Savcılara havale

Güncelleme Tarihi:

Savcılara havale
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2016 00:30

Milletvekillerine yargı yolunu açan dokunulmazlık düzenlemesi, CHP’den gelen destekle referanduma gerek bıraktırmayacak şekilde 376 oyla kabul edildi. Adalet Bakanlığı, yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren işlem yapılacak dosya sayısını 787, milletvekili sayısını ise 148 olarak açıkladı. Ancak bunlardan şimdilik 139 milletvekiline ait 683 dosya TBMM’ye ulaşmış bulunuyor. Dosyalar 15 gün içinde yaklaşık 200 savcının önüne gidecek. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 41, MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin 9 ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 75 dosyası var.

Haberin Devamı

MECLİS’te fezlekeleri bulunan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliğinin 2. tur oylaması dün yapıldı. Düzenleme referanduma gerek kalmadan 376 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Referanduma gitmemesi için 367 oy yeterli oluyordu. Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanması bekleniyor. Adalet Bakanlığı, yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren işlem yapılacak dosya sayısını 787, milletvekili sayısını ise 148 olarak açıkladı. Ancak bunlardan 139 milletvekiline ait 683 dosya TBMM’ye ulaşmış bulunuyor.

Salı günü yapılan 1. turun son oylamasında ‘357 kabul’ oyu çıkmıştı. Referanduma gerek duyulmaması için gereken 367 oy için 2. turda en az 10 vekilin daha desteğine ihtiyaç duyulacağı değerlendirmesi yapılırken, gözler CHP’ye çevrilmişti. Kulislerde CHP’nin ilk iki turda duruma bakıp, teklifin tümü üzerindeki oylamaya destek vererek referanduma gerek kalmadan düzenlemenin geçmesini sağlayacağı konuşuldu. Ancak dünkü ikinci tur oylamalarının hemen başında CHP’nin taktik değişikliğine gittiği gözlendi. CHP, ilk maddeden itibaren düzenlemeye referandum eşiğini aşacak desteği verdi.

10 BEKLERKEN 20
CHP’den de gelen bu destekle, düzenlemenin 1. maddesine 138 ret oyuna karşılık 373, 2. maddesine 136 ret oyuna karşılık 374, tümü üzerindeki oylamada da 140 ret oyuna karşılık 376 kabul oyu çıktı.

Bu sonuçlar, ilk tur oylamada 10 kadar olduğu belirtilen CHP desteğinin bu kez, düzenlemenin tümü üzerindeki son oylama dikkate alındığında en az 20’ye çıktığı yorumlarına neden oldu.

Kulislerde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, düzenlemenin referanduma gitmemesi için partisinden 20-25 milletvekilinin kabul oyu vermesi yönünde talimat verdiği de öne sürüldü.

CHP’nin bu stratejisinin, ‘anayasa değişikliğine destek açıklamasının’ ardından, referandum kampanyasında tam tersini savunma güçlüğünden kaynaklandığı öne sürüldü. CHP’nin bu paketin yanına ‘partili cumhurbaşkanı’ düzenlemesinin katılarak çifte referandumla AK Parti’ye avantaj sağlamama tavrının da etkili olduğu belirtiliyor.

MHP TAM KADRO
AK Parti 316, MHP de 40 milletvekiliyle oylamalarda tam kadro hazır bulundu. İlk oylamada bulanamayan bakanlar Mehmet Şimşek, Süleyman Soylu, Veysel Eroğlu, Mevlüt Çavuşoğlu ve Mehmet Müezzinoğlu’nun yerine de vekaleten oy kullanıldı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman oy kullanamadığı için toplam sayısı 356 olan AK Parti-MHP blokunda fire olmasa bile 1. madde için en az 17, 2. madde için en az 18, tümü üzerindeki son oylamada ise en az 20 oyun dışarıdan destek olarak geldiği ortaya çıktı. Bu bloktaki 5 - 7 firenin hâlâ devam ettiğini, desteğin daha da yüksek olduğunu iddia edenler de oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!