GeriCinsellik Peki Vajinal Kuruluk Neden Olur?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Peki Vajinal Kuruluk Neden Olur?

Peki Vajinal Kuruluk Neden Olur?

"Pek çok kadının ortak şikayetlerinden biri vajinal kuruluktur. Vajina duvarları normal koşullarda bitişik bir yapıya sahipken cinsel ilişki ile duvarlar iki yana açılarak esnemektedir. Bazı kadınlarda görülen vajina kuruluğu cinsel ilişkiyi acı veren bir deneyime dönüştürebilir."

Cinsel ilişki sırasında vajinada oluşan sıvı vajinanın salgı bezleri tarafından salgılanır. Vajinanın kaygan hale gelmesini sağlayan bu sıvılar renksiz ve kokusuz bir formdadır. Bu sıvıların salgılanması cinsel birleşmenin daha kolay hale gelmesini sağlar. Sıvıların salgılanmadığı durumlarda ise vajina kuruluğu oluşur ve cinsel ilişki acı dolu bir hal alabilir. Vajinal sıvıların az salgılanması durumu kadınlarda sık karşılaşılan problemlerden biridir.

Vajina kuruluğuna neden olan etkenler arasında cinsellikle ilgili olanların yanında vücutla ilgili problemler de söz konusu olabilir.

- Vajinal enfeksiyonlar
- Menopoz dönemi
- Kullanılan ilaçlar
- Vajina flora yapısındaki değişiklikler
- Vajina içinin yıkanması
- Hiperprolaktinemi hormonunun fazlalığı
- Fitil veya tampon kullanımı
- Strese maruz kalmak gibi nedenler vajinal kuruluğa sebep olarak gösterilebilir.

Peki Vajinal Kuruluk Neden Olur

Cinsellikle alakalı kuruluk durumlarında ise;

- Cinsel yönden isteksizlik
- Cinsel uyarılmanın az olması
- Partnerler arası iletişimsizlik ve sorunlar
- Vulvar Vestibuilt sendromu gibi nedenler başı çeker.

Vajina kuruluğu yaşayan kadınlarda cinsel ilişkide isteksizliğe oldukça sık rastlanır. Cinsel ilişkiye karşı mesafeli duran kadın partneri ile çeşitli sorunlar yaşayabilir. Böyle durumlarda vajinal kuruluğun nedeni araştırılmalı ve sorunun cinsellikle mi yoksa bir enfeksiyonla mı ilgisi olduğu belirlenmelidir. Sorunun belirlenmesi ile birlikte partnerle olan sorunların çözülmesi yoluna gidilmeli ya da tıbbi destek sağlanmalıdır.

Peki Vajinal Kuruluk Neden Olur

Vajinal kuruluk sorunu tam olarak giderilene kadar ise cinsel ilişkilerde problem yaşamamak için özel olarak üretilmiş kayganlaştırıcı, krem veya jel gibi ürünlerden yardım alınabilir. Vajina için kayganlaştırıcı kullanırken pH seviyesinin vajinaya uygun olup olmadığına dikkat edilmeli ve su bazlı olan ürünler tercih edilmelidir. Eğer siz de vajina kuruluğundan şikayet ediyorsanız uzman bir jinekoloğa başvurarak tedavi yollarını daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Kaynak: Nasıl Kolay

False