İşçi profili

- Sosyal güvenceniz var mı? Genel olarak yüzde 64.6 var. Kadınlarda yüzde 59.7.

Haberin Devamı

- Çalıştığınız işten memnun musunuz? Kadınların yüzde 63.7’si, erkeklerin yüzde 39.6’sı çalıştığı işten memnun değil. Gelir ve eğitim yükseldikçe, memnuniyet artıyor.
- İşinizi kaybetme korkusu yaşıyor musunuz? Kadınların yüzde 74.2’si, erkeklerin yüzde 62.7’si bu korkuda. SGK’sız kadınlar bile işini kaybetme korkusu yaşıyor.

GEZİCİ ARAŞTIRMA

Gezici Araştırma Şirketi 1 Mayıs öncesinde 36 il ve 186 ilçede işçilerle görüşüyor, ortaya işçilerin dünyası çıkıyor. Bu sorular ve yanıtlar o araştırmadan. Devam edelim.
- Bir işçi sendikasına üye misiniz? Durum facia. İşçilerin sadece 9.1’i sendikalı. Bu oran kadınlarda yüzde 4.9’a düşüyor, erkeklerde yüzde 13.3’e yükseliyor. 1980 öncesinde çalışan sayısı üç milyon iken, sendikalı sayısı bir buçuk milyona yaklaşıyor, yüzde 50. Aradan geçen otuz beş yılda sanayi gelişiyor, çalışan sayısı artıyor ama, sendikalı işçi azalıyor. Tipik “örgütsüz toplum”. Böyle toplumda istediğin gibi at oynat.
- Sendika seçmekte özgür müsünüz? Yüzde 43.1 “Hayır”.
- Bir sendikaya neden üye değilsiniz? İşten atılmaktan korkan yüzde 56.2, gerek duymayan yüzde 19.7, sendikaya güvensizlik yüzde 15.6, sendika aidatının yüksek olması yüzde 8.5. Ayrıca, üye olursa, işverenin ceza vereceğine inananlar yüzde 86.4.
Son on iki yılda işçi sendikayı sol olarak görüyor, işçiler hızla muhafazakârlaşıyor.

Haberin Devamı

MUTSUZ VE UMUTSUZ

- Bir işçi olarak kendinizi toplumun ferdi olarak hissediyor musunuz? Bir başka facia. İşçilerin yüzde 27.5’i kendisini toplumun ferdi olarak hissetmiyor. Tarım işçilerinde bu oran yüzde 82’ye yükseliyor. Buna karşılık, sendika üyesi işçilerin yüzde 95.6’sı kendisini toplumun ferdi görüyor. Çünkü, örgüt.
İşçilerin yüzde 62.7’si hiç tatil yapmıyor, ama sendikalı olanların yüzde 70’i tatile gidiyor. Hayatından memnun olanlar 33.3, mutsuzlar çoğunlukta, yüzde 67.7. Gelecekten umutsuz olanlar yine büyük çoğunlukta, yüzde 71.1.
Mutsuz ve umutsuz, sendikasız ve güvensiz, işini kaybetme kaygısında, tipik “12 Eylül profili”, darbenin otuz beş yıldır değişmeyen tortusu. İktidarların işine geliyor.

Haberin Devamı

1 Mayıs çıkmazı

ELİM varmıyor ama, Gezici Araştırma’nın 1 Mayıs ile ilgili elde ettiği sonuç aynen şöyle. 1 Mayıs’la ilgili iki soru var.
“1 Mayıs İşçi Bayramı’nın anlamını biliyor musunuz” sorusuna işçilerin yüzde 62.6’sı “Biliyorum” diyor. Sendikalı işçilerde bilenlerin oranı yüzde 95.6ya yükseliyor. Tarım işçilerinin ise yüzde 89.7’si bilmiyor.
İkinci soru, “1 Mayıs Taksim’de kutlansın mı?” Genel olarak, yüzde 62.6 “Taksim olmasın” görüşünde. Can ve mal kaygısı ağır basıyor. Oy verdikleri partilere göre, AKP’li işçilerin yüzde 24’ü, CHP’lilerin yüzde 75’i, MHP’lilerin yüzde 37’si, BDP’lilerin yüzde 60’ı “Taksim’de kutlansın” görüşünde.
Taksim sorusuna verilen yanıtlar 30 Mart seçim sonuçlarıyla örtüşüyor. Çoğunluğu mutsuz, çoğunluğu geleceğinden kaygılı işçilerde muhafazakâr kimlik çoğunlukta ve “Taksim olmasın” görüşünde.
Örgütsüz toplum, sonuç bu.

Haberin Devamı

‘Hasretle’ davet geride

İSTANBUL Arena’da dünyanın çeşitli yerlerindeki Türk okullarında okuyan çocukların gösterisi var. Gülen okulları gösterisi. İki yıl önceki o törende Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen’e “Hasret bitsin, bekliyoruz” davetinde bulunuyor.Bugün “hasretin” yerini kırmızı bültenle arama alıyor. Pek çok olayda görülen zikzaklardan bir örnek.

Yazarın Tüm Yazıları