Numara taşınırlığı olacaksa Türk Telekom da dahil olsun

İki sayı önceki "Cep telefonunda numara taşınabilirliği uygulanamaz" başlıklı yazımın ardından Elektronik ve Haberleşme Mühendisi okurum Ahmet Bektaş’tan e.posta ile bir bilgi notu aldım.

Haberin Devamı

Yeterli yatırım yapıldığı takdirde Etiler’den Fenerbahçe’ye taşınıldığında da alan kodu değişmeden tüm telefon numarasının aynen nakledilebileceğini hatırlatıyordu.

Yazımda abonesi oldukları cep telefonu operatörlerini değiştirecek cep telefonu kullanıcılarının, eski numaralarını yeni operatörlerine aynen taşımalarını sağlayacak uygulamanın Türkiye için doğru olmayacağını savunmuştum.

Bilindiği gibi mevcut uygulamada her operatörün kendi alan numaraları var. Turkcell numaraları 053x, Telsim numaraları 054x, Avea numaraları 055x alan numaralarıyla başlıyor. Ve örneğin 0532 ile başlayan bir numaraya sahip kullanıcı operatör değiştirdiğinde, numarasının son 7 rakamını aynen koruyabiliyor ama baştaki 0532 alan numarasını 05xx ile değiştirmek zorunda kalıyor.

Haberin Devamı

Telemomünikasyon Kurumu bu uygulamayı değiştirmek istediğini söylüyor. Eğer yeni uygulamaya geçilebilirse, kullanıcı operatör değiştirirken eski numarasını aynen yeni operatöre geçirebilecek.

Ancak bu değişkiliğin yapılabilirliğini olanaksızlaştıran çok ciddi engeller var.

Bunlardan bazılarını geçen yazımda yazmıştım. Eleştirilerimden biri de operatörlere numara taşınabilirliği zorunluluğu getirmeye çalışan Telekomünikasyon Kurumu’nun aynı zorunluluğu, sürekli kayırmakta olduğu Türk Telekom’a getirmeyi söz konusu bile etmemesiydi.

Yazımda sormuştum. Telefon numarasının değişmesi insanlar için gerçekten çok ciddi bir sorunsa neden örneğin Etiler’de oturan bir abone Fenerbahçe’ye taşınırken numarasını değiştirmek zorunda kalıyor?

Sayın Bektaş’ın hatırlatması bu yüzden.

Evet gerekli yatırımı yaptıktan sonra coğrafi olarak bir bölgeden diğerine taşınırken de eski numarayı aynen taşımak mümkün.

Ama alan kodunun kullanılmasının çok pratik bir yararı var. O da aradığınız kişinin nerede olduğunu ya da hangi operatörden hizmet aldığını, numarasından anlayabilmeniz.

Bu sayede örneğin alan koduna bakarak aradığınız kişinin sabit hat abonesiyse farklı bir şehirde ya da ccep telefonu abonesiyse sizinkinden farklı bir operatörde olduğunu anlayabiliyorsunuz. Bu bilgiye dayanarak, konuşmanızın daha pahalı bir tarifeden ücretlendirilebileceğini önceden biliyorsunuz.

Haberin Devamı

Numara taşınabilirliği uygalanacak olursa, tüketici için çok büyük bir fayda sağlayan bu avantaj ortadan kalkacak. İnsanlar kendi operatörlerinde sandıkları bir kişiyle konuşurken, farklı operatör tarifesinden ücretlendirilebilecekler.

Deniyor ki, arayan kişiye numarayı çeverdikten sonra, aradığı kişinin hangi operatörden hizmet aldığını söyleyen bir anons dinletilebilir. Her seferinde böyle bir anons dinlemek ne kadar sıkıcı ve asap bozucu olur düşünün artık. Hele bir de acil bir görüşme yapmak istiyorsanız...

Son olarak şunu belirtmek gerekiyor. Eğer Telekomünikasyon Kurumu numara taşınabilirliği konusunda samimiyse, gerçekten tüketiciyi düşünüyor, başka hiçbir art niyet taşımıyorsa, Türk Telekom’un sabit numaralarını da taşınabilir kılmalıdır. Aksi takdirde samimiyeti inanılır olmaz.

Yazarın Tüm Yazıları