İstanbul’dan Bogota’ya kim gider?

Türk Hava Yolları, seferlerin başlamasından 60 gün önce İstanbul’dan Kolombiya’da Bogota ve Panama’da Panama City hatlarını satışa sundu. İki ayda tam 35 bin bilet sattı. Avrupa’da İspanya, Almanya, İtalya’dan yoğun talep var. Türkiye’den de Orta ve Güney Amerika turlarında yeni bağlantı noktası Bogota…

Haberin Devamı

Bir tarafta dünyanın en zengin uyuşturucu imalatçısı Pablo Escobar’ın hayatını anlatan ‘Narcos’ dizisiyle merak edilen Bogota... Diğer taraftan “Kolombiya’ya kim gider?” sorusu... İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan saat 02.00’de THY’nin uçağı ilk sefer için havalanıyor. Doluluk oranı yüzde 90. Uçuş tam 13.5 saat
sürüyor.

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, doluluktan memnun. 60 günde 35 bin bilet satıldığını, haziranda bile şimdiden yüzde 75 doluluk olduğunu anlatıyor. Krizden çıkışı transit pazarda görüyor. Amerika kıtasındaki atak, 16 Mayıs’ta açılacak Atlanta ile devam edecek. THY’nin radarında bölgede Havana, Caracas, Mexico City var. Anlaşmalar yapıldıkça bu noktalar tek tek açılacak.

İstanbul’dan Bogota’ya kim gider

Haberin Devamı

Dönüş Panama’dan

Seferlerde Airbus A330-200’ler kullanılıyor. İstanbul’dan Bogota’ya gelen uçak, yakıt ikmali yapıp 1.5 saatlik uçuşla Panama City’ye geçiyor. Panama’dan da İstanbul Atatürk Havalimanı’na devam ediyor. Bunun nedeni, Bogota’nın yüksek irtifası nedeniyle ful yolcu ve kargoyla uçağın kalkamaması. Yani Bogota’dan dönerken önce Panama’ya uçuyorsunuz.

Orta ve Güney Amerika’da birçok noktaya yolcuları bölgenin en önemli havayollarından Kolombiyalı Avianca ile Panamalı Copa dağıtacak. Her iki havayolu şirketi de Star Alliance üyesi. Bu avantaj THY’nin farklı noktalara ulaşmasını sağlayacak.

İstanbul’dan Bogota’ya kim gider

Bogota’da ne yapmalı?

Ülke ekvatorda ama rakımı 2600 metre olduğu için hava sıcaklığı 15-20 derece arasında. Yanınıza montunuzu, yağmurluğunuzu alın. Öğleden sonra yağabilecek sağanağa hazır olun.
◊ Yüksek irtifa sizi etkileyebilir, nefes almakta zorluk çekebilirsiniz. Bol bol su için. Kendinizi zorlamayın. Kısa sürede alışacaksınız.
◊ Kırmızı et sevenler için Bogota tam bir cennet. Et kaliteli ve ucuz. İyi restoranlar var. Ama vejetaryen iseniz üzülmeyin. Kolombiya gelişmiş bir tarım ülkesi. Meyve, sebze bol. Seyyar satıcılarından bir tabak soyulmuş meyve ile ara öğün yapabilirsiniz.
◊ Ve kahve... Eğer kahve içmeyi seviyorsanız, beğendiğiniz markaları, türleri belirleyin.

Haberin Devamı

Havalimanında da kahve satın alabilirsiniz. Sifon olarak adlandırılan demleme metotları ilginç. 

◊ Gezebileceğiniz iki önemli müze var. Botero Müzesi, şişman kadın figürleri ile ünlü Fernando Botera tarafından kurulmuş. İkincisi ise Altın Müzesi.
◊ Teleferikle veya kondisyonunuza güveniyorsanız yürüyerek Monserrata (Testere) Tepesi’ne çıkın. Kenti 3150 metreden seyredin. Kolombiyalılar buraya bir kilise inşa etmiş. Aynı zamanda Hıristiyanlar için de bir hac merkezi olmuş.
◊ Boliva Meydanı’nı gezmeden gelmeyin. Ara sokaklarda dolaşın.
◊ Kentte 76 adet üniversite var. Nüfus genç. Kafeler cıvıl cıvıl.

İstanbul’dan Bogota’ya kim gider

Güvenliğe dikkat 

◊ “Bir Kolombiyalıyı cep telefonundan aradığınızda cevap vermiyorsa ya toplantıdadır ya da sokakta yürüyordur” sözünü duyduğunuzda gülmeyin. Çünkü Kolombiyalılar sokakta yürürken gasp korkusu ile cep telefonlarını çıkarmıyorlar. Gerektiğinde seyyar satıcılardan telefon konuşması yapıyorlar.

Haberin Devamı

◊ Kolombiyalılar son yıllarda güvenliğin çok iyi olduğunu söylüyorlar. Ama yine de dikkat! Geceleri, pek fazla kalabalığın olmadığı bölgeler yabancılar için tehlikeli. Bu tür yerlerden uzak durun.

◊ Taksiyi telefonla çağırın. Sahte taksiler çok ve birbirinden ayırt etmek zor. Bindiğinizde başınız derde girebilir.

◊ Bir şey soracağınızda her sokağın başındaki polis veya askerleri tercih edin. 

Yazarın Tüm Yazıları