Segundos denilen ucuz ikinci kalite puro nedir?

ABD seyahatimde, puro mağazalarında 'segundos' denilen ucuz ikinci kalite puroların da satıldığını gördüm. Bunlar bazılarının dediği gibi defolu dış sargı yapraklarından yapılan purolar mı, yoksa tamamı kalitesi daha düşük yapraklardan sarılan purolar mı?

-Benim çeşitli yurtdışı seminerlerde anlatılanlardan öğrendiğim 'segundos' un kabaca iki ayrı tanımı ifade ettiğidir. İlki şu görüşü savunur: Günümüz puro pazarında; puro tüketiminin patladığı yıllarda oluşan talebi karşılamak için Dominik, Jamaika, Honduras, Nikaragua ve Meksika'da üretilen milyarlarca puro bulunmaktadır. Ne yazık ki, talepteki bu patlama 1997 yılının sonuna doğru sona erdiğinde, satışların durması nedeniyle stokları elde kalan üreticilerin çok kaliteli ya da 'premium' denilen puro ve tütün yapraklarına, onlara kredi veren bankalar tarafından el konmasından sonra ellerinde kalan düşük kaliteli, ucuz ama çok kötü de olmayan purolara 'segundos' denir.

Diğer görüş ise 'Macanudo seconds' da taraftar bulan tanımdır. Büyük uluslararası puro üreticileri her yıl önemli tütün yaprağı üreten ülkelerdeki hasatın en iyi-en kaliteli yapraklarını kapatırlar. Ve bu yapraklar üretim aşamasında asla deneyimi az olan sarıcılara emanet edilmezler. Saygın puro fabrikalarında kalite kontrolü esnasında, üretilen puroların en yaygın geri çevrilme sebebi harmanı oluşturan destenin ya çok gevşek ya da çok sık sarılmasıdır. İşte fabrikalarda çeşitli nedenlerle birinci ya da 'premium' kaliteli puro olarak ayrılmayanlar 'segundos' olarak piyasaya verilir. 'Segundos' olarak ayrılan puroların bir nedeni de dış sargı yaprağındaki kozmetik görüntü dışında içim kalitesini asla etkilemeyen ufak tefek kusurlardır. Tanınmış üreticilerin 'segundos' olarak satılan purolarını, kaliteli purolarınızı içmeye kıyamadığınız zamanlarda rahatlıkla içebilirsiniz. Ben kaliteli puro - segundos ilişkisini tanınmış bir araba markasının standart aksesuvar veya full aksesuvarla satılan tiplerine benzetirim. Her ikisi de bana aynı zevki verir. Ancak bir tanesi biraz daha fazla. Ben de 'segundos' içiyorum ve de hiç şikayetçi değilim.

Aynı puroyu farklı saatlerde içtiğim zaman farklı lezzet alıyorum. Bu normal midir?

-Herkesin (vücut kimyasına bağlı olarak) purodan zevk aldığı bir içme saati vardır. Bu saatler dışında içildiğinde, purodan almanız gereken tadı-keyfi alamayabilirsiniz. İnsan damağının lezzeti algılama yeteneği içilen puro sayısı ve içme sırasıyla bağlantılıdır. Bir günde çok sayıda içilen puro damağı körletir. Herkesin damağı farklı olduğundan sizin için kaç puro fazladır, siz belirleyeceksiniz. Puroyu aç veya tok karnına içmek, içim öncesi ve esnasında yedikleriniz ve içtikleriniz de purodan aldığınız lezzeti etkileyecektir. Orta gövdeli bir puro içecekseniz zengin yiyecek ve sert içkilerden kaçının. Aksine hafif yiyecekler-içecekler zengin-güçlü purolarla uyum sağlamaz. Zengin-güçlü purolar benzeri yiyecek-içecekleri, orta-güçlü purolar da hafif yiyecek-içecekleri tamamlar. Günde birden fazla puro içen biri iseniz, purolarınızı hafiften güçlüye giden bir sırayla içmenizi tavsiye ederim.

Tütün yaprağının ekilen tohumdan itibaren, puro olmaya hazır olana kadar geçen süre ortalama ne kadardır?

-Ekilen tohumun fide olana kadar geçen süre 6 haftadır. Fidenin yataklara ekilmesini takiben hasatın başlamasına kadar geçen süre ise 120 gündür. Hava koşullarına bağlı olmak kaydıyla dış sargı yaprağı ortalama 90 günde büyür. Direkt güneş altında yetiştirilen dolgu ve bağlayıcı yaprakların büyüme süresi 45-70 gündür. Yaprakların, hava şartlarına bağlı olarak, kurutulma işlemi 45-60 gün alabilir. Kurutma safhasından sonra, ilk fermantasyon 35-40 gün sürer. İkinci fermantasyon ise, yaprakların nerede kullanılacağına bağlı olarak 30-90 gün sürer. Yapraklar tüm bu ve başka (tasnif, damar temizleme vs.) gibi proseslerden geçtikten sonra puro olarak sarılmaya başlamadan önce, fabrikadan fabrikaya bağlı olarak 1-5 yıl süreyle bekletilerek, lezzet katmak ve harmonisinin dengelenmesi hedeflenir.
Yazarın Tüm Yazıları