GeriSeyahat 2024’te ‘haydi gidelim’ dedirtecek festivaller, karnavallar, etkinlikler ve tüm yılın tatil fırsatları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
2024’te ‘haydi gidelim’ dedirtecek festivaller, karnavallar, etkinlikler ve tüm yılın tatil fırsatları

2024’te ‘haydi gidelim’ dedirtecek festivaller, karnavallar, etkinlikler ve tüm yılın tatil fırsatları

Seyahat için fırsat bekleyenlerden misiniz, her fırsatta yola çıkanlardan mı? Öyle bir yıllık ajanda hazırladık ki 2024 yılı boyunca saklayıp, valizinizi hazırlayıp, her yola çıkmak istediğinizde açıp bakacaksınız. Müzik yazarımız Meltem Fıratlı düzenlendikleri şehri renklendiren, sokaklarını cıvıl cıvıl yapan etkinlikler arasından bu yıl en çok merak ettiklerini, sergileri ve sanat fuarlarını paylaştı. Ayrıca yıl boyunca dünyanın dört bir tarafındaki önemli spor organizasyonlarını ve kimi az bilinen, kimi belgesellerden tanıdık etkinliklerle dolu turları da sıraladık. Resmi tatiller ve özel günlerimizde gitmek için plan yapabileceğimiz yurtiçi rota önerilerini de unutmadık...

DÜNYANIN RENKLERİ...

Gezinin Elli Tonu turlar sorumlusu Sayıl Ülünçer ve Gezinin Elli Tonu ortağı Oğulcan Tatar-

- Kuzey ışıkları: Yıla romantik başlamak ve hep hayal ettiğiniz o Kuzey ışıklarını görmek isterseniz doğru zaman ocak ayı ve doğru yer Finlandiya’nın Rovaniemi şehri. Buzkıran gemisi gezisi, dondurucu soğukta denize girmek, husky ve rengeyiği çiftliklerini ziyaret etmek, Noel Baba’nın köyüne gitmek yapılabilecek diğer şeyler.

- Rio Karnavalı: Brezilya’nın başkenti Rio de Janeiro’ da, 2024’te 9-17 Şubat arasında düzenlenecek Rio Karnavalı 10 gün sürüyor. Dünyanın hiçbir şehrinde böylesine coşkulu bir sokak karnavalı yapılmıyor. Geçit töreninde ülkenin en ünlü samba okullarının dansçıları ihtişamlı kostümleriyle yeteneklerini gözler önüne seriyor. Ücretsiz partiler düzenleniyor. Kurtarıcı İsa heykelinde fotoğraf çektirmeden, altın kumlu Ipanema ve Copacabana plajlarında denize girmeden, yükseklik korkunuz yoksa Sugarloaf Dağı’na teleferikle çıkıp eşsiz manzaranın tadına varmadan ve de botanik bahçelerini ziyaret etmeden bu güzel şehirden ayrılmayın.

- Feria de Abril Sevilla: İspanya’nın en güzel şehirlerinden biri olan Sevilla’nın en büyük etkinliği 14-20 Nisan’da kutlanan ‘Nisan Bayramı’. Sokaklarda Endülüs dansları sergileniyor ve gastronomi şöleni yaşanıyor. Sevilla Katedrali, Maria Luisa Parkı, Carmen Operası’nın ana kahramanı Çingene kızının çalıştığı Tütün Fabrikası ve Endülüs Emevi Devleti’nin son hatıralarından biri Hiralda Minaresi görülecek yerler.

- Valensiya Domates Festivali: İspanya’nın Valensiya şehriyle özdeşleşen La Tomatina festivali, katılımcıların domates fırlatma savaşına girdiği bir etkinlik. Her yıl ağustos ayının son çarşambası düzenleniyor; 2024’te 28 Ağustos’a denk gelecek. Binlerce turisti bu festivale katılmak için şehrine çeken Valensiya ise İspanya’nın Akdeniz’e kıyısı olan nadide şehirlerinden.

- Noel pazarları: Işıl ışıl süslenmiş sokaklar ve bu sokaklarda kurulan pazarlar... Bu kış kaçırdıysanız, 2024 planlarınıza şimdiden ekleyebilirsiniz. Avrupa’nın pek çok kentinde aralık ayı başlarında kurulur ama Viyana’daki başlı başına bir çekim merkezidir. Başınızı ne yöne çevirirseniz çevirin sizi kendisine âşık edecek muhteşem güzellikteki tarihi yapılarla bezeli bu kent, namına yakışır onlarca müzeye de ev sahipliği yapıyor.

 

SPOR İÇİN UÇULUR!

Ceren Naz Büyük Hürriyet Ekler muhabiri

 

Eyfel’in önünde plaj voleybolu

OLİMPİYAT ATEŞİ PARİS’TE

Büyüleyici şehir Paris’i görmek için bu yıl Olimpiyat Oyunları harika bir fırsat olabilir. 26 Temmuz’daki açılış töreni stadyumda değil, şehrin tam ortasında düzenlenecek. Atletler, izleyenleri botlar üzerinde Seine Nehri’nden selamlayacak. Müsabakalar da şehre yayılacak. Eyfel Kulesi’nin gölgesinde plaj voleybolu, Versay Sarayı’nda binicilik yarışları yapılacak.

Avrupa’dayız: Euro 2024

A MİLLİLER MÜCADELEDE

14 Haziran-14 Temmuz’daki EURO 2024 Almanya’nın Berlin, Köln, Münih, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart ve Düsseldorf şehirlerinde...

Türkiye’nin ilk maçı 18 Haziran’da Westfalen Stadı’nda play-off galibiyle olacak. 22 Haziran’da da yine Westfalen Stadı’nda Türkiye-Portekiz karşılaşması oynanacak.

İki takımımız yarışta

AVRUPA BASKETBOLU: EUROLEAGUE

Avrupa’nın en iyilerinin karşılaştığı turnuva sürüyor. Anadolu Efes ve Fenerbahçe Beko’nun da yarıştığı ligin dörtlü final maçları 24-26 Mayıs’ta Almanya’nın Berlin kentinde...

Türk basketçi de seçilebilir

NBA ALL STAR

ABD profesyonel basketbol liginin en ilgi çeken organizasyonu All Star, 18 Şubat’ta Indianapolis’te oynanacak. Oylamayla seçilen All Star’da Alperen Şengün de aday. Seçilirse Mehmet Okur’dan sonra ikinci Türk olacak.

Tenis tutkunlarına

GRAND SLAM TENİS TURNUVALARI 

Wimbledon: Dünyanın en eski ve en prestijli tenis turnuvası İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılacak. 1-14 Temmuz’da...

Amerika Açık (US Open): New York, Queens’te oynanacak, 26 Ağustos-8 Eylül arasında.

Fransa Açık (Roland Garros): Paris’teki turnuva 20 Mayıs’ta başlayıp 9 Haziran’da sona erecek.

Avrupa’nın en büyük üçlüsü

Tour De France: Bisikletin en prestijli yarışı, 2024 Paris Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları nedeniyle tarihinde ilk kez Paris’te tamamlanamayacak. 29 Haziran’da İtalya, Floransa’da  başlayacak ve 21 Temmuz’da Nice’te bitecek.

İspanya Bisiklet Turu: 17 Ağustos- 8 Eylül 2024 tarihlerinde düzenlenecek yarış Lizbon’dan başlayıp Madrid’de sona erecek.

İtalya Bisiklet Turu: 4 Mayıs ile 26 Mayıs 2024 tarihleri arasında Torino’da başlayıp Roma’da tamamlanacak.

 

UZAKLARDAKİ YERLER

Sacred7 Travel, koordinatör Esra Abamor

2024’te ‘haydi gidelim’ dedirtecek festivaller, karnavallar, etkinlikler ve tüm yılın tatil fırsatları

Peru, Bolivya ve Güneş Festivali: Her yıl 24 Haziran’da gerçekleşen büyüleyici Güneş Festivali Inti Raymi’de Peru bir başka renkli oluyor. Cusco şehrindeki kutlamalar, güneş tapınağı Qorikancha’da başlıyor ve rengârenk dansçılar eşliğinde Plaza de Armas’ta sona eriyor. Bu kadar uzak bir uçuş yapmışken iki ülkeyi kapsayan bir tur almalısınız.

Nepal&Bhutan ve Paro Tshechu Festivali: Her yıl Bhutan takviminin ikinci ayının 10’uncu gününde yani bu yıl 20-25 Mart’ta, Paro Vadisi’nde, Vajrayana Budizmini yayan aziz Guru Rinpoche’nin doğumu kutlanıyor. Büyüleyici maskeli danslar, halk şarkıları, el işi tezgâhları arasında renkli bir kültürel tur, hayallerinizin ötesinde bir tatil...

Sakura zamanı Fuji Dağı’nın eteğinde Japonya: UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Nara şehri, Osaka, Miyamija, Hiroşima, Kyoto, Kawaguchıko ve Tokyo’yu kapsayan turumuzu martın ikinci yarısından nisan sonuna kadar olan zaman diliminde yapabilirseniz bu muhteşem tur, sakuralar sayesinde daha da görkemli olacak.

 

‘FESTİVAL GİBİSİN, KATILMAK İSTİYORUM’

Meltem Fıratlı-Hürriyet Ekler kültür sanat ve müzik yazarı

 

ŞEHİRLER RENKLENİYOR

Holi Festival, 25 Mart/Hindistan

Gökkuşağını oluşturan renkler ve Hint gelenekleri bir araya geliyor ve ilkbaharın coşkusu, iyiliğin kötülüğe karşı zaferi kutlanıyor. Hindistan’da halkın birlikte şarkılar söylediği, dans ettiği bu festivalin en eğlenceli yönü herkesin birbirine renkli toz boyalar fırlattığı anlar.

2024’te ‘haydi gidelim’ dedirtecek festivaller, karnavallar, etkinlikler ve tüm yılın tatil fırsatları

Venedik Karnavalı, 3-13 Şubat/İtalya

İhtişamlı kostümler, danslar, akrobasi, müzik, geçit törenleri... Venedik her yıl karnaval zamanı adeta dev bir maskeli baloya ev sahipliği yapıyor. Bu yıl karnaval tarihin en ünlü gezginlerinden Marco Polo’ya adanmış. Teması seyahat ve keşif olarak belirlenmiş. 3 Şubat’taki açılış töreninde maskeli ve kostümlü Venediklileri sandallarıyla suda gezinirken izleyebilirsiniz. Siz de karnavalın bir parçası olmak istiyorsanız şehirde maske satan birçok dükkândan rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz.

Dia de los muertos, 31 Ekim-2 Kasım/Meksika

Festivalin adı ‘Ölülerin Günü’ anlamına geliyor. Halk hayatını kaybeden sevdiklerini anıyor ve bunu bir yas süreci gibi değil, aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte coşkulu bir şekilde yapıyorlar. Kostümler giyiliyor, makyajlar yapılıyor, sokaklarda dans ediliyor... Kendinizi Tim Burton filmlerinde gibi hissediyorsunuz. En meşhuru Oaxaca şehrinde.

KÜLTÜR - SANAT 

Van Gogh’tan Naomi’ye

Tate Modern, 15 Şubat-1 Eylül

Yoko Ono’nun kariyerinde eşi John Lennon’la da tanıştığı Londra’nın özel bir yeri var. Tate Modern’de açılacak ‘Music of the Mind’ (Zihnin Müziği) sergisi sanatçının enstalasyondan fotoğrafa 200’den fazla eserini kapsıyor.

Albertina Müzesi, 8 Mart-14 Temmuz

Pop art’ın efsane ismi Roy Lichtenstein yaşasaydı bu yıl 100 yaşında olacaktı. Viyana Albertina Müzesi’nde açılacak sergi, sanatçının ürettiği tüm eserleri bir araya getiriyor.

The Victoria&Albert Museum, 22 Haziran 2024-6 Nisan 2025

İlk kez 15 yaşında podyuma çıkan ünlü model Naomi Campbell 500’den fazla dergiye kapak oldu. Londra’daki sergi modelin gardırobundan 100 kıyafet ve fotoğraflardan oluşacak.

2024’te ‘haydi gidelim’ dedirtecek festivaller, karnavallar, etkinlikler ve tüm yılın tatil fırsatları

The National Gallery, 14 Eylül 2024-19 Ocak 2025

Londra’daki galeri 200’üncü yılını Vincent Van Gogh sergisiyle kutluyor. ‘Van Gogh: Şairler ve Âşıklar’ başlıklı sergide sanatçının 50 eseri olacak. Aralarında ‘Ayçiçekleri’ ve ‘Sandalye’ gibi ünlü yapıtları da var.

2024’te ‘haydi gidelim’ dedirtecek festivaller, karnavallar, etkinlikler ve tüm yılın tatil fırsatları

Art Basel

Yılın farklı zamanlarında dört ayrı şehirde düzenlenen sanat fuarından ilki 28-30 Mart’ta Çin, Hong Kong’da gerçekleşecek. 13-16 Haziran’da İsviçre, Basel’de olacak ve 4 binden fazla sanatçının eserlerini ağırlayacak. Paris’tekine katılmak isteyenler 18-20 Ekim arası şehirde olsun. Fuar partilerine meraklıysanız ABD, Miami’dekini kaçırmayın. Tarih 4-8 Aralık.

Venedik Bienali

Dünyanın en prestijli sanat etkinliklerinden Venedik Bienali 60’ıncı yaşını kutluyor. 20 Nisan-24 Kasım tarihleri arasındaki bienalin başlığı ‘Foreigners Everywhere’ (Yabancılar Her Yerde). Ve odak noktası göçmen, expat, mülteci ve sürgün sanatçılar.

Edinburgh Fringe

Danstan komediye, tiyatrodan sokak performanslarına birçok türe yer veren dünyanın en büyük kültür ve sanat festivali 2-26 Ağustos’ta. Festival kapsamında ücretsiz etkinlikler de düzenleniyor.

MÜZİK

Ses ve ışık şovları eşliğinde

Coachella, 12-21 Nisan

Los Angeles’a üç saat uzaklıktaki Empire Polo Club’da düzenlenen festivalde bol bol yürümek zorunda kalacaksınız. Üstelik tozun içinde ve kuru otların üzerinde. Ama yine de gitmeye değer. Çünkü müzik dünyasının en büyük isimleri bu festivalde çıkıyor. Üstelik müthiş bir ışık ve sahne şovu eşliğinde. Bu yıl konser verecek isimlerin dedikoduları da aldı başını gidiyor. Rihanna, Doja Cat, Dua Lipa ve Cardi B... 

Primavera Sound, 29 Mayıs-2 Haziran

Barselona’da gerçekleşen festivalde yaş ortalaması 25. Şehrin içinde yapıldığı için ulaşım asla sorun olmuyor. Gün boyunca şehri gezip, harika tapaslar yiyip, hatta halka açık kumsallarda denize girip akşam da sevdiğiniz isimlerin konserini izlemek harika. Bu yıl Lana Del Rey, The National, PJ Harvey programın öne çıkanları.

2024’te ‘haydi gidelim’ dedirtecek festivaller, karnavallar, etkinlikler ve tüm yılın tatil fırsatları

Tomorrowland, 19-21 Temmuz ve 26-28 Temmuz

Elektronik müzik sevenlerin gözdesi. Belçika’nın Boom kasabasında bu festival için sürreel bir ortam hazırlanıyor. Dünyanın en ünlü DJ’leri masalsı tasarımlara sahip sahnelerde performans sergiliyor. Unutulmaz anılar biriktirmek için ideal.

YURTİÇİ 

Bayramlar, uzun hafta sonları ve kültür-sanat-gastronomi buluşmaları...

2024’te ‘haydi gidelim’ dedirtecek festivaller, karnavallar, etkinlikler ve tüm yılın tatil fırsatları

14 Şubat Sevgililer Günü: Romantik tatilin ilk adresi her yıl olduğu gibi Kapadokya olabilir... 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: 2024’te cuma gününe denk geliyor. Kız kıza hafta sonu kaçamağı yapıp kafa dağıtmak için ideal. Kültürel bir İstanbul gezisi yapabilir ya da Bodrum’u ziyaret edip ısınmaya başlayan havaların tadını çıkarabilirsiniz. Zira 2023 Mart’ında en çok aranan destinasyon Bodrum olmuştu.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi: Destansı bir mücadeleyle 7 düvele karşı verilen savaşın izlerini sürebilirsiniz. Pazartesi gününe denk gelen resmi kutlama gününü ekleyerek ‘uzun hafta sonu’ planı yapabilir, savaş alanları turunuzu Assos’a kadar uzatabilirsiniz.

Ramazan Bayramı: 9 Nisan Salı arife, yarım gün resmi tatil; öncesindeki 1,5 günü de izin alarak 9 günlük bir plan yapabilirsiniz. Isınan havaların tadı Güney sahillerinde çıkar.

Nisan ayında kısa bir tatil daha var! 23 Nisan salı gününe denk geliyor, pazartesi günü izin alarak hafta sonuyla birleştirilebilir, dört günlük kısa ama dinlendirici bir tatil planı yapılabilir.

19 Mayıs resmi tatilini değerlendirerek üç; 1 Mayıs resmi tatilini değerlendirerek beş günlük minik kaçamaklar hediye edin kendinize ve sevdiklerinize.

Kurban Bayramı arifesi 15 Haziran Cumartesi, bayramın 1’inci günü 16 Haziran Pazar. Perşembe ve cuma gününü iki günlük ek izinle bağlayarak tam 9 günlük uzun ve güzel bir tatille gerçek yaza merhaba diyebilirsiniz.

15 Temmuz Pazartesi, hafta sonuyla birleştirilerek üç günlük bir tatil planlaması yapılabilir. İstanbullular için Gökçeada, Bozcaada, Büyükada; İzmirliler için Çeşme, Alaçatı; Ankaralılar için ise Side ve Belek güzel alternatifler olabilir. 

30 Ağustos Cuma, üç günlük bir uzun hafta sonu için Assos en güzel rotalardan biri.

29 Ekim Salı, dört günlük bir tatil için fırsat. Hem yazla vedalaşamayanlar hem de sonbaharı kucaklamak isteyenler için birçok alternatif var. Antalya, sezona kıyasla daha uygun her şey dahil otel fiyatlarıyla, tercih edilebilir.

2024’ü uğurlarken iki gün izin kullanarak yılbaşı tatilinizi uzatabilir, gönlünüze göre bir plan yapabilirsiniz. Kıbrıs yılbaşı tatili için hem eğlenceli alternatif programlarıyla hem
ılıman hava koşullarıyla yerli tatilseverlerin favorilerinden.

2024 Kültür Yolu Festivalleri de harika tatil fırsatları sunuyor. Festivaller Adana’dan başlıyor. Hem gastronomi seyahati hem de Adana’nın en güzel sezonunun tadını çıkarmak isteyenler için nisanda plan yapabilirsiniz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamasına göre festivaller kasıma kadar devam edecek.

- Adana 13-21 Nisan (Portakal Çiçeği)

- Şanlıurfa 25 Mayıs-2 Haziran

- Bursa 1-9 Haziran

- Samsun 8-16 Haziran

- Trabzon 22-30 Haziran

- Van 29 Haziran-7 Temmuz

- Nevşehir 3-11 Ağustos (Balon Festivali)

- Erzurum 17-25 Ağustos

- Çanakkale 31 Ağustos-8 Eylül

- Gaziantep 14-22 Eylül (GastroAntep)

- Ankara 21-29 Eylül

- Konya 21-29 Eylül

- İstanbul 28 Eylül-6 Ekim

- Diyarbakır 12-20 Ekim

- İzmir 26 Ekim-3 Kasım

- Antalya 2-10 Kasım

 

 

 

 

False