Kimyasal saldırıya karşı Sakarya'da eğitim

Güncelleme Tarihi:

Kimyasal saldırıya karşı Sakaryada eğitim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2013 12:56

SURİYE’de kimyasal silah kullanıldığı iddiası ardından bu ülkeye sınır olan illerde ’Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon ve Nükleer (KBRN) tehlikelerinden korunma önlemleri’ Sakarya’da bulunan ve sınır bölgesine gönderilen KBRN ekipleri tarafından anlatılıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetmenliği Başkanlığı (AFAD) görevlileri gözetimindeki bu ekipler 2 yıl önce de Sakarya’da bu konuda yapütığı tatbikatla dikkatleri üzerine çekmişti.

Haberin Devamı

Sakarya’da bulunan Suriye’deki gelişmeler üzerine Ceylanpınar’a gönderilen Kimyasal Biyolojik Radyasyon Nükleer (KBRN) aracı ve Sağlık Hizmetleri birimine tahsis edilen Mobil Sahra Hastanesi ile Dekontaminasyon Ünitesi, daha önce Adapazarı’nda filmleri aratmayan tatbikat gerçekleştirmişti.

Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibi’nin (UMKE) Sakarya 1’inci Organize Sanayi Bölgesinde bulunan işadamı Halis Toprak tarafından yaptırılan ancak, kullanılmayan huzurevi binasında 90 kişi ile yaptığı ’Kimyasal Biyolojik Gazlar ve Etkenlerle Mücadele Tatbikatı’ bir kimyasal gaz sızıntısı olduğu senaryosu üzerine kurulmuştu.

Senaryoya göre, şans eseri fabrikanın yanından geçen bir telsizcinin kriz merkezine haber vermesiyle başlayan tatbikatta olay yerine gelen UMKE ve İtfaiye ekipleri gazdan zarar gören yaralıları binadan çıkararak kurdukları dekontaminasyon çadırında ilk müdahaleyi yaptı. Yaklaşık bir saat süren tatbibakta görev yapan bu ekip ve malzemeler Suriye ile yaşanan gerginliğin ardından bu ülkeye sınır bölgelerimize gönderilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!