NSU başsanığı ‘konuşuyor’

Güncelleme Tarihi:

NSU başsanığı ‘konuşuyor’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2015 11:25

Almanya'da 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüyle ilgili davada dönüm noktası... Neonazi örgütünün başsanığı Beate Zschaepe bugün Münih'teki duruşmada suskunluğunu bozdu ama yazılı açıklamayla…

Haberin Devamı

Bombalı saldırılar ve banka soygunları düzenlemekle de suçlanan NSU ile ilgili dava bugün yeni bir döneme giriyor. Şimdiye kadar 248 duruşma yapıldı. Dava gelecek yılın mayıs ayında üçüncü yılına girecek.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davanın bir numaralı sanığı Zschaepe bugüne kadar hiç ağzını açmadı. Davanın ilk duruşmasında başyargıcın “Siz Beate Zschaepe misiniz“ sorusuna bile cevap vermedi. Ama Zschaepe davanın 249'uncu duruşmasında ifade vermeye karar verdi. Zschaepe'nin ifadesi dünkü duruşmada planlanıyordu. Mahkeme salonu basın mensuplarıyla dolup taştı. Ancak Zschaepe'nin avukatları sanığın psikolojik durumu iyi olmadığı gerekçesiyle ifadenin okunmasını bugüne erteledi. Avukatlarının mahkemeye verdiği bilgiye göre Zschaepe'nin cezaevinde yattığı hücresi arandı ve Zschaepe sinir krizleri geçirdi.

Haberin Devamı

NSU başsanığı ‘konuşuyor’

Hürriyet Gazetesi Berlin Temsilcisi Celal Özcan, duruşmayı yerinde takip ediyor.

İŞTE İLK İFADESİ

Mahkemede ilk kez ifade veren Zschâpe, 2001 yılında öldürülen çiçekçi Enver Şimşek cinayetinden üç ay sonra haberdar olduğunu söyledi. Sanık, hâlâ saldırının amacını bilmediğini savundu. Polise gideceğini söyleyince Mundlos ve Böhnhard’ın kendisini tehdit ettiğini öne sürdü.

"TÜRKLER ARASINDA KORKU YARATMAK İSTİYORLARDI"

Zschaepe, 6 Haziran 2004'te Köln’de Türk esnafın yoğun olduğu Keupstrasse’de düzenlenen saldırı sonrasında geri geldiklerinde arkadaşlarından Türklere saldırı düzenlediklerini öğrendiğini söyledi. Zschaepe, arkadaşlarının Türkler arasında korku yaratmak için bunu yaptığını belirtti.

Bu saldırıdan sonra gruptan ayrılmak istediğini; ancak hapis endişesi, Mundlos ve Böhnhardt’ı kaybetme korkusundan bunu yapamadığını iddia etti.

Zschaepe'nin ifadesinde sık sık tekrarlanan, "Cinayetlerle ilgili hazırlıklarda ve uygulanmasında yer almadım" sözleri dikkat çekiyor. Sonra da cinayetleri öğrendiğinde ne kadar şoke olduğunu anlatıyor. Kimi zaman başını öne eğiyor; kimi zaman ellerini ovuşturuyor.

Haberin Devamı

NSU başsanığı ‘konuşuyor’

Zschaepe, avukatları Hermann Borchert ve Mathias Grasel'in arasında.

ÖZÜR DİLEDİ

Zschaepe, "Mundlos ve Böhnhardt'ın işlediği suçlar nedeniyle tüm kurbanlar ve ailelerinden içtenlikle özür diliyorum" dedi.

Zschaepe, "Ahlaken kendimi suçlu hissediyorum, çünkü 10 cinayeti ve iki bombalı saldırıyı engelleyemedim" dedi.

1.5 SAAT SÜRDÜ

Avukat, sanığın 53 sayfalık yazılı ifadeyi okudu. İfadenin okunması 1.5 saat sürdü. Mahkemenin soruları yazılı alınacak. Kurban ailelerin avukatları soru soramayacak.

 YAZILI CEVAP

Salı günkü duruşmada sanık Zschaepe'nin yeni avukatı Mathias Grasel, ifadenin okunmasını çarşamba günü yapacaklarını söyledi. Avukat Grasel, mahkeme heyet Başkanı Manfred Götzl'in “Sorularımıza aynı gün cevap verilecek mi“ sorusuna da olumsuz yanıt verdi, “Mahkemenin soru kataloğu yazılı alınacak ve yazılı cevaplandırılacak. Perşembe günü duruşma yapılmaması iyi olur. Biz hafta sonu mahkemenin yazılı soru kataloğuna cevap üzerinde birlikte çalışırız“ dedi. Mahkeme perşembe günü duruşmanın iptal edilip edilmemesine bugün karar verecek. Mahkeme heyeti Başkanı Götzl, psikolojik durumunun çok kötü olduğu söylenen sanık Zschaepe'ye “Nasılsınız“ diye sordu. Oldukça bitkin görünen Zschaepe, sadece fena değil anlamında başını sallamakla yetindi.

Haberin Devamı

İKİ NUMARA DA KONUŞACAK

Seri cinayetlerde kullanılan silahı tedarik etmekle suçlanan iki numaralı sanık Ralf Wohlleben'in avukatları da müvekkillerinin ifade vermesini planladıklarını mahkemeye onayladı. Ancak bunun için kesin bir tarih vermediler ve sadece “Bu hafta olmaz“ demekle yetindiler. Mahkeme bunun üzerine üçlü çetenin sahte tren pasosu “Bahncard“ üzerine bir polis memurunu tanık olarak dinledi. Sahte tren pasolarının biri mahkemede sanık sandalyesinde oturan çetenin en sıkı ilişkide olduğu Andre Eminger, diğer ikisi ise Susan Eminger ve Max Burkhardt adına. Susan Eminger adına düzenlenen pasoda başsanık Zschaep'nin güneş gözlüklü vesikalık fotoğrafı var.

Haberin Devamı

KİM VE NEDEN ÖLDÜRDÜ
Dünkü duruşmaya seri cinayetlere kurban giden Halit Yozgat ve Mehmet Kubaşık'ın aileleri de geldi. Gözler bugün Zschaepe'nin vereceği ifadeye çevrildi. Kassel'de öldürülen Halit Yozgat'ın babası İsmail Yozgat, bugün için çok heyecanlı olduğunu ve ilk planda şu iki sorunun aydınlığa kavuşmasını çok istediğini söyledi: “Oğlumu kim öldürdü ve niçin öldürdü?“ Mehmet Kubaşık'ın kızı Gamze Kubaşık, sanık Zschaepe'nin gerçekleri söyleyeceğine inanmadığını belirtti ve “Benim için ilk başta açıklığa kavuşmasını istediğim soru, babam tesadüfi mi, yoksa takip edilerek, planlı olarak mı öldürüldü?“ dedi. Kurban ailelerin avukatları da Zschaepe'nin gerçekleri anlatacağına şüpheli bakıyor. Müdahil avukat Mehmet Daimagüler, “Ben cinayetleri aydınlatacağı konusunda iyimser değilim“ dedi. Avukat Seda Başay Yıldız, “Eğer cinayetlere aydınlık kazandırmak istiyorsa, niçin mahkemenin sorularını yazılı alıp avukatı üzerinden yazılı cevaplandıracak?“ diye sorguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!