Savunmaya ‘altın’ giriş

TÜRKİYE'nin hisseleri borsada işlem gören ilk ve tek mücevherat firması olan Goldaş, krize rağmen yatırımlarını kesmeyerek 2002'de savunma sanayiine hassas parça üretmeye hazırlanıyor.

Goldaş Genel Müdürü Sedat Yalınkaya, altın sektörü olarak hassas bir iş yaptıklarını hatırlatarak, bir uçağın hassas kalıplarını da, o hassas parçaları da üretmek istediklerini söylüyor.

KRİZİ aşma çabalarının yoğunlaştığı bugünlerde bazı sektörlerde güzel gelişmeler de yaşanıyor. Türkiye'nin hisseleri borsada işlem gören ilk ve tek mücevherat firması olan Goldaş, krize rağmen yatırımlarını kesmeyerek. 2002'de savunma sanayine hassas parça üretmeye hazırlanıyor. ‘‘Moralimizi bozmadan yatırımlarımızı sürdürüyoruz’’ diyen Goldaş Genel Müdürü Sedat Yalınkaya, altın sektörü olarak hassas bir iş yaptıklarını hatırlatarak, bir uçağın hassas kalıplarını da, o hassas parçaları da üretmek istediklerini söylüyor.

Walt Disney'in ardından Warner Bross'la da altın çizgi kahramanlar konusunda anlaşma imzaladıklarını belirten Sedat Yalınkaya, bu konuda da oldukça iddialı. Walt Disney'in bütün altın çizgi kahramanları yakında Avrupa'daki Walt Disney mağazalarındaki yerini alacak. Warner Bross'un çizgi kahramanı Harry Potter ise önce Yunanistan'da, Şubat 2002'de de Türkiye'de satışa sunulacak. Goldaş Genel Müdürü Sedat Yalınkaya ile krizden çizgi kahraman dünyasına uzanan bir sohbet yaptık.

Kuyumculuk sektörü kriz döneminini nasıl geçiriyor?

- Altın sektörü olarak şansımız vardı, turizm açısından iyi bir yıldı. Ama bizim sektörümüz için iyi de olsa hepimiz aynı geminin içindeyiz. Yine de şanlıyız diyebiliriz. Çünkü kuyumculuk canlı birkaç sektörden biri. Kuyumculukta yurtdışı ihracatımız da rutin sürdü.

Türkiye'de neden sık sık krizler yaşanıyor?

- Türkiye'de son yıllarda hemen her yıl büyük bir olay oldu, krizler patladı. Türkiye'nin şu anda en büyük eksiği lider. Yöneticiler var ama lider yok. Öncelikle bu durumun düzelmesi lazım. Bana göre, 11 Eylül biraz da Türkiye'nin lehine sonuçlanacak. En azından bundan sonra terör olayları Türkiye'de daha kısıtlı olacak. Batı bizi daha kollayacak, çünkü batının müslüman dünyasıyla köprüsü görevini görüyoruz.

Yatırımlarınız krizden etkilendi mi?

- Korkunun ecele faydası yok. Krize rağmen bu yıl personel alımı yaptık. Moralimizi bozmadan yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Açıkçası biraz at gözlüğü taktık. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı'na (TTGV) başvurduğumuz yatırım projemizi yüzde 50 oranında finanse ediyor.

Proje size ne kazandıracak?

- Bu projenin tamamlanmasıyla birlikte halen bir ayda yapabildiğimiz kalıpları 5 saatte yapabilme imkanı elde edeceğiz. Bu sanırım sektörde dünyada ilk kez olacak. Böylece yurtdışındaki bir müşterimizin bilgisayar ortamında beğendiği bir modeli ona bir günde üretip gönderebileceğiz. Bu konuda hem Türkiye'de, hem de dünyada öncü olacağız. Projenin bu ay sonunda bitmesini tahmin ediyoruz.

Girmeyi düşündüğünüz yeni bir sektör var mı?

- Niyetimiz yeni sektörlere de girmez. Altın sektörü olarak hassas bir iş yapıyoruz, hassas başka parçaları da üretmek istiyoruz. Bu yatırımlarımız bir anlamda onlara hazırlık, birer basamak. 2002'den sonra bu hassas parçaların üretimine başlayabiliriz. Yeni yatırımlarımızla hassas kalıplar üretebilir hale geliyoruz. Bir uçağın hassas parçalarını üretmek için gereken kalıpları da, o hassas parçaları da yapabiliriz. Özel sektör olarak Nato için de hassas parçaları üretebiliriz. Halen Türkiye'de bu işi yapan tek Kale Kalıp var.

Yurt dışında mağaza açma çalışmalarınız hangi aşamada?

- Krizden önceki hedefimiz öncelikle Türkiye'de 100 mağazaya ulaşmaktı. Ama şu anda 7 olan mağaza sayımızı önümüzdeki yıl 15'e yükselteceğiz, sonra ortama bakacağız. Yurtdışında ise iki yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yurtdışında mağaza açma konusunda çok agresif değildik. Ama Türkiye'de alım gücü çok düştü. İşsizlik arttı. Bu yüzden Amerika, İngiltere, Fransa, İspanya ve Rusya'da mağaza açmaya öncelik vereceğiz. Almanya'da önce Düsseldorf, sonra Frankfurt'ta mağaza açmayı düşünüyoruz. Moskova'da da yer arıyoruz, bulur bulmaz açacağız. Halen 31 ülkeye de düzenli olarak ihracat yapıyoruz.

Uluslararası borsalara da açılıyorsunuz.

- Nasdaq'dan sonra Frankfurt Borsası'nda işlem gören tek mücevherat kuruluşu Goldaş olacak. Almanya'da 2.5 milyon Türk var. Avrupa'da ekonomisi kötü olan bir tek Almanya var. Bundan daha kötü olamayacağı için yukarı doğru bir trend izleyecek. Biz de yukarıda olan ekonomilerde olmak istedik.

Yurt içi ve dışında hangi kesimdeki müşterileri hedefliyorsunuz?

- Bizim hedefimiz normal kuyumculardan farklı olarak hediyelik sektörü. Müşterimizin ürünü kimin için aldığı önemli. Burada yüzde 80'lere geldik, müşterilerimizin yüzde 80'i ürünlerimizi yakınlarına, sevdiklerine hediye olarak satın alıyor. Bu oran diğer kuyumcularda yüzde 15-20 aralığında.

Tekstilciyken kuyumcu oldu

Tekstilci bir ailedensiniz. Kuyumculuk sektörüne nasıl girdiniz?

- Kardeşim Hasan Yalınkaya ile birlikte uzun yıllar baba mesleğimiz tekstilcilik ve inşaat işlerinde çalıştık. 1993'de İngiltere'de yaşayan bir tekstilci arkadaşımın teşvikiyle Türkiye'den altın takı ithal edip İngiltere'deki büyük mağazalara satmaya başladık. Ancak Kapalıçarşı'daki üreticiler bazen istediğimiz miktar ve kalitede ürünü yetiştiremiyordu. Biz de kendi tesisimizi kurmaya karar verdik. Merter'de kendimize ait bir binada Goldaş'ı kurduk. Kapalıçarşı'dan ustalar transfer ettik.

Baba mesleği tekstilde yeni yatırım düşünüyor musunuz?

- 1997 sonunda tekstili bıraktık. Tekstil bizim dede, baba mesleğimiz. Bu sektörde yeni projelerimiz olacak ama henüz zamanı değil, bekliyoruz. İnşaat konusundaki faaliyetlerimizi yeniden canlandırmaya çalışıyoruz.

Altın Harry Potter geliyor

Geçtiğimiz aylarda tüm çizgi kahramanların altın takılarının üretimi için Walt Disney'le anlaşan ve üretime geçen Goldaş, şimdi de Warner Bross'la anlaştı. Warner Bross'un çizgi kahramanı Harry Potter da dünyada ilk kez altın olarak hediyelik sektörüne katılacak. Harry Potter altın hediyelik takıları ise ilk önce Yunanistan'da satışa sunulacak. Altın Harry Potter'lar Türkiye'de de şubat ayı ortasında piyasaya çıkacak. Başta Mickey Mouse olmak üzere Walt Disney'in çizgi kahramanları altın takılarla hediyelik sektöründe yerini alıyor. Walt Disney'den yurtdışına satış izni de alan Goldaş'ın altın çizgi roman kahramanları artık İngiltere, Almanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerindeki Walt Disney mağazalarında da satılacak.

SEDAT YALINKAYA

Goldaş Kuyumculuk'un kurucusu ve Genel Müdürü Sedat Yalınkaya, 1957 İstanbul doğumlu. Kültür Koleji ve Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Bölümü'nden mezun oldu. İş hayatına grup şirketlerinde çalışarak başlayan Yalınkaya, Goldaş'ın kuruluşunda görev aldı. Yalınkaya, Goldaş Genel Müdürlüğü'nün yanısıra, kuyumculuk, tekstil, inşaat, finans ve turizm sektörlerinde yatırım yapan Yalınkaya Holding'in de genel müdürü.
Yazarın Tüm Yazıları