Hoppala yárim yaz geldi çarşıya kiraz geldi

Bu bir Malatya türküsü. Devamı ise şöyle: Aldım beş okka kiraz/ O da yáre az geldi. Vatandaşın yári aynen benim gibiymiş anlaşılan.

Ne kadar kiraz alırsam alayım vallahi doyamıyorum. Benim için de yazın gelişi kirazın gelişiyle neredeyse özdeş. Elbette, özellikle iri Salihli kirazlarını taze taze büyük iştahla yemekten müthiş zevk alıyorum ama, bu hafta kirazın farklı kullanım alanlarına örnekler vereceğim. Özellikle de kirazın bol, iri ve muhteşem lezzetli olduğu şu kısa zamanda bu tanrı vergisi mucizeden ne kadar farklı zevkler üretebilirsek o kadar iyi. Benzer duygulardaysanız, buyurun sıradışı tariflerime.

Kirazlı tavuk bonfile

Geçenlerde ilk kez düşünüp denediğim bir tarif. Tahminlerimin ötesinde sıradışı bir lezzet yakaladığıma inanıyorum. Özellikle de kirazın hafif ekşi ve kendine has lezzetiyle kabuk tarçının bileşimi muhteşem bir kombinasyon ortaya çıkardı. Tavuk suyunu eklemem de sosu tatlı bir sos olmaktan kurtarıp harika bir yemek sosu özelliği kazandırdı.

Malzemeler (4 kişi): 30 adet taze iri kiraz, çekirdekleri çıkarılıp ortadan ikiye kesilmiş; 4 adet kemiksiz tavuk bonfile, deri ve yağları temizlenmiş; 2 diş sarmısak, bıçakla ezilmiş; 1 orta boy kuru soğan, ince doğranmış; 3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı; 1/2 bardak tatlı şarap (ör. Safir) veya 2 çorba kaşığı vişne likörü (alkol kullanmıyorsanız bunları es geçebilirsiniz); 2 bardak taze tavuk suyu (yoksa su kullanın); 1 tatlı kaşığı tereyağı; 1 adet kabuk tarçın; tuz ve taze çekilmiş karabiber.

Yapılışı: 1. Önce tavuk bonfilelerinin üzerindeki fazla yağları temizleyin ve tuz serpin. Çok büyüklerse, keserek arzu ettiğiniz büyüklüğe getirin. 2. Bir tavayı ısıtın, ısındıktan sonra içine 2 kaşık sızma yağ dökün. Tavuk parçalarının her bir yüzünü 4 dakika kadar orta-yüksek ateşteki tavada bir defa çevirerek sote edin. Pişen tavukları bir tabağa alıp kenarda bekletin. 3. Şimdi ateşi orta-düşük seviyeye getirin ve kalan bir kaşık zeytinyağını tavaya koyun. Sarmısakları bir dakika kadar sote edin. Soğanlarla 12 yarım kirazı koyun ve soğanlar karamel rengi alana dek arada karıştırarak pişirin (yaklaşık 15 dakika). Dikkat edin soğanlar yanmasın. Eğer çok kararırlarsa tavaya bir kaşık soğuk su dökün. 4. Soğanlar karamelize olduğunda ateşi yükseltin ve tatlı beyaz şarabı (veya likörü) tavaya boşaltın. Şarap tamamen uçana dek kaynatın. Tavuk suyunun bir bardağını tavaya boşaltın ve tüm karışımı bir blender içine aktarın. 5. Blender’da karışımı püre haline getirin ve tel süzgeçten süzün, içini kağıt havluyla temizlediğiniz tavaya boşaltın. Pişmiş olan tavukları tavaya koyun; kalan bir bardak tavuk suyuyla bir adet kabuk tarçını da sosa ekledikten sonra kısık ateşte 10 ila 15 dakika pişirin. 7. Şimdi de kalan kirazlarla tereyağını tavaya koyun ve 5 dakika daha hep birlikte pişirin. Tuzunu kontrol edin. 8. Önceden ısıtılmış tabaklarda, kirazları eşit şekilde dağıtarak servis edin.

Kirazlı ve lorlu baklava böreği

Bu da benim, "cherry pie" ve "strudel" gibi muhtelif reçetelerden esinlenerek geliştirdiğim bir "kol böreği" tatlısı tarifi. Ben "Seymen Usta" markalı baklavalık yufka kullandım, ama doğrusu bu yufka biraz kalındı. O nedenle de böreğim bir baklava böreğinden ziyade ince yufkalı kol böreği gibi oldu. Ama olsun, sonuç gerçekten harikaydı. Çok bizden ama bir o kadar da evrensel, inanılmaz lezzetli bir tatlı yakaladım. Yemesi biraz zor ama mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler: 6 yaprak baklava yufkası; 1.5 bardak (su bardağı) tatlı lor (ya da ev yapımı veya Bahçıvan marka ricotta peyniri); yıkanıp çekirdekleri çıkarıldıktan sonra ortadan ikiye kesilmiş tepeleme 4 bardak taze kiraz; 1.5 bardak toz şeker; 2 çorba kaşığı vişne (veya portakal/mandalina) likörü; 1 çorba kaşığı taze limon suyu; 1 yumurta; 1 limonun rendesi; 3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı; 1 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı.

Yapılışı: 1. Kirazları bir káseye koyun, 1 bardak şekeri, limon suyunu ve likörü de ekleyip karıştırın ve en az bir saat dinlenmeye bırakın. 2. Bir başka kásede yarım bardak şekerle bir çorba kaşığı yumuşak tereyağını birlikte mikserle iyice çırpın. Yumurtayı ekleyerek 4-5 dakika çırpmaya devam edin. Tatlı loru ve limon rendesini de ilave ederek karışıma yedirene dek hafifçe çırpın. 3. Dinlenmiş olan kirazların dörtte üçünü bir tel süzgeçten iyice süzerek tüm suyunun káseye boşalmasını sağlayın. Kásede kalan kirazlarla kiraz suyunu daha sonra sos olarak kullanacaksınız. 4. Kuru bir tezgáh üzerine bir adet baklava yufkasını serin ve tüm yüzeyine bir fırçayla eritilmiş tereyağı sürün. İkinci yufkayı birincinin üzerine serin ve onun üst yüzeyini de fırçayla tereyağlayın. 5. Lorlu dolgunun üçte birini, yufkanın kısa kenarına, kaşıkla boyulu bir şerit halinde sürün. Lorlu dolgunun üzerine, suyu süzülmüş kirazların üçte birini muntazam bir şekilde yerleştirin. Şimdi de yufkayı kol böreği sarar gibi sararak rulo yapın. Aynı işlemi geri kalan malzemeyle tekrarlayın. 6. İçine yağlı kağıt serilmiş (veya iyice yağlanmış) bir fırın tepsisine sardığınız börekleri uzunlamasına ve aralıklı yerleştirin. Böreklerin üzerine eritilmiş tereyağı sürün ve önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında 25-30 dakika, ya da üzerleri kızarana dek pişirin. 7. Bu sırada sosu hazırlayın. Kásedeki kirazların suyunu bir tavanın içine süzün. Orta-yüksek ateşte 4 dakika kadar kaynatarak ve köpüğün taşmamasına dikkat ederek sosun bir miktar koyulaşmasını sağlayın. Tavayı kenara alın ve kalan kirazları sıcak sosun içine atın. Sosu soğumaya bırakın. Ilık ve çıtır böreklerden dilimler kesip üzerlerine pudra şekeri serperek soğuk sosla servis edin.
Yazarın Tüm Yazıları