Külliye’ye sözlüklü savunma

Güncelleme Tarihi:

Külliye’ye sözlüklü savunma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2016 09:32

Meclis Başkanlığı, Başkanlık Divanı toplantısı kararında Meclis yerleşkesinden “külliye” olarak bahsedilmesini sözlükle savundu. Yerleşkeye resmi bir isimlendirme verilmediğini belirten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “Çeşitli sözlüklerde, eş anlamlı kampüs ve yerleşke kelimeleri ‘bir üniversitenin genellikle kent dışında derslik, öğrenci yurdu gibi her türlü yapı ve etkinlik alanlarıyla toplu bir biçimde bulunduğu yer’ şeklinde; külliye ise ‘bütünlük, umumilik ve çokluk’ şeklinde tanımlanmıştır” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanlık Divanı’nın 27 Ocak tarihinde İsmail Kahraman başkanlığındaki toplantıda alınan kararda, TBMM yerleşkesinden “TBMM Külliyesi” olarak söz edilmişti. CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, yerleşkeden külliye diye bahsedilmesini bir soru önergesiyle Meclis Başkanı Kahraman’a sordu. Yılmaz, TBMM İdari Teşkilatı Kanunu’nda “külliye” ibaresine rastlanmadığını belirterek şu soruları yöneltti:

TDK’DA, CAMİ ÇEVRESİ

“Külliyenin anlamı Türk Dil Kurumu’nun Güncel Türkçe Sözlüğü’nde ‘Bir caminin çevresinde cami ile birlikte kurulmuş medrese, imaret, sebil, kitaplık, hastane vb. yapıların bütünü’ olarak yer almıştır. Bu çerçevede, TBMM yerleşkesinin adının sözü edilen belgelerde ‘külliye’ olarak anılmasının gerekçesi nedir? Bu ifade sehven mi yoksa bilinçli olarak mı metne konulmuştur? ‘TBMM Külliyesi’ ifadesinin kullanılması için TBMM Başkanlık Divaninin aldığı bir karar var mıdır? TDK’nın sözlükteki tanımı da dikkate alınarak TBMM yerleşkesi içine medrese, imaret, sebil vb. yapıların inşa edilmesi gündeminizde midir? Yoksa bundan sonraki süreçte olacak mıdır?”

BÜTÜNLÜK UMUMİLİK ÇOKLUK

Meclis Başkanı Kahraman adına önergeyi yanıtlayan Başkanvekili Ahmet Aydın şunları kaydetti:

“TBMM bina, sosyal ve idari tesisleri ile eklentilerinin bulunduğu alana dair herhangi bir resmi isimlendirme söz konusu değildir. Kampüs, yerleşke ve külliye kelimeleri zaman zaman birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Çeşitli sözlüklerde, eş anlamlı kampüs ve yerleşke kelimeleri ‘bir üniversitenin genellikle kent dışında derslik, öğrenci yurdu gibi her türlü yapı ve etkinlik alanlarıyla toplu bir biçimde bulunduğu yer’ şeklinde; külliye ise ‘bütünlük, umumilik ve çokluk’ şeklinde tanımlanmıştır.”

BAKMADAN GEÇME!