Nurten'in konukları

Nurten ERK
Haberin Devamı

Şükrü Bey çamaşırhaneyle başladı, konutla büyüyor

Eski bakanlardan ve Koç'un eski yöneticisi merhum Fahir İlkel'in

oğlu Şükrü İlkel, çamaşırhaneyle başladığı iş hayatında, inşaat sektöründeki atılımlarıyla büyüyecek. İlkel, yurtdışındaki inşaat işlerinin yanısıra, İstanbul'da ‘orta kademe yönetici konutları’ yapmak için 30 milyon dolarlık bir proje hazırladı.

KOÇ Holding'in üst düzey yöneticilerinden ve Vehbi Koç'un yakın çalışma arkadaşı merhum Fahir İlkel'in oğlu Şükrü İlkel, orta kademe yöneticiler için lüks konutlar yapıyor. Şükrü İlkel'e göre Türkiye'de ya çok pahalı, ulaşılamaz lüks konutlar, ya da en alt gelir grubuna seslenen inşaatlar çoğunlukta... Orta kademe yöneticilerin ihtiyacı olan, lüks ama fiyatı 100-200 bin dolar (30.3-60.6 milyar lira) arasında olan konutlarda ise büyük bir açık var. Şükrü İlkel, işte bu açığı kapatmak amacıyla 30 milyon dolarlık bir projeyi Kemerburgaz'da başlatıyor. Üniversiteyi bitirdikten sonra Garanti Koza İnşaat'ta çalışan Şükrü İlkel, 1992'de çamaşırhane sektörüne girdi. Şükrü Bey, bugüne kadar Türkiye genelinde tam 80 çamaşırhaneyi anahtar teslim kurarak, sahiplerine teslim etti. Bu dönemde Mimel İnşaat ve Strateji Securities şirketlerini de kuran Şükrü İlkel, artık yurt içi ve yurt dışında önemli projelere imza atıyor. Şükrü İlkel ile çamaşırhane, konut ve finans sektörünün yanısıra geleceğe dönük hedeflerini konuştuk.

Çamaşırhane kurma işine nasıl başladınız?

- İlk çamaşırhanemizi 1994'ün başında Boğaziçi Üniversitesi'nin karşısında açtık. Zamanla bu iş ailelerin yaptığı bir sektör haline geldi. Özellikle karıkoca birlikte çalışmak isteyenler Halk Bankası'ndan kredi alarak bu işe giriyor. Çamaşırhane kurmak isteyenlere sadece makineleri temin etmekle kalmıyoruz. Nereden deterjan alınır, nasıl alınır gibi bütün bilgileri aktarıyoruz.

Bugüne kadar kaç çamaşırhane kurdunuz? Kaç tanesi size ait?

- Kendime ait bir çamaşırhane var. O da ilk kurduğumuz. Bugüne kadar anahtar teslim 80'e yakın çamaşırhane kurdum.

En çok hangi illerden çamaşırhane kurma talebi geliyor?

- Türkiye'nin her tarafından... Kurduğumuz çamaşırhanenin sadece 8'i İstanbul'da. Diğerleri Kayseri'de, Sivas'ta, Bodrum'da örneğin... Özellikle güney illerimizde çok çamaşırhane kuruyoruz. Çamaşırhanede kullandığımız Amerikan malı yıkama ve kurutma makinelerinin Türkiye'de temsilciyiz. Bu makineleri aynı zamanda, pansiyon ve otellere de vermeye başladık. İki yıldır orduevlerine de çamaşır yıkama ve kurutma makinesi satıyoruz.

İnşaat sektöründe neler yapıyorsunuz?

- Mimel İnşaat, 1996'dan beri ağırlıklı yurtdışında işler yapıyor. Kazakistan ve Türkmenistan'da iş merkezleri, oteller yaptık. Bugüne kadar toplam 28 milyon dolarlık iş tamamladık. Son olarak Siemens'le birlikte Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı Kalp Hastanesini yaptık. Hastanede bir ay önce ameliyata başlandı. 42 milyon marklık bu yatırımda bizim payımıza düşen kısım 17.5 milyon marktı. Türkmenistan'da 50 milyon dolarlık bir senatoryum projesi için Siemens'le ortak teklik verdik, sonucu bekliyoruz. Yurt içinde de arazi geliştirme işi yapıyoruz. Lüks villalar ve siteler inşa ediyoruz.

Yeni konut projeleriniz var mı?

- Kemerburgaz'da 40 dönümlük bir arsa aldık. 25 tane lüks villa yaptık Kemerpark adıyla. Bunları içi yapılmamış olarak 450 bin ile 800 bin dolar arasında sattık. Yakında 30 milyon dolarlık modern apartman daireleri projemize başlıyoruz. Spor ve sosyal tesislerin de yer alacağı proje, iki yılda tamamlanacak. Otobanın tamamlanmasıyla bu bölge çok popüler hale gelecek. Bizim projemiz Kemer Country ile Yapı Kredi Koray projelerinin tam ortasında. Projemizde Amerikan mimarisini kullanıyoruz. Bu mimari Türkiye'deki apartman teknolojisine bazı yenilikler getiriyor.

Bu apartmanlardaki konut politikanız ne olacak?

- Villa projemizde hedefimiz şirket sahipleriydi. Apartmanlarda ise hedef müşteri kitlemiz orta seviyedeki yöneticiler. Çünkü, şu anda 100 bin ile 200 bin dolar arasında ev alabilecek finans gücüne sahip önemli bir kitle var. Bence pazar burada.

Kemerburgaz'a alışveriş merkezi

Kemerburgaz'da başka projeniz olacak mı?

- Aynı bölgede iki proje daha yapacağız. Bölgede, otobanla şehre kısa sürede ulaşma imkanı, temiz hava ve yeşillik var. Çevredeki birçok projede sosyal tesisler de var. Şimdi bir de alışveriş merkezi olması gerekiyor. Bunu yapmak istiyorum. Çünkü bu yerleşim birimlerinde oturan insanların gerektiğinde şehre inmeden alışveriş edebilecekleri bir yere de ihtiyaç var. Bu çevrenin kendi yerleşik nüfusu 10 bin, yeni yerleşim birimleriyle bir on bin daha ekleniyor. Orta boy bir alışveriş merkezi buranın ihtiyacını görür. Türkiye'de henüz bu boyutta bir alışveriş merkezi yok. Mevcutların hepsi çok büyük.

ŞÜKRÜ İLKEL

Şükrü İlkel, 1960 İstanbul doğumlu. 1982'de Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği'nden mezun oldu. Arizona Üniversitesi'nde Nükleer ve Enerji Mühendisliği'nde master yaptı. 1985-1992 yılları arasında Garanti Koza İnşaat'ta Proje Müdürlüğü görevini yürüttü. 1992'de Misçiti'yi kurarak çamaşırhane işine girdi. Bu çamaşırhanelerde kullanılan makinaların da Türkiye temsilciliğini alan Şükrü İlkel, 1995'de Strateji Securities Inc.'i kurdu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlendi. İlkel, halen Mimel İnşaat Sanayi ve Ticaret'in de Yönetim Kurulu Başkanı.



Yazarın Tüm Yazıları