Hayri Çetinkaya: Bayram faizi yüzde 60

Hayri ÇETİNKAYA
Haberin Devamı

Bayram tatili öncesinde piyasalarda artan Türk Lirası sıkışıklığı gecelik faizlerin yüzde 60'a kadar çıkmasına yolaçtı. Merkez Bankası, artan nakit ihtiyacını karşılamak için bankalara yüzde 60'dan para verdi. Vatandaşın 4 günlük reposu ise yine yüzde 25'te kaldı.

PİYASALARDA artan Türk Lirası sıkışıklığı bir kaç gün önce yüzde 17'ye kadar düşen gecelik faizlerin dün yüzde 60'a kadar yükselmesine yolaçtı. Üç buçuk günlük tatil öncesinde bankalararası piyasada özellikle kapanışa doğru artan sıkışıklık, gecelik faizlerin de birden yükselmesine yolaçtı.

Sabah interbankın açılışında, gecelik oranlar yüzde 21-26 arasında düşüktü. Bankaların kendi aralarındaki işlemlerde de oranlar, yüzde 27 düzeyindeydi. Ancak öğle saatlerine doğru Türk Lirası ihtiyacının artması ile birlikte oranlar birden fırladı.

Bunun üzerine Merkez Bankası da, artan talebi karşılamak için bankalara yüzde 60'la para verdi. Merkez Bankası, dün 347.5 trilyon lira artı rezervle açılan piyasada, repo ihalesi ile fonlama yapmadı.

Bankalararası piyasada gecelik faizler yüzde 60'a kadar çıkarken, 4 günlük repo oranları, yine yüzde 25 düzeyinde kaldı. Repo piyasasında gecelik ortalama fazi yüzde 24.65 oldu. İnterbank para piyasası kapandıktan sonra Merkez Bankası da dün 12.00 ile 12.30 saatleri arasında alış ve satış kotasyonunu yüzde 10 ile yüzde 60 olarak belirledi.

Faizlerin oturacağı yeni dengede, Merkez Bankası'nın bayram sonrasında izleyeciği tavrın önemli olduğu belirtiliyor.

Bankacılar, geçen hafta boyunca izlenen Türk Lirası'nı bol tutma yönteminin tatil sonrasında devam etmesini beklemiyorlar.

Tatil öncesinde bono piyasası ise durgundu. Bono faizleri önceki günkü gibi yüzde 40 düzeyinde gerçekleşti. Piyasaların yeniden açılacağı 11 Ocak salı günü valörlü işlemlerde ise oranlar küçük çapta yükseldi.

Yabancılar sattı borsa 15.837’ye indi

BORSADA satışlar dün de sürdü. Önceki gün özellikle banka ve holding hisselerindeki yoğun satışlarla 17 bin puanın altına inen İMKB 100 endeksi, satışların dünkü tek seansta da devam etmesiyle, bu kez 16 bin puanın altına geriledi.

Borsa bayram tatiline, 362 puan kayıpla 15 bin 837 puandan girdi. Hisseler ortalama yüzde 2.2 oranında geriledi. Tek senasta, işlem hacmi de, önceki seanslara kıyasla biraz gerileyerek, 329.3 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti.

YABANCI RAPORLARI

Borsada son iki günde yaşanan düşüşte, yabancı satışlarının da etkili olduğu konuşuluyor. İMKB'de işlem yapan uluslararas yatırım şirketlerinden Merrill Lynch ve Robert Fleming hazırladıkları son araştırma raporlarında, portföylerindeki Türk hisselerinin ağırlık oranını düşürdüklerini açıkladılar.

Merrill Lynch'in, son raporunda, Türk hisselerinin ağırlığının yüzde 50'den yüzde 30'a düşürüldüğüne yer verdi. ‘‘Genelde hükümetin gerçekten reformları gerçekleştirme kararlılığında olduğuna ve nihai olarak enflasyonu düşürmeyi başaracağına inanıyoruz’’ denilen raporda, izlenecek yolun son derece zorlu olacağı ve önemli risklerin bulunduğu uyarısında bulunuluyor. Reuters'ın geçtiği raporda, gelişmekte olan Avrupa ülkeleri portföyündeki İsrail'in derecesini ise ‘‘nötr’’den ‘‘overweight’’e çıkarıldığı belirtili.

Robert Fleming'in araştırma raporunda da, ‘‘Türkiye'de kar realize etme zamanı geldi ve tavsiyemizi ‘overweight'ten ‘nötr'e düşürüyoruz. çünkü önümüzde daha zor olan uygulama aşaması var’’ denildi.

Yazarın Tüm Yazıları