İşte TSK'nın yeni komuta kademesi

Güncelleme Tarihi:

İşte TSKnın yeni komuta kademesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2013 11:40

Yüksek Askeri Şura kararlarına göre, tüm kuvvet komutanları değişti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenen ancak Ergenekon davasında adı geçtiği için hükümetin sıcak bakmadığı iddia edilen Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu emekli edildi. Kalyoncu emekli edilmeseydi Necdet Özel'den sonraki Genelkurmay Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Haberin Devamı

TÜM KUVVET KOMUTANLARI DEĞİŞTİ

Mevcut Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Komutanları değişti. Kara Kuvvetleri Komutanlığına Genelkurmay 2. Başkan Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Oramiral Bülent Bostanoğlu atandı. Jandarma Genel Komutanı Bekir Kalyoncu'nun yerine ise EDOK Komutanı Orgeneral Servet Yörük atandı. Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirilmesi beklenen Kalyoncu da emekliye sevkedildi.

ATAMAN HARP AKADEMİLERİ'NE

Harp Akademileri Komutanlığı'na Orgeneral Yalçın Ataman, Birinci Ordu Komutanlığına Orgeneral Ahmet Turmuş getirildi.

İşte TSKnın yeni komuta kademesi

Haberin Devamı

KOR'DU, OR OLDU DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI'NA GETİRİLDİ

Donanma Komutanı Koramiral Bülent Bostanoğlu ilk kez 'Kor' rütbesiyle YAŞ'a katılan isim olmuştu. Bostanoğlu'nun rütbesi oramiralliğe yükseltildi.

Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 3. Ordu Komutanı ise Korgenaral Ümit Dündar oldu.

Rütbesi orgeneralliğe yükseltilen Korgeneral Yaşar Güler Genelkurmay İkinci Başkanı oldu.

GELECEĞİN GENELKURMAY BAŞKANI BU ÜÇ İSİM ARASINDA

İKİ GÖREV YENİDEN "ORGENERAL" RÜTBESİNDE

Son Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında alınan iki karar da dikkat çekici...
2011'de "orgeneral”den “korgeneral” rütbesine düşürülen Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ile 2012 Şura’sında “korgeneral” rütbesine düşürülen Harp Akademileri Komutanlığı görevleri bu yıl yeniden “orgeneral” rütbesine çıkarıldı.
Harp Akademileri Komutanlığı'na Orgeneral Yalçın Ataman atanırken, halen Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini yürüten Korgeneral Salih Zeki Çolak'ın rütbesi orgeneralliğe yükseltildi. Çolak, bu görevine devam edecek. Ancak böylece Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevini de yeniden bir "orgeneral" üstlenmiş olacak.

Haberin Devamı

MAYIN DAVASI SANIĞI EMEKLİ

YAŞ'ta dikkat çeken bir başka karar ise Hantepe’de 7 askerin ölümüne neden olan mayın davası kapsamında 6 yıl 8 ay ceza alan Tuğgeneral Zeki Es hakkında geldi. Tutuksuz olarak yargılanan generalin durumu da YAŞ'ta konuşuldu. Es'in "terfi almaması ancak görev sürelerinin bir yıl uzatılması" formülü bulunuyordu. Ancak bu formül işletilmek yerine Tuğgeneral Es emekli edildi. Bu kararın bundan sonraki şuralarda, diğer davalar konusunda da emsal olabileceği ifade ediliyor.

DAVALARIN ETKİSİ: HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI "MEVZUAT GEREĞİ" YAŞ ÜYESİ

Özellikle Hava ve Deniz Kuvvet Komutanlıkları'nda pek çok generalin yargılandığı Balyoz, Ergenekon ve askeri casusluk gibi davalar, Hava Kuvvetleri'nin en tepesinde ilginç bir durum ortaya çıkardı.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, mevcut mevzuat gereği görevinden ayrılmak durumunda kaldı.

Haberin Devamı

Şöyle ki;
Mevcut mevzuat uyarınca Orgenerallik süresi 4 yıl. Yani bir subay orgeneral ya da oramiral olarak atandığında yaşının da elvermesi halinde bu rütbede 4 yıl kalabiliyor.
Oysa Kuvvet Komutanlıkları'nın görev süresi 2 yıl. (Sadece Genelkurmay Başkanlığı görevi 4 yıl).
Orgeneral Mehmet Erten, 2 yıl önceki şurada orgeneral olarak atandı. İki yıl önce de Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na getirildi. Bu durumda Erten, Kuvvet Komutanı olarak mevzuat gereği görev süresini doldurmasına rağmen orgeneral olarak hala bir yılı bulunuyor (Erten, gelecek yıl emeklilik yaşına ulaşacağından orgenerallik süresinin ancak 3 yılını kullanabiliyor).
Orgeneral Mehmet Erten bu nedenle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ayrıldı, ancak orgenerallikteki son bir yılını YAŞ üyesi olarak sürdürebilecek.
Daha önceleri Kuvvet Komutanlıkları'na yapılan atamalar, general ya da amirallerin, yasal olarak orgenerallik süresinde kalma süreleri gözönüne alınarak yapılıyordu. Ancak davalarda terfi sırasında öncelik taşıyan pek çok general sanık durumuna düşünce, bu terfi ve tayinlerde de daha önceden hesap edilemeyen durumlar ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

YENİ GELEN HAVA VE DENİZ KUVVET KOMUTANLARI DA AYNI DURUMDA

Son YAŞ'ta atanan Hava ve Deniz Kuvvet Komutanları'nın durumları da mevzuat değiştirilmediği durumda, Orgeneral Mehmet Erten'in durumuyla aynı olacak. Çünkü Deniz Kuvvetleri komutanlığına atanan Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri'ne atanan Akın Öztürk de aynı YAŞ toplantısında hem rütbe olarak terfi ettirildiler, hem de kuvvet komutanı olarak atandılar. Bostanoğlu Oramiralliğe, Öztürk ise Orgeneralliğe bu yıl atandı. Dört yıl boyunca bu rütbede kalma şansları var. Ancak Kuvvet Komutanı olarak sadece iki yıl kalabiliyorlar. Yani iki yıl sonra hem Bostanoğlu, hem de Öztürk, Orgeneral Mehmet Erten gibi kuvvet komutanlığını bırakıp YAŞ üyesi atanacaklar.

Haberin Devamı

KALYONCU'YA HÜKÜMETİN SICAK BAKMADIĞI İDDİA EDİLİYORDU

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’ya hükümetin sıcak bakmadığı iddia edilmişti. Bu iddialara gerekçe olarak Kalyoncu'nun isminin Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan İbrahim Şahin'in ifadelerinde ve MİT tarafından Genelkurmay'a 2005'te adları bildirildiği ileri sürülen 'Karargah Evleri' yöneticileri arasında yeraldığı iddiaları gösterildi.

Kalyoncu'nun adı ayrıca 2006'da düzenlenen bir güvenlik zirvesinde 'irticai tehdit var' diyerek komutanların hükümeti suçladığı ve Erdoğan'ın da bu suçlamalara sert tepki verdiği toplantıdaki generaller arasında geçtiği ileri sürülüyordu.

34 GENERAL BİR SÜT RÜTBEYE

Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, 30 Ağustos 2013'ten geçerli olmak üzere, 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi. 33 general ve amiralin görev süreleri ise bir yıl uzatıldı.

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

YAŞ'TA BÜYÜK SÜRPRİZ... EN GENÇ KARA KUVVETLERİ KOMUTANI

''Yüksek Askerî Şûra; 03 Ağustos 2013 tarihinde tamamlanan Ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumlarını görüşerek karara bağlamıştır.

30 Ağustos 2013 tarihinden geçerli olmak üzere; (34) general ve amiral bir üst rütbeye, (50) albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; (33) general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır.

Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2013 tarihinden itibaren emekli olacaklardır.

Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin Milletimize, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz.

Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos 2013 tarihinden itibaren şeklen aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!