Lise tercihlerinde bunlara dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Lise tercihlerinde bunlara dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 09:13

Liseye girecek öğrenciler ve veliler koşturmacalı bir süreç yaşıyor. Özel okulların kayıtları 13 Temmuz’a kadar sürecek. Devlet liseleri içinse tercihler, 14-24 Temmuz arasında yapılacak. Doğru tercih yöntemi, okulun en yüksek yüzdelik dilimiyle, kendi yüzdelik diliminize en yakın olan okulu 20’nci tercihinize yazıp yukarıya doğru küçük aralıklarla çıkmanız. Alttaki 5 tercihinizi kendinizi garantiye almak için düşük yüzdelik dilimine sahip okullardan seçmeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

Bugünlerde hem ortaokulu bitiren öğrenciler, hem de onların velileri, okul seçimi konusunda bütün alternatifleri değerlendirmeye çalışıyorlar. Öncelikle yüksek puan aldığını düşünen öğrenciler, yüzdelik dilimlerinin düşük olduğunu görünce hayal kırıklığı yaşadılar. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yayımladığı tercih tablolarında da bir okula giren en yüksek ve en düşük yüzdelik dilimi verildiği için hayal kırıklığı daha da arttı. Bu yıla kadar bir okula ilk yerleştirme sonucunda giren en son öğrencinin yüzdelik dilimi veriliyordu ve bu durum tercih yapmak, okul seçmek için daha net görüş sağlıyordu. Yeni sistemde öğrencilerin en düşük puanı baz almaları gerekecek. Doğru tercih yöntemi, okulun en yüksek yüzdelik dilimiyle, kendi yüzdelik diliminize en yakın olan okulu, 20’nci tercihinize yazıp yukarıya doğru küçük aralıklarla çıkmak. Alttaki 5 tercihinizi kendinizi garantiye almak için düşük yüzdelik dilimine sahip okullardan seçmeniz gerekiyor.

Haberin Devamı

OKULLARIN LİSTESİNİ ÇIKARIN

Tercih listesi oluşturmak için önce MEB’in yayımladığı tercih tablolarından istediğiniz okul türüne ait, bulunduğunuz ilçedeki okulların listesini alın ve bu okulları en yüksek yüzdelik diliminden aşağıya doğru sıralayın. Örneğin; İstanbul’da yaşıyorsanız ve seçmeyi düşündüğünüz okullar Fen, Sosyal Bilimler Liseleri ve Anadolu Liseleri ise Tablo-5 ve Tablo-6’dan İstanbul’daki okulları seçiniz. Daha sonra bu iki tablodan seçtiğiniz okulları, karma olarak en yüksek yüzdelik diliminden aşağıya doğru sıralayın. Her iki tablodan seçtiğiniz okulları yüzdelik dilimi ve istek sırasına göre listeleyin.

Bu işlemin sonucunda girebileceğiniz okulları daha net görebileceksiniz. Girme ihtimalinizin olduğu okullar, yüzdelik diliminize en yakın olan alttan ve üstten toplam 7-8 okul olacaktır. Son kararınızı vermeden önce mutlaka bu okulları gezip görerek ulaşımından okul iklimine kadar bilgilenmeye çalışın. Bunnları ne kadar çabuk yaparsınız, özel mi, devlet okulu mu kararınız kesinleşecek ve özel okulların puana veya yüzdelik dilimine göre verdiği bursları kaçırmamış olacaksınız.

Haberin Devamı

 ÖZELERDE SERBEST KAYIT DÖNEMİ

  • Bir okula ön kayıt yaptırabilmeniz için sizin puanınızın okulun ilan ettiği puana denk veya üzerinde olması gerekiyor.
  • Puanınızın yettiği birden fazla okula ön kayıt yaptırabilirsiniz.
  • İkinci ve üçüncü ön kayıt sonrası kesin kayıtlarda saat 15:00’e kadar kesin listede olanların, saat 15:00’den sonra açık kalması durumunda ön kayıt yaptırmış olanların kesin kayıtları yapılacak.
  • Serbest kayıt günlerinde her özel okul kendi kayıt yöntemini internet sitesinden ilan eder.

TERCİH LİSTESİNE 25 OKUL YAZABİLİRSİNİZ

  • Tercih Listenizde 25 okula yer verebilirsiniz.
  • Yer vereceğiniz okulları, tercihe esas kontenjan tablolarından seçmeniz gerekiyor.
  • Tüm tablolardan seçtiğiniz ve gitmeyi düşündüğünüz okulları, bir önceki yılın yüzdelik dilimini dikkate alarak istek sıranıza göre karma olarak sıralayınız.
  • Aynı yüzdelik dilimindeki okullardan evinize yakın olanı tercih edin.
  • Tercih listenize son şeklini vermeden önce sizin yüzdelik diliminize denk 1-5 puan üstte ve 1-5 puan altta olan okulları yerinde görün. Bunlar kazanma ihtimalinizin en yüksek olduğu okullardır.
  • Tercih listenizi oluşturduktan sonra mezun olduğunuz Okul Müdürlüğü aracılığıyla tercih işlemlerinizi onaylatıp bir çıktısını alarak sonuçların açıklanmasını bekleyin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!