Putin'e: Üzgünüz

Güncelleme Tarihi:

Putine: Üzgünüz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2016 21:56

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus uçağının düşürülmesiyle Ankara-Moskova arasında çıkan krizi sona erdirmek üzere kritik bir adım attı. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’e yolladığı mektupta ‘üzüntülerini’ bildirdi, pilotun ailesine de “Kusura bakmasınlar” dedi.

Haberin Devamı

SURİYE sınırında geçen yıl 24 Kasım’da bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından gerilen Türk-Rus ilişkilerini onarma yönünde çalışmalar sürerken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderdiği mektupta olaydan derin üzüntü duyduğunu bildirdi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın, Putin’e gönderdiği mektupta, Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin üzüntü duyduğunu belirttiğini ve “Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura bakmasınlar diyorum” ifadelerini kullandığını söyledi. Kalın, Erdoğan’ın Rus mevkidaşına Türkiye ile Rusya arasındaki geleneksel dostane ilişkilerin tekrar tesis edilmesi, bölgesel krizlerin çözümü için işbirliği ve terörle ortak mücadele edilmesi için çağrıda bulunduğunu da vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, “İki ülke, ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla gerekli adımların atılması hususunda mutabık kaldı” dedi.

Haberin Devamı

Putine: Üzgünüz

KREMLİN’E GÖRE ‘ÖZÜR’ DEDİ

Rusya Devlet Başkanlığı (Kremlin) ise Erdoğan’ın mektubunu “özür” olarak gördüğünü açıkladı. Putin’in basın danışmanı Dmitriy Peskov, ‘Erdoğan’ın ölen Rus pilotun ailesinden özür dilediğini’ ileri sürdü. Erdoğan’dan gelen mektubun Ankara’dan beklenen mesaj olduğu imasında bulunan Peskov, “Erdoğan, Putin’e en samimi duygularla hitap ettiğinin altını çizerek, hiçbir zaman iki ülke arasında ilişkilerin bozulmasından yana olmadığı vurgusu yapmıştır. Uçağımızın Türkiye tarafından bilerek vurulmadığı üzerinde durularak, olaydan derin üzüntülerini ve başsağlığını iletmiştir. Putin’e gönderilen mesajda, hayatını kaybeden pilotun ailesinden özür ifadesi de yer almaktadır” diye konuştu. Bu arada Rusya basını Erdoğan’ın Putin’e yazdığı mektubu “Erdoğan özür diledi” başlığıyla duyurdu.

Putine: Üzgünüz

Haberin Devamı

Saygıyla gönderdik

KREMLİN, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mektubuyla ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Resmi duyuruda şunlar ifade edildi:

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’e ikili ilişkileri normalleştirme ve vurulan askeri uçak krizinin çözümü için gerekenlerin yapılması için hazır olduğunu dile getirmiştir. Mektupta şahsen Rusya’nın Türkiye’nin dostu ve stratejik partneri olduğu ve ilişkilerin bu hale gelmesinin istenmediği vurgusu yapılmıştır. Rus uçağının önceden planlı bir şekilde Türkiye tarafından vurulmadığı dile getirilmiştir. Uçağın vurulmasının ardından Türkiye’nin tüm riskleri göze alarak Rus pilotun naaşını Suriye’deki muhalif gurupların elinden almak için operasyon düzenlediği ve Rus pilotun bedeninin askeri ve dini vecibeler yerine getirilerek törenle vatanına gönderildiği de vurgulanmıştır. Savaş pilotumuzun ailesine hitaben ifadelerde ise acılarının Türkiye tarafından paylaşıldığı dile getirilerek özür dilenmiştir. Erdoğan ayrıca Rus pilotun hayatını kaybetmesinde rolü olduğu sanılan Türk vatandaşı hakkında gerekli soruşturmanın yürütüldüğü ve yargıya intikal ettiğini belirtmiştir. Türkiye Cumhurbaşkanı ayrıca uçağın vurulmasıyla ilgili tazminat konularına da gerekenlerin yapılacağını ifade etmiştir.

Haberin Devamı

izvinite Kremlin’in açıklamasında Erdoğan’ın mektubunda “özür” karşılığı olarak Rusça ‘izvinite’ sözcüğü kullanılırken, ‘üzüntü ve başsağlığı’ karşılığı olarak da ‘peçal i soboleznovaniya’ sözü yer aldı.

Güzel gelişmeler

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, dünkü basın toplantısında İsrail ile yapılan anlaşmanın ardından Rusya ile de benzer bir anlaşma yapılabileceğini belirtti. Yıldırım, bir gazetecinin “İsrail’den sonra Rusya ile de bir normalleşme olur mu” sorusuna, “Niye olmasın? Türk milleti de Rus milleti de bu krizin artık ortadan kalkmasını istiyor. Bize düşen de bir an önce milletimizin bu beklentilerini karşılamak olmalıdır. Bu yönde güzel gelişmeler var, yakın zamanda bunları paylaşacağız” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

KEİ’ye gidiyor

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü’nün toplantısına katılma kararı aldı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu’nun, 1 Temmuz’da Soçi’deki KEİ toplantısı kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la ikili bir görüşme yapması öngörülüyor. Rusya, KEİ toplantısı için Bakan Çavuşoğlu’na davet göndermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!