Güzel kitaplar

SEVGİLİ okuyucularım, bu tatil günü yazısında size bazı kitaplar önereceğim. Rahat bir kafayla okuyun, seçiminizi yapın. Gönül ister ki herkes hepsini okuyabilsin. Tercih sizindir, içlerinden seçersiniz.

‘Kuvayı Milliye’nin Kuruluşu.’ (Cumhuriyet Kitapları. 4. baskı.) Alev Coşkun’un araştırması. Ege’de İstiklal Harbimizin ilk örgütlenmesi. Ödemiş cephesindeki asker ve sivil kahramanlar. Düşmana atılan ilk kurşunlar. Çok ilginç, akıcı ve öğretici bir kitap.

‘Ah Baba Ah!’ (Sinemis Yayın.) TRT’nin ilk spikerlerinden Jülide Gülizar, Güneydoğu’da başlayan yaşamöyküsünü ve sonraki Ankara anılarını anlatıyor. Bir solukta okuyacaksınız.

‘Orhan Kemal’in Babası Abdülkadir Kemali’nin Anıları.’ (Epsilon.) Kitabı dedesinin anılarından hazırlayan, Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü. Bir Osmanlı aydınının kaleminden Osmanlı ve Atatürk döneminde yaşadıkları. Çok şey öğreneceksiniz.

‘Açıksöz Gazetesine Göre Kastamonu İstiklal Mahkemeleri.’ (Gazi Kitabevi.) Eyüp Akman 1920’li yılların gazete arşivlerine ulaşmış, savaşın ilk günlerinde hainleri yargılamak için kurulan İstiklal Mahkemelerinden Kastamonu İstiklal Mahkemesi’ni, yargılama yöntemini ve verdiği kararları belgelerden araştırıp yazmış. Yakın tarihimizden ilginç bir kesit.

‘Keşiş Güç. Emperyalizmin Ortodoks Kartı.’ (Otopsi.) Uğur Yıldırım bütün boyutları ve ilk kez yayınlanan belgelerle, Osmanlı’dan günümüze Patrikhane’yi ve onu yöneten dış güçleri anlatıyor.

‘Kuşatılmış Türkiye.’ (Günizi Yayıncılık.) Sultanbeyli’ye Atatürk anıtı diken emekli Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu, ülkemizin başına gelenleri ve üzerimizde oynanan oyunları sergiliyor.

‘Bor Kapanı.’ (e yayınları.) Türkiye bor konusunda da soyuluyor. Dünyanın en değerli ve stratejik madeni bizde ama yabancılara peşkeş çekiyoruz. Hasan Çetin bu soygunu, inanılmaz aymazlığı belgeleriyle açıklıyor.

Bir Millet Uyanıyor dizisinin 6. kitabı ‘Avrupa Birliği Çıkmaz Sokak.’ Yöneten Attila İlhan. Yayına hazırlayan Prof. Dr. Erol Manisalı ve bu alanda doktora yapan öğrencileri. (Bilgi Yayınevi.) AB ilişkilerinde başımıza gelenler ve gelecek olanlar anlatılıyor.

‘İslam’da Kadının Rolü, Türkiye’de Kadın.’ (Sinemis Yayınları.) İlahiyatçı Prof. Dr. Beyza Bilgin çağdaş bir din bilimcisi. Dinimizin hükümlerini ve zorla örtülen kadınlarımızla ilgili gerçekleri Kuran’dan açıklıyor.

‘Káh Orada Káh Burada. Bir Rehberin Anıları.’ (Remzi Kitabevi.) Uzun yıllardır turist rehberi olarak görev yapan Kemal Suman, ünlüler ve ünsüzlerle gezi anılarını yazmış. Okurken gülecek, hayret edecek ve üstelik gezmiş olacaksınız.

‘Sarıkamış’a Giden Yol. Rehin Alınan İmparatorluk.’ (Alfa Yayın.) Özhan Eren, tarihimizin en büyük askerlik faciasını 90. yılında belgelerden yazmış. 1915 yılında Sarıkamış önlerinde, Allahüekber Dağları’nda perişan olan ordumuzun ve donarak şehit düşen 90 bin askerimizin acı öyküsü.

‘Tuğgeneral Ziya Yergök’ün Anıları. 1915-1921. Sarıkamış’tan Esarete.’ (Remzi Kitabevi.) Yergök’ün anılarından yayına hazırlayan Sami Öngör. Aynı Sarıkamış faciasında Ruslara esir düşen, altı yıl esir kalan, sonra kaçıp İstiklal Harbi’ne katılan, generalliğe yükselen, emekli olduktan yıllar sonra İkinci Dünya Savaşı’nda yeniden askere alınan bir Türk subayının inanılmaz esirlik anıları.

‘Atatürk’ün Sağlığı, Hastalıkları ve Ölümü.’ (İzmir Güven Kitabevi.) Dr. Eren Akçiçek bir dönemi belgelerle, olaylar ve anekdotlarla aydınlatıyor.

‘Dış Politikamızın Perde Arkası. 23 Büyükelçinin Olaylara Bakışı.’ (Ümit Yayıncılık.) Büyükelçi Turhan Fırat çok ilginç bir kitap derlemiş. 23 emekli büyükelçimizden, görevleri süresince yaşadıkları en önemli olayları ve bunların perde arkasını yazmalarını istemiş. Ortaya çok ilginç bir eser çıkmış.

‘Soru Nasıl Sorulur? Haberciler İçin Bilgi Toplama, Mülakat ve Röportajda Soru Tekniği.’ (Anahtar Kitaplar.) Kemal Aslan özellikle gazeteciler ve gazeteci olmayı düşleyen gençler için yol gösterme kitabı yazmış.

‘Neşeli Günler Şabalak.’ (Sinemis Yayın.) Gazeteci arkadaşımız Feyzi Hepşenkal’ın kara mizah kitabı.

‘Hayat Yarınını Bilmez.’ (Troya.) Gazeteci abimiz Nurettin Tekindor ailesinin ve kendi yaşamının ilginç öyküsünü anlatıyor.

Bunların hepsi de çok güzel, ilginç, bir solukta okunan öğretici kitaplar. Ne yazık ki bu kitapların reklamı yapılamıyor, toplum habersiz kalıyor... Çünkü yazarları dönek değil, entel değil!

Ben size masamın üzerinden bir demet sundum. İçlerinden hangi çiçeği beğenirseniz, hangileri ilgi alanınıza giriyorsa mutlaka okumanızı öneririm.
Yazarın Tüm Yazıları