Merkel çifte vatandaşlık sözünü tutabilecek mi

Güncelleme Tarihi:

Merkel çifte vatandaşlık sözünü tutabilecek mi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2017 09:16

Başbakan Merkel'e, partisi CDU içinde çifte vatandaşlık iptali için baskı büyüyor. Dört ay önce “Bunu seçim kampanyası yapmayı düşünmüyorum” diyen Merkel sözünü tutabilecek mi?

Haberin Devamı

ALMANYA'da AB vatandaşlarına, Rusya kökenli Almanlara çifte vatandaşlık hakkı var. İran vatandaşlıktan çıkarmadığı için İranlılar da sorunsuz çifte vatandaş olabiliyor. Ama Türklerin çifte vatandaşlığı söz konusu olunca, hep büyük bir gürültü kopuyor. 1999 yılında Hıristiyan Demokrat Partili (CDU) Roland Koch ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU), Türklere de çifte vatandaşlık hakkına karşı imza kampanyası başlattı. Koch, kampanya ile Hessen’de seçimleri kazandı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), 2013 seçimlerinde çifte vatandaşlık sözü verdi ve “Yoksa hükümete girmem” dedi. Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) ve SPD uzun tartışmalardan sonra genel olarak kolaylaştırılmış çifte vatandaşlığı hükümet programına aldı ve 2014 yılında yürürlüğe girdi.

4 YIL DOLMADAN...

Haberin Devamı

Yürürlüğe gireli daha dört yıl olmadı. CDU/CSU, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimine karşı Köln'de yapılan demokrasi mitinginde Türk bayrakları ve Erdoğan fotoğraflarıyla yürüyen göstericileri bahane ederek, çifte vatandaşlığı yeniden dillendirmeye başladı. CDU'nun muhafazakar kanadının sözcülerinden Jens Spahn, “Kalbi Erdoğan'dan yana çarpanlar, gitsin bunu Türkiye'de yapsın” sözleriyle bu tartışmayı başlattı. CDU'nun geçen aralık ayı başında Essen’de yaptığı kurultayına sürpriz bir önerge geldi. Önerge çifte vatandaşlığın iptalini istiyordu. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere önergenin oylamaya sunulmadan çekilmesi için yoğun çaba harcadı. Ancak başaramadı ve 300 hayır oyuna karşı 319 oyla önerge kabul edildi. Önergenin geçmesine şaşıran Başbakan Merkel, kurultayda kameralar önüne çıkarak, ‘böyle bir önergeyi şahsen yanlış bulduğunu ve bunu eylüldeki genel seçimlerde kampanya konusu yapmayı düşünmediğini’ söyledi.

REFERANDUM BAHANESİ

Fakat bu sefer anayasa referandumu sonuçları gündeme düştü. Almanya'da Türkiye ortalamasının üzerinde ‘Evet’ oyu çıkması üzerine CDU'nun muhafazakar kanadı harekete geçti. Merkel'e partisi CDU içinde çifte vatandaşlığın iptalini seçim kampanyası yapması için yoğun baskı başladı. Önce CDU Başkan Yardımcısı Julia Klöckner, “Seçim programı güncel sorunlara el atar. Çifte vatandaşlık da buna dahil” diyerek, tartışmayı açtı. Merkel'in en çok güvendiği CDU Başkan Yardımcısı Thomas Strobl de, iptalcilerin safına katıldı. Strobl, “Çifte vatandaşlığın kuşaklar üzeri devamını yanlış buluyorum” dedi.

Haberin Devamı

Merkel, dört ay önce kurultayda söylediği, ‘çifte vatandaşlığın iptali talebini şahsen yanlış buluyorum ve seçim kampanyası yapmayı düşünmüyorum’ sözünü tutacak mı?

24 Eylül seçimlerinde seçimi kazanmak için Türklerin yeniden seçim malzemesi yapılması kaçınılmaz görünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!