Rahat etmek istiyorsanız geçmişi geçmişte bırakın

Güncelleme Tarihi:

Rahat etmek istiyorsanız geçmişi geçmişte bırakın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2016 23:34

2016 tatsız, dayanması güç acılar, üzüntüler ve travmalarla dolu bir yıl olarak hafızalarımıza kazındı. Sağlıklı bir 2017 için ilk önerim şu: Geçmişi geçmişte bırakıp önünüze bakın, yani 2016’yı bırakıp 2017’ye odaklanın.

Haberin Devamı

2017’nin sağlık trendlerini masaya yatırdığımız dizinin sonuna geldik. Dizi bitiyor ama “Osman Hoca’nın tavsiyeleri” bitmiyor. İlk önerimi başlıkta kısaca özetledim: Rahat etmek istiyorsanız geçmişi geçmişte bırakıp önünüze bakın, yani 2016’yı bırakıp 2017’ye odaklanın. Nedeni şu…

2016 tatsız, dayanması güç acılar, üzüntüler ve travmalarla dolu bir yıl olarak hafızalarımıza kazındı. Özellikle son birkaç aylık dönemde, “bir gitse de rahatlasak!” demeye bile başladık. Böyle düşünmekte de kesinlikle haklıydık. 

Gelin siz de benim gibi yapın ve burada da 9. Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel’in hafızalarımıza kazıdığı o ünlü cümleyi hatırlayın: Geçmiş geçmişte kalmıştır!

Bu cümle aynı zamanda müthiş bir “iyi hayat mottusu”dur. 

Bana bir sabah kahvaltısında keyifle anlattığı gibi aslı da Mevlânâ’nındır:

Dünle beraber gitti cancağızım/Ne kadar söz varsa/Düne ait! 2017’nin hepimize huzur ve sağlık getirmesi dileği ile…

KANSER VE DEPRESYON TEHDİDİ BÜYÜYECEK
2017’nin sağlık falında kötü haberler de var. En mühimleri kanser ve depresyon patlamaları. Kanserdeki patlamanın nedenleri açık ve net: İçtiğimiz sular temiz değil! Soluduğumuz hava güvenli değil! Yediğimiz gıdalar doğal değil!

Depresyonun yaygınlaşması da sürpriz olmamalı. Psikolojimiz sağlam değil! Uyku sorunlarımız büyüyor! Umutsuz, kaygılı, endişeli, bir toplum olduk. Ve bunların tümü bedeni ve ruhu kirleten, kansere, depresyona “buyur gel!” diyen kanserojenler ve olumsuz duygular, ruhsal zehirler. 

KOLESTEROL ÇOK KONUŞULACAK
2017’de kolesterol sorunu da yine ve yeniden gündemde olacak. Nedeni açık: Altmışını geçen her dört kişiden üçü damar sorunları, biri de kanserler nedeniyle hayata veda ediyor. Damar sorunlarından vefat eden her dört kişiden üçünde kalp, birinde beyin damarlarının hastalığı öne çıkıyor. Kalpten ölümlerde neredeyse Avrupa birinciliğine oynamaya başladık ve sadece bu bilgiler bile 2017’de kolesterol sorununu daha sık ve çok konuşma mecburiyetimiz olduğunun işaretleri. Özeti şu: Kalp sağlığının sadece kolesterol takibiyle çözümlenemeyeceği doğru. Sigaranın, insülin direnci, gizli ve açık şeker hastalığı, trigliserid yüksekliği, ürik asit fazlalığı ve hipertansiyonun ve de daha düşük oranlarda da olsa stresin, hareketsiz hayatın, uykusuzluğun, kilo sorununun, depresyonun kalp hastalığının hazırlayıcıları olduğunu unutmamalıyız. 

CHECK-UP VE KANSER TARAMALARI YAYGINLAŞACAK
Sağlık bakanlığımız “ikinci reform” paketini açtı. Paketin 2017 önceliklerinin ise “sağlıklı yaşam bilincini yaygınlaştırmak” olacağı anlaşılıyor. Bu çerçevede “koruyucu sağlık”, “kanser taramaları”, “sağlık check-upları” gibi yeni uygulamaların başlatılacağı belirtiliyor. Bunların hepsi mükemmel haberler. Koruyucu sağlığın tedavi edici sağlık kadar önemsenmeye başlanması 2017’nin en iyi haberlerinden biri. Son bir not daha: “Geleneksel ve doğal tıp rüzgârı” 2017’de de şiddetini arttırarak esmeye devam edecek. Bu alanda at koşturan çok sayıda “cambaz ve şaklaban!” var aman dikkat! 

OBEZİTEYE SAVAŞ AÇILACAK
Şişmanlık ve kilo sorununu, özellikle de İNSÜLİN DİRENCİ problemi de 2017’de çok ve sık konuşulacak. Açlık şeker ve insülininin önemini daha sık ve net bir şekilde vurgulanacak. Yürümenin şifa verici etkisinin en az besin seçimlerimiz kadar önemli olduğunun altı çok sık çizilecek. Ayrıca çocuk obezitesi probleminin patlama değil çatlama noktasına geldiğine de şahitlik edecek, “neden okullarda bugüne kadar beslenme ve hayat bilgisi dersleri okutmakta geç kaldık?” deyip dizlerimizi döveceğiz. 

D VE B12 YİNE GÖZDE OLACAK
2017’nin favori besin destekleri yine değişmeyecek. Omega-3, D vitamini, B12 takviyeleri bu yıl da en sık kullanılan takviyeler olacak. Bunları bellek takviyeleri (DHA, kolin…), romatizmal takviyeler (glikozamin, kondroidin…), enerji takviyeleri (rodiola, ginseng), uyku takviyeleri (melatonin, valeryan, passiflora…) ve kabızlık takviyeleri (psilyum, probiyotik) izleyecek. Probiyotik takviyelerde de ciddi bir patlama yaşanacağı da kesin. 


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!