Kuşlarda düzenli dışkı kontrolü

Kafes kuşları diğer evcil hayvanlara göre yabani hayata ait özelliklerini daha fazla korudukları için hastalık belirtilerini daha fazla gizlerler. Bu durum hastalık teşhisini güçleştirdiği gibi kuş sahiplerinin de besledikleri kuşun sağlık durumunu izlemeleri için daha dikkatli olmalarını gerektirir

Kafes kuşlarının sağlık durumuyla ilgili en hızlı göstergelerden birisi kuşun dışkısıdır. Günlük olarak kuşun yaptığı dışkının kontrol edilmesi hastalık ya da stres durumlarını ortaya çıkarmak ve zamanında düzeltebilmek için önemli bir uygulamadır.
Kuşların sindirim sistemi fiziksel olarak son derece basittir. Vücuda gıda alımından atılımına kadar geçen sindirim süresi bir günden daha az sürer. Bu sayede kuşun en son yedikleri ve günlük aktivitesiyle kuşun dışkısı arasında bağlantı kurulabilir. Eğer kuşunuzun normal durumdaki dışkısını takip ediyorsanız farklılıkları ve anormallikleri de fark etmeniz kolaylaşır.
Kuşlarda dışkı, memeli hayvanlardan farklı olarak, sindirim sisteminden gelen dışkı, böbreklerden gelen idrar ve üratın (ürik asit protein metabolizması artığı) bir araya gelmesiyle oluşur. Aynı anda dışarı atılan bu üç artık maddeden bir veya bir kaçında değişiklik meydana gelirse bu durum veteriner hekiminiz için hastalık teşhisi açısından önemli ipuçları taşıyabilir.
Kuşun dışkısını günlük olarak kontrol ederken dört şeye dikkat etmek gerekir : 1- Dışkının rengi, 2- Dışkının yapısı, 3-Dışkıdaki sıvı miktarı, 4- Dışkı sayısı.
Normalde her kuş türüne göre bu kriterler değişiklik göstermektedir. Beslenme ve kuşun yaşı da dışkıda normal kabul edilen değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle öncelikle kuşunuzun normal dışkı periyodunu bulmak için bir süre dışkı sayısını ve tipini takip etmelisiniz. Böylece onun normal durumunu tespit edebilirsiniz. Bunu dışında dışkının normal özellikleri şunlardır :
* Kokusuz olmalıdır
* Katı olan kısım şekilli ve rengi, kuşun türüne ve yemine göre kahverengi veya yeşil renkte olmalıdır. Yem yiyen kuşlarda genellikle dışkı koyu yeşil olmaktadır. Dışkı kurudukça rengi siyahlaşır.
* Sıvı kısım berrak ve temiz olmalıdır.
* Ürat içeren kısım krema beyazı gibi ve genellikle tebeşir görünümündedir.
* Muhabbet kuşlarında günlük dışkı sayısı 35-50 arasındadır. Daha büyük kuşlarda bu sayı daha azdır. Yem dışındaki su oranı yüksek meyve ve sebzeler normal olarak dışkıdaki sıvı miktarını arttırabilir.

ANORMAL BULGULAR

* Katı kısmın açık renk olması, hardal renginde olması veya kan içermesi
* Dışkının çok büyük olması veya çok sulu ya da sünger gibi olması
* Dışkının içinde sindirilmemiş yem bulunması
* Dışkının kötü kokması
* Sıvı kısmın renkli olması ve berrak olmaması
* Ürat içeren ve normalde beyaz olan kısmın sarı veya yeşil olması
* Dışkı sayısının dikkat çekecek oranda artması veya azalması
* Eğer dışkıdaki bu değişikliklerin yanı sıra halsizlik, yem yememe, kafesin dibinde ya da tünekte sürekli hareketsiz oturma, ve/veya tüylerin kabarması, solunum değişiklikleri veya ağız açık solunum alma gibi belirtiler de varsa mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız. Veteriner hekiminize giderken kafesin altına serdiğiniz dışkı bulunan kağıdı da yanınıza almayı unutmamalısınız.

Pako pano

* İki aylık minik Pandiş’in gidecek yeri yok. İç ve dış parazit ilaçları yapıldı. Çok güzel kuru mama yiyor. Sokakta kalmış başka yavrular da var. Bu kedilere sıcak bir yuva arıyorum. (216) 384 51 65

* Sokakta yaşayan bebek kedilere yuva arıyoruz. 1.5 aylık bu yavruları sokaktan kurtarıp yuvanızda yaşama şansı verir misiniz? (533) 529 16 51
Yazarın Tüm Yazıları