş tempomdan arta kalan tüm fırsatları değerlendirip seyahat etmek” diyor.
Daha önce Türkiye’de birçok yer gören Kırkağaçlı, yurtdışında Amerika ve Avrupa ülkelerini gezdi. Graz’a mayıs ayında gitti. “Özellikle bu mevsimde güzel bir iklime sahip, etrafı dağlarla çevrili, yemyeşil bir şehir” diyor.
Graz’da yapılacak etkinlikleri, gezip görülecek yerleri şöyle anlatıyor: “Şehri Schlossberg’ten keşfetmeye başlayabilirsiniz. Tabii şehrin sembolü Schlossberg’e giderken köprünün üzerinde durup mutlaka Murinsel’i görmelisiniz. Murinsel, sözlük anlamı Mur Adası olmasına rağmen, Mur Nehri’nin üzerinde yapay bir yüzen platform ve özellikle gece ışıklandırılmış hali görülmeye değer. Yeşillikler arasındaki Uhrturm (Saat Kulesi) ise, Schlossberg’e tırmanırken sizi selamlıyor. Uhrturm şehirle özdeşleşmiş bir sembol, birçok küçük süs eşyasının da başlıca öznesi haline gelmiş. Kulenin saati, diğerlerinin aksine, büyük kadran saati, küçük kadran ise dakikayı gösterecek şekilde tasarlanmış. Saat kulesinin yanındaki kafe sizlere tüm şehri yukarıdan izleme fırsatı verecek.

SAAT 18.00’İ ÇALARKEN GLOCKKENSPIEL’DE OLUN

Tabii Schlossbergbahn isimli teleferikle yukarı çıkmak da şehir manzarasını izlemek için keyifli bir seçenek. İsterseniz yürüyerek yeşilin tüm tonlarını izleme fırsatına da sahip olabilirsiniz, ancak inerken mutlaka nehir tarafından gidip, şehrin güzelliklerinin tadını çıkarın. Çifte spiralli merdivenler belki de daha önce hiç rastlamadığınız bir tasarımla karşınıza çıkıyor. Spiral merdivenlerden sonra Mausoleum’da Kral Ferdinand’ın mezarını ve vaktiniz kalırsa Armoury of Styria’yı ziyaret edebilirsiniz. Saat 18.00 civarı Glockenspiel’de olmaya dikkat edin. Çünkü saat başında Glockenspiel’deki çanlar çalmaya başlar ve çan kulesinde ahşaptan yapılma heykeller ortaya çıkarak dans eder, bu küçük keyifli gösteriyi yakalamaya değer. Graz’ın aynı zamanda bir üniversite kenti olduğunu düşünürsek, hemen her akşam bir parti veya konsere rastlamanız mümkün. Ancak daha sakin etkinliklerden hoşlanıyorsanız, dar sokakların arasındaki küçük caz barları ve şarap evlerini tavsiye ederim.”

GÜZEL HAVANIN VE GÜNEŞİN TADINI ÇIKARIN

Kırkağaçlı, konaklama seçeneklerini şöyle anlatıyor: “Otelleri büyük şehirlere göre daha uygun fiyatlı. Ben şehrin merkezinde, Schlossberg’e çok yakın, uluslararası zincire ait bir otelde kaldım. Son derece temizdi ve gerekli tüm imkânlara sahipti. Merkezde olması hemen her yere yürüyerek ulaşmamı sağladı.” Kırkağaçlı’nın Graz’a gitmek isteyenlere önerileri şöyle: “İdeal zaman mayıs - eylül arası. Bence herkesin hayatta mutlaka zaman yaratıp gitmesi, görmesi gereken bir şehir burası. Her yaştan ve her tarzdan kişinin keyif alacağı bir şeyler var bu küçük şehirde. Fotoğraf makinesi unutulmamalı. Avusturya’ya gidip de operaya uğramamak olmaz. Ancak mutlaka önceden rezervasyon yaptırılmalı.”

ŞİNİTZELİN TADI DAMAĞIMDA KALDI

Graz’a giderseniz muhakkak şinitzel tadın. Bu küçük şehrin hemen her restoranında mutlaka lezzetli bir şinitzel veya “tafelspitz” adı verilen soğanlı biftek yahnisine rastlayabilirsiniz. Ayrıca yanına da hemen her masada görebileceğiniz Aperol Spitzer veya bir kadeh şarap eşlik etmeli. Eğer seçiminizi biradan yana yapacaksanız, Gösser birası ilk tercihiniz olmalı.

En sevdiği beş şehir: Floransa, Brugge, Graz, Santa Barbara, San Francisco
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Uçak, tren
Seyahatte ne yer ne içer? Yerel lezzetler, o yöreye özgü şarap, bira ve kokteyller
Seyahatte nerede kalır? Otelde
Kiminle seyahat eder? Yalnız, ailesi, arkadaşlarıyla
Seyahatten ne alır? Küçük süs eşyaları, her gittiği yere ait kartpostal ve şarap
Seyahatte ne okur? Gezdiği yerle ilgili rehber kitaplar
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Telefon, güneş gözlüğü, el kremi, kalem, not defteri, ağrı kesici

False