Paris’te alarm

Güncelleme Tarihi:

Paris’te alarm
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2017 00:16

Fransa’nın başkenti Paris’te dün bir kez daha güvenlik alarmı verildi. Paris’teki polis kontrol noktasından kaçmayı başaran şüpheli Orly Havalimanı’nda bir kadın askerin silahını ele geçirmeye kalkınca diğer iki askerin açtığı ateşle öldürüldü. Şahsın istihbaratın takibinde bir kişi olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

GEÇEN perşembe Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Paris’teki ofisinde bir kişinin yaralandığı bombalı paket saldırısı sonrası bu kez de dün Orly Havalimanı’nda hareketli anlar yaşandı. Olay dün sabah havalimanının güney terminalinde yerel saatle 08.30 sıralarında meydana geldi. Paris Savcısı Francois Molins, dün akşam yaptığı açıklamada, saldırganın havalimanında bir kadın askerin başına silahını dayayarak diğer polislere, “Silahlarınızı indirin. Allah için ölmek amacıyla buradayım. Her durumda ölenler olacak” dediğini aktardı. Savcının açıklamasına göre saldırganın üzerinden 750 euro nakit para, bir Kuran-ı Kerim ve sigara paketleri çıktı.

Paris’te alarm

Haberin Devamı

Çatışmanın ardından terminal boşaltılırken yolcular gergin anlar yaşadı.

ÖNCESİNDE POLİSE ATEŞ

Boğuşma sırasında diğer askerler ateş açarak saldırganı öldürdü. Askerler Fransız Hava Kuvvetleri personelindendi ve “Operation Sentinelle” (Nöbetçi Operasyonu) adı verilen 7 bin kişilik görev gücüne mensuptu. Kadın askerin durumunun iyi olduğu belirtildi. Bakan Le Roux, bu olaydan önce yerel saatle 06.55 sıralarında aynı şahsın araçla geldiği Paris’in dışında trafik kontrolü görevi yapan güvenlik güçlerine ateş açarak bir polisi başından hafif yaraladıktan sonra aracından da çıkıp, bir kadının arabasını silah zoruyla çaldığını söyledi. Bu araç da Orly Havalimanı yakınlarında bulundu.

3 BİN KİŞİYE TAHLİYE

Olay sırasında Orly Havalimanı’nda büyük panik yaşandı. O sırada olay mahallinde bulunan 3 bin civarında kişi hemen tahliye edildi. Trafik durma noktasına geldi. Ayrıca iniş yapan uçaklardaki çok sayıda yolcu güvenlik önlemlerinden ötürü terminale alınmadı. Seferler de askıya alındı. AFP saldırının THY uçağının uçuş yapmak üzere olduğu kapı yakınlarında gerçekleştiği iddiasına yer verirken, THY’nin Orly’den uçuş yapmadığı biliniyor.  Soruşturma devam ederken Saldırganın babası, kardeşi ve kuzeni gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Paris’te alarm

Failin Fransa doğumlu Ziyed Ben Belgacem olduğu belirtiliyor. Belgacem, daha önce Paris’teki terör saldırılarıyla ilgili sorgulanmış.

 ‘FAİL 39 YAŞINDA’

İçişleri Bakanı Le Roux, adı açıklanmayan failin polis ve istihbarat tarafından bilindiğini ekledi. Ancak bir polis kaynağı, medyada çıkan iddialar üzerine failin Fransa doğumlu 39 yaşındaki Ziyed Ben Belgacem olduğunu doğruladı.  ‘Radikalleşmiş bir Müslüman’ olduğu belirtilen failin babası ve erkek kardeşinin de gözaltına alındığı belirtildi. Saldırganın hırsızlık ve uyuşturucu kaçakçılığı dahil 9 sabıkası bulunduğu, hapiste radikalleştiği iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Paris’te alarm
PRENS WILLIAM VE EŞİ PARİS’TE

Olay sırasında İngiliz Kraliyet ailesi üyeleri olan Prens William ve eşi Cambridge Düşesi Kate de Paris’teydi. Saldırıdan saatler sonra çift, Paris’te 2015 Kasım ayında düzenlenen Bataclan tiyatrosu ile geçen yaz Nice kentindeki terör saldırılarının kurbanlarıyla bir araya geldi. William’ın annesi Prenses Diana, 20 yıl önce Paris’te trafik kazasında ölmüştü.  

HOLLANDE: FRANSA HALEN HEDEF

Saldırının ardından bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, saldırının ülkenin halen hedef olmaya devam ettiğini gösterdiğini söyledi. Güvenlik güçlerini takdir eden Hollande, tüm bu yaşananların Kasım 2015’ten beri yürürlükte olan olağanüstü halin doğru bir karar olduğunu ortaya koyduğunu da ekledi. Fransa’da Kasım 2015’teki terör saldırıları sonrasında olağanüstü hal ilan edilmişti. Geçen ay Paris’teki Louvre Müzesi’nde bir palalı saldırgan vurularak etkisiz hale getirilmişti.    

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU

Fransa’nın başkenti Paris’te şehir merkezinin 13 kilometre güneyinde yer alan Orly Havalimanı, Charles De Gaulle’den sonra kentin en büyük ikinci uluslararası havalimanı konumunda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!