Mustafa Kutlay: Uçan otomobil geliyor

Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

Merkezi Callifornia'da bulunan Moller International, uçan otomobili hayata geçirdi. Aerodinamik Profesörü Paul Moller, 2002 yılında seri üretime başlanabilecek Skycar M400'ün 400 bin dolara satılabileceğini söyledi. 50 metre yükselebilen Skycar M400, saatte 550 kilometre hız yapıyor.

BİLİM kurgu filmlerinin en çok kullanılan malzemesi olan uçan otomobiller, sonunda gerçek oluyor. ABD'de Callifornia'da bulunan Moller International adlı firma, 30 yıldır üzerinde çalıştığı uçan otomobili hayata geçirdi. 18 ay içinde 300-400 bin dolar (172-230 milyar lira) arasında bir fiyatla satılması beklenen Skycar M400 sayesinde, trafik sorunu da artık tarihe karışacak.

Aerodinamik Profesörü Paul Moller, lise çağlarında kendisi için tutku haline gelen, uçan arabayı gerçekleştirebilmenin mutluluğunu yaşıyor. Bir süre NASA tarafından da desteklenen proje, nakit akışındaki bazı aksamalar nedeniyle uzadı. Moller, Skycar'ın dikey kalkış sistemlerinde yaşanan bazı aksaklıkların giderildiğini ve en geç 2002 yılında aracın satılabilir hale geleceğini belirtiyor. Moller, yaklaşık 400 bin dolara satılmaya başlanacak olan M400'ün, üretim adetindeki artışla birlikte fiyatının 40 ile 60 bin dolar arasında bir düzeye gerileyebileceğini söylüyor. Moller'in hedefi, Skycar'ı lüks bir otomobil fiyatıyla satabilmek.

50 METREDE YOLCULUK

Dört yolcu kapasiteli Skycar M400, saatte 550 kilometrelik hıza ulaşıyor. Şimdilik yerden sadece 50 metre kadar yükselen Skycar, gelecekte de en fazla 100 metrelik bir yükseklikte uçacak. Böylece, uçan otomobiller uçakların uçuş sahasını işgal etmeyecekler.

330 litre kapasiteli bir yakıt deposu bulunan Skycar M400, normal otomobil benzini kullanıyor. 100 kilometrede 22 litre yakıt tüketen Skycar, bu özelliği ile de oldukça ekonomik. Çünkü, bugün güçlü bir 4x4 araç da neredeyse bu kadarlık bir yakıt tüketimine sahip bulunuyor. 1090 kilogram ağırlığındaki Skycar, 960 beygir gücünde bir motor kullanıyor. Dikey iniş ve kalkış yapabilen Skycar, bunun için sadece 30 metrekarelik bir alana ihtiyaç duyuyor.

Moller, Skycar M400'ün bir otomobile göre çok daha güvenli olduğunu savunuyor. İki adet paraşüt bulunan Skycar'da, yolcular herhangi bir acil durumda bu paraşütler sayesinde yere inebiliyorlar. Skycar M400, kullandığı GPS sistemi sayesinde, yön bulma konusunda da son derece yetenekli. Bir çeşit otomatik pilot, istendiğinde belli bir süre, kullanıcıdan müdahale olmaksızın aracı ilerletebiliyor.

Moller International, Skycar M400'ün ilk etapta pahalı olması nedeniyle özel amaçlar için kullanılmasını bekliyor. Havadaki hareket kabiliyeti nedeniyle Skycar'ın özellikle polis ve itfaiye gibi kurumlar tarafından tercih edileceği tahmin ediliyor.

Skycar'ın özellikleri

Yolcu sayısı: 4

Maksimum hız: Saatte 550 km

UÇUŞ YÜKSEKLİĞİ: 50 metre

Menzil: 1.260 km

Yakıt kapasitesi: 330 litre

Yakıt tüketimi: 100 km.'de 22 litre

Motor gücü: 960 beygir

Ağırlık: 1.090 kg

İniş alanI: 30 metrekare

Skycar'ı kullanmak için pilot olmaya gerek yok

SKYCAR'ı kullanabilmek için bilgili bir pilot olmaya gerek olmadığını savunan Moller International yetkilileri, 4 motorlu aracın, herhangi bir otomobil kadar kolay kontrol edilebildiğini belirtiyorlar. Gelişmiş bir bilgisayar sistemi kullanan Skycar, yön bulma ve havada sabit bir rotada kalabilme konusunda da teknolojinin tüm olanaklarından yararlanıyor. Skycar için rotada kalabilmek en önemli şeylerden biri. Çünkü, otomobillerin yol şeritlerini izlemesi gibi, gelecekte de uçan taşıtlar, havadaki belli şeritlerin dışına çıkamayacaklar. Uçan otomobil kullanıcıları, havada seyahat ederken, izledikleri sanal yolu, bilgisayar ekranından görebilecekler.

MIT denedi iniş-kalkışta sorun çıktı

Uçan otomobiller konusunda araştırma yapan tek kuruluş Moller International değil. ABD'de MIT Enstitüsü de bu konuda bazı çalışmalar yapıyor. MIT'nin birkaç kez yaptığı uçuş denemelerinde, özellikle dikey iniş ve kalkış konusunda problemler ortaya çıktı. MIT uzmanları, bu sorunların çok önemli olmadığını ve kısa süre içinde giderilebileceğini belirtiyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları