En lezzetli turşu tarifleri
.
Kavurmalık fasulye turşusu
Malzemeler (10 kg turşu için)10 kg ipliksiz ve içsiz taze fasulye6-7 baş sarmısak200 gr acı biber2 su bardağı kadar tuzyeteri kadar suHazırlanışı :Büyük bir tencerede suyu kaynatalım uçlarını kırdıımız fasulyeyi suya atarak normal bir şekilde(ne çok ne de az) haşlayalım.Tencere küçük ise bu işlemi bir kaç kez tekrarlayalım.Haşladığımız fasulyeleri soğuk su içerisine atalım.Fazla bekletmeden sudan çıkarıp soğuması için bekletelim.Sarmısak ve biberleride hazırladıktan sonra turşu kabına biraz fasulye koyalım üzerine birazda sarmısak ve biberden koylım.Daha sonra tekrar fasulye… bu şekilde turşu kabını dolduralım.Sığmayan fasulye kaldıysa eğer biraz bekledikten sonra kavanozdaki fasulyeler çökeceği için üzerine koyabilirsiniz.Tuzlu su yapıp üzeri doluncaya kadar ekleyelim.Turşumuz bekleyeceği için tuzlu olması gerekiyor.Kavanozun ağzını iyice kapatarak dönmesini bekleyelim.3-4 hafta sonra turşumuz hazır olacaktır.
Pezik dalı turşusu
Malzemeler:10 kg temizlenmiş pezik dalıyarım kg sarmısak250 gr pulbiber3 tane limon1 su bardağı SirketuzHazırlanışı: Temizlenmiş pezik dalı kaynamış suya bastırılarak haşlanır.Yumuşamaya başlayınca çıkarılıp,soğuk suya atılır.Daha sonra üzerine tuz serpilir.Pulbiber,sarmısak,sirke,limon ve tuz karıştırılıp bidona koyulur.Üzerine suyu ve pezik dalları konulur.
Karnabahar turşusu
Malzemeler: 1 adet karnabahar1/2 çay bardağı iri turşuluk tuz (küçük çay bardağı)1/2 çay bardağı sirke1/2 limon veya nohut kadar limon tuzu1 baş sarımsak4 adet havuç2-3 yaprak mor lahana1 litre kaynayıp soğutulmuş su (tuz ile birlikte kaynayacak )suyu az gelirse tekrar aynı ölçüde kaynatılıp soğutulacakHazırlanışı: Karnabaharlar kaynayan tuzlu suda çok az haşlanır, soğutulur. Kaynayıp soğutulan tuzlu su bir kavanoza doldurulur, içine karnabaharlar , soyulup verev kesilen havuçlar , sarımsaklar eklenirüzerine sirke ,limon, ve mor lahana eklenip kavanozun kapağı sıkı bir şekilde kapatılır. Sıcak bir ortamda 10 gün sonra yemeye hazır olur .
Kelek turşusu:
Malzemeler: 3 adet küçük boy kelek kavun. 2 baş sarımsak, 1 adet limon, yarım demet maydanoz, 1 kahve fincanı sirke, 1 çay kaşığı tozşeker, yeterince tuz su. Hazırlanışı: Kelekleri yıkayarak ince dilimler halinde keselim. Kaşık veya bıçak yardımıyla çekirdeklerini sıyırdıktan sonra tekrar temizce yıkayalım. Dilimlenmiş keleklerin her tarafını tuzlayarak kabukları üst tarafa gelecek şekilde uygun bir tepsiye dizelim. Tepsinin üzerini bir tülbentle örterek 4,5-5 saat kadar bekleterek tekrar yıkayalım. Uygun bir kavanozun dibine maydanozları serelim. Kelek dilimlerini sıkı sıkı dizerek aralarınasarımsakları serpiştirelim. Dilimlenmiş limonları üzerine yerleştirelim. Kavanozu dolduracak kadar hazırladığımız tuzlu suya tozşekeri ve sirkeyi de katarak kavanoza dolduralım. Kavanozumuzun kapağını hava almayacak şekilde sıkı sıkı kapatalım. Zaman zaman kapağı açarak üzerinde oluşan köpükleri bir kepçe ile alalım. Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza ederek olmasını bekleyelim.
Pancar turşusu
Malzemeler: 5-6 adet orta boy pancar1 çay bardağı sirke1 silme tatlı kaşığı tuz2 tepeleme tatlı kaşığı şeker2 diş sarımsak (ezilmiş)Yapılışı : Pancarları kök ve saplarını kestikten sonra kabuklarıyla birlikte iyice yıkayıp düdüklüye koyun. Üzerini örtecek kadar su ilave edip pişirin. (Tefal düdüklüde pim 1. derecede iken, ilk buhar sesi duyulduktan sonra yaklaşık 15-20 dakika pişirmek gerekiyor.) Bıçak batırdığınızda rahatlıkla içine giriyorsa pişmiş demektir.Pancarları tencerenin dışına alıp, elinizin dayanacağı kadar soğuduğunda (çok soğumasın) parmaklarınızla ovalayarak kabuklarını soyun ve yaklaşık 1cm kalınlığında dilimleyip tekrar içinde kaynattığınız suyuna koyun. Bu suya 1 çay bardağı sirkeyi, tuzu, şekeri ve sarımsağı ilave edin. Bu şekilde soğutup buzdolabına koyun ve 1 gece bekletin. Ertesi gün servise hazırdır.
Sarımsak turşusu
Malzemeler: 20 baş sarmısak2 su bardağı sirke 8 dal kerevizsu kaya tuzu Hazırlanışı: Uygun büyüklükteki bir kavanoza kabukları soyulmuş temizlenmiş sarmısakları doldurun. 6 dal kereviz ilave edin. Turşu suyunu bir litre başına 6 çorba kaşığı kaya tuzu ve 1 bardak sirke olacak şekilde hazırlayarak kavanozları doldurun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatıp serin ve güneş görmeyen bir yerde 15-20 gün bekletin.Sarmısak Turşunuz hazır.
Domates Turşusu
Malzemeler: 2 kg yeşil domates1 kg ince ve küçük sivribiber4 adet havuç1-2 dilim limon1,5 çay bardağı sirke3 tatlı kaşığı kaya tuzu (turşu tuzu)2 baş sarımsakiyi su (kaynak suyu)1 demet maydanozHazırlanması: 1.Domates ve biberleri yıkayın. Havuçları kazıyıp halka halka doğrayın. Sarımsakları soyun.2.Sivribiberlerin başlarını hafifce kesin ya da iğne ile birkaç yerden delin.3.Sivribiber, domates, sarımsak ve havucu bu sırayı takip ederek dolana kadar kavanoza yerleştirin. (Kavanoz küçük gelirse 2 tane kullanabilirsiniz)4.Kavanoz dolunca maydanozu yıkayıp demet halinde üzerlerine kapatın. En üste de bir dilim limon yerleştirin. Sirkeyi kavanoza ilave edin.5.Tuzu kavanozu dolduracak kadar iyi suda eritip bir süzgeç yardımıyla kavanoza doldurun.6.3-4 saat kavanozu ağzı yarı açık şekilde bekletin. (Kavanozdaki hava boşaldığı için su seviyesi düşecektir) Su seviyesi azalınca ağzı dolana kadar bir miktar daha tuzlu su ilave edin.7.Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp serin ve güneş alamayan bir yerde 15-20 gün bekleyin.
Fasulye turşusu
Malzeme: 3 kg’lık bir kavanoz,2 kg taze fasulye,4 adet yeşil sivribiber,4 diş sarmısak,1 su bardağı kaya tuzu,4 su bardağı su,1 çay bardağı sirke,Yapılışı: Fasulyeleri yıkayıp ayıklayın. Biraz su ilave ederek çok hafifçe fazla yumuşatmadan haşlayın, suyunu süzüp soğutun.Kavanozun içine önce fasulyelerin bir kısmını yerleştirin. 1 adet sivribiber ve 1 diş sarmısak koyun. Tekrar fasulye yerleştirin. Bu şekilde dizerek malzemeleri bitirin. 4 su bardağı kaynatılıp soğutulmuş suyun içinde 1 su bardağı kaya tuzunu eritin. 1 çay bardağı sirkeyi de karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı turşunun üzerine dökün. Üzerine bir ağırlık konayak fasulyelerin sirkenin içinden çıkmasını engelleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak 15-20 gün bekletin.
Turşu kavurması
Malzemeler: 1kg fasulye turşusu5 diş sarımsak 3 adet soğan tuz ½ su bardağı sıvı yağHazırlanışı:Bir tencereye turşuları koyun ve üzerine bir litre su ilave edin. Hafif ateşte pişmeye bırakın. Turşular yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra bir süzgece dökün ve süzmesini bekleyin. Soğuyan tursu iki elle suyu iyice çıkıncaya kadar sıkılır. Ne kadar kuru olursa kavurma o kadar güzel olur. Soğanları ince kıyın, sarımsakları ezin ve bir tencereye yarım bardak sıvı yağ ile birlikte soğan ve sarımsakları ekleyin. Hepsini beraber kavurun. Soğanlar pembeleşince turşular eklenir ve ağır ateşte karıştırarak kavurun. Arzuya göre tuz ve pul biber eklenebilir.Kaynakwh: Kaynakwh: Not: Bu bir Karadeniz özellikle Trabzon ve Rize yemeğidir.
Patlıcan turşusu
Malzemeler2 kg patlıcan2 Adett havuç10 Adet kereviz sapı ve yaprağı1 Adet kök kereviz15 Diş sarmısak1 Çorba kaşığı kırmızı pul biber1 Litre sirke1 Kahve fincanı tuzHazırlanışıTurşuluk küçük, çekirdeksiz patlıcanları sıcak suya atarak iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.Sudan çıkardığınız patlıcanların suyunu süzerek bir tepsiye koyun.Patlıcanların üzerine küçük bir tepsi örtün ve bu tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyularak bastırılır (mesela su dolu bir tencere olabilir).Böylece acı suların çıkmasını sağlayın.Bu durumda bütün bir gece ve gündüz bırakılır. Ertesi gün, patlıcanların uzunlamasına karınları yarın. Bu arada patlıcanlara dolduracağınız iç hazırlanmış olmalıdır.Sarmısakları dövün, kereviz yapraklarını kıyın, kök kerevizi soyup haşlayın.Haşlanmış kök kerevizi küçük küçük kıyın ve hepsini birden pul biberle karıştırın.Hamur haline getirdiğiniz içi parlıcanlara doldurun.Kereviz saplarını ince ince bölerek ip haline getirin. İp haline getirdiğiniz kereviz saplarıyla patlıcanları sarın.Dolma patlıcanları kavanova yerleştirin. Aralarına havuç dilimlerini sıkıştırın. Üzerine ağırlık koyup, tuzla sirkeyi karıştırarak dökün ve kapağını kapatın.Gün aşırı suyunu savurarak ekşimeye bırakın. Bir hafta bir sirkesini değiştirirseniz, bir yıl süreyle bu turşuyu saklayabilirsiniz.Kaynak: Şifanur