Kimyasal silah iddialarının ardından Batı bastırıyor, Suriye direniyor

Güncelleme Tarihi:

Kimyasal silah iddialarının ardından Batı bastırıyor, Suriye direniyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2013 08:25

Batı'dan gelen açıklamalar Suriye'de düzenlendiği iddia edilen kimyasal saldırıya askeri müdahaleyle yanıt verileceğine işaret ederken, Esad bir Rus gazetesine verdiği röportajda saldırının arkasında kendisinin olduğu suçlamalarını, "Bir ülkenin askerlerinin bulunduğu bölgede kimyasal silah kullanması gülünçtür" diye cevapladı. Esad Türkiye ve Erdoğan hakkında da çok sert konuştu.

Haberin Devamı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya'da yayın yapan İzvestia gazetesinde bugün yer alan röportajında kimyasal silah saldırısının arkasında kendi askerlerinin olduğu iddialarının "sağduyuya hakaret" ve "saçmalık" olduğunu belirterek, "Bir ülkenin kendi silahlı kuvvetlerinin bulunduğu bir bölgede kimyasal silah kullanması gülünçtür. Bu temel mantıkla çelişmektedir" diye konuştu.

ESAD SERT KONUŞTU

Kimyasal silah iddialarının ardından Batı bastırıyor, Suriye direniyor

ABD, İNGİLTERE VE FRANSA SURİYE’YE MÜDAHALEDE ANLAŞTI

Esad, "Batılı liderler diğer ülkelerin işlerine burunlarını sokmayı bırakmalı. Eğer birilerinin Suriye'yi Batı'nın kuklasına dönüştürmek gibi bir hayali varsa başarılı olamayacaklar. Biz bağımsız bir devletiz. Terörle mücadele edeceğiz ve Suriye halkının iyiliği için kimle istersek onla ilişki kuracağız" dedi.

Kimyasal silah iddialarının tamamen siyasi olduğuna ve Suriye ordusunun "teröristler" karşısında ilerleme sağlamasının ardından geldiğine dikkat çeken Esad, "ABD yönetiminin suçlamaları kibirli ve kendi kamuoyuna açıkça saygı göstermeyen bir tavır sergilemektedir" dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'YE ÇOK SERT MESAJLAR
Esad Suriyeli muhalifleri desteklediğini söylediği Türkiye gibi ülkelere de sert mesajlar gönderdi. Katar'ı "teröristlerin sponsoru" olarak nitelendiren Suriye lideri, Türkiye'nin de "[teröristleri] eğittiğini ve onlara koridor sağladığını" söyledi.

Düşman ve müttefik ülkeleri net olarak ayıran Esad, "Suriye’de dıştan siparişle yaşanan krizde uluslararası arenada müttefiklerimizin Rusya ve Çin olduğunu artık herkes biliyor. Bölgesel güç olarak ise İran yanımızda yer alıyor. Karşı cephede ise Suudi Arabistan, Katar, Türkiye, İsrail ve ABD başta olmak üzere bir dizi ülke yer alıyor. Suriye krizinin ilerletilmesi için düne kadar mali merkez rolünü üstlenen Katar'ın konumu son aylarda değişti. Şimdi başlıca sponsor Suudi Arabistan oldu. Türkiye ise Suriye’yi karıştıran teröristlere lojistik destek veren ülkelerin başında yer alıyor. Her gün on binlerce terörist Türkiye’nin sağladığı koridorlardan ülkemize giriyor" dedi.

Esad, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için "Birkaç dolara ülkesini satan adam" derken, "Türkiye gibi bir ülkenin birkaç dolar yem atılarak yönetilmesi çok acı. Bölgede stratejik konuma sahip Türkiye’nin dış politikasını şu anda Körfez ülkelerinden biri birkaç dolar vererek şekillendiriyor. Türkiye’nin Suriye krizinde oynadığı rolde tek sorumlu kişi Başbakan Erdoğan'dır. Türkiye halkının bize düşman olmadığını biliyoruz diye konuştu.

Haberin Devamı

Suriye Devlet Başkanı, Suudi Arabistan'ın ise "sadece parası olan" bir ülke olduğunu ve "sadece parası olanın medeni bir toplum yaratamayacağını" belirtti.

Kimyasal silah iddialarının ardından Batı bastırıyor, Suriye direniyor

ABD'NİN SONU VİETNAM'DAKİ GİBİ OLUR
Suriye'nin Moskova'yla yakın ilişkisinin sürdüğünü vurgulayan Esad, Rusya'nın ülkeyi savunmak için kendilerine gereken her şeyi sağladığını belirtti. Esad, ABD'nin Suriye'ye saldırması halinde Vietnam'dan bugüne geçmişteki tüm savaşlarında olduğu gibi yine başarısızlıkla karşı karşıya olduğunu da söyledi.

Esad, "Amerika birçok savaşta rol oynadı ancak savaşların açılmasına neden olan siyasi amaçlarını hayata geçirmeyi başaramadı. Evet, doğrudur, büyük güçler savaş açabilirler. Ama bu savaşları kazanabilirler mi?" diye konuştu.

Haberin Devamı

Cenevre-2 Konferansı'yla ilgili de konuşan Esad, "Terörizme dışarıdan gelen destek sona ermedikçe bir siyasi diyalog başlatamayız" ifadelerini kullandı.

Röportajın tam metninin linki ve önemli satır başları Suriye Devlet Başkanlığı’nın resmi Twitter hesabından da paylaşıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!