‘Hayali unsurlar var’

Güncelleme Tarihi:

‘Hayali  unsurlar var’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2016 01:29

Diyanet İşleri Başkanlığı tartışma yaratan “Hazreti Muhammed: Allah’ın Elçisi” filmin kimi sahnelerinde tarihsel gerçeklikten ciddi biçimde uzak ve hayali unsurlara yer verildiğini’ açıkladı.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ hafta vizyona giren Hazreti Muhammed: Allah’ın Elçisi” filmiyle ilgili tartışmayaDiyanet İşleri Başkanlığı da katıldı. Bakanlık yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi: “İslam’ın anayolunu oluşturan anlayış, başlangıçtan itibaren Hz. Peygamberin (SAS) resim ve portresinin yapılmasını uygun görmemiştir. Hatta bu yaklaşımı, ilk Müslüman neslin önde gelen simaları için de sergilemiştir. Bunda kendisinden önceki peygamberlerin ve azizlerin ikonlaştırılmasının ve bir nevi perestişe konu edilmesinin payının büyük olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. Müslümanlar bu konuda aynı yanlışa yol açmamak için çok daha hassas davranmış, bunun yerine Hz. Peygamberin (SAS) fiziksel özelliklerini tasvir eden şemail türü kitaplar kaleme almıştır.

Haberin Devamı

‘İMGE OLUŞMAMASINA BÜYÜK ÖZEN GÖSTERİLMİŞ’

Hz. Peygamberin (SAS) hayatı modern zamanlarda tiyatro ve sinema gibi sanat dallarına da konu edilmiş, Müslümanlar, yukarıda ifade edilen hassasiyetlerinin bir gereği olarak bu sanat dallarında da Hz. Peygamber’in (SAS) fizik ve sureti hakkında zihinlerde bir resim ve imge oluşmamasına büyük özen göstermişlerdir. Bahse konu film, her ne kadar Hz. Peygamberin (SAS) hayatının ilk evrelerine ilişkin tarihsel gerçekliği yansıtma iddiası taşısa da filmin kimi bölüm ve sahnelerinde tarihsel gerçeklikten ciddi biçimde uzaklaşıldığı ve hayali unsurlara yer verildiği müşahede edilmektedir. Filmde geniş Müslüman camianın hassasiyetleri konusunda özenli olmaya gayret edilmişse de muteber İslam tarihi kaynaklarında bulunmayan hususlara önemli oranda yer verilmiştir. Ayrıca bu film örneğinde de görüldüğü gibi hiçbir senaryonun tam anlamıyla Hz. Peygamber’in hayatını ihata edemeyeceği ve bu konudaki sanatsal, edebi ürünlerin ancak kişilerin tasavvuru ile sınırlı kalacağı bir kez daha görülmüştür.”

‘YÜZÜNÜ GÖSTERMEMEK YETMEZ’

Hazreti Muhammed’in hayatını anlatan İran yapımı, “Hz Muhammed: Allah’ın Elçisi” filmi, bazı ülkelerde 2015’te, Türkiye’de ise geçtiğimiz haftalarda vizyona girdi. Yaklaşık 40 milyon dolarlık bütçeyle İran tarihinin en yüksek bütçeli filmi olan yapım, sinemacı Mecid Mecidi’nin imzasını taşıyor. Çekimi yedi yıl süren filme İran’daki tüm dini otoriteler destek verdi. İslam dünyasında ise büyük oranda kabul görmekle birlikte çeşitli tepkiler de oldu. Mısır’daki El Ezher Üniversitesi’nden İslami Araştırma Akademisi, İran’a filmi vizyona sokmama çağrısı yaptı. Din adamları, filmde Muhammed Peygamber’in yüzünün gösterilmemesinin yetmeyeceğini, Peygamber’e ait herhangi bir fiziksel görüntü ya da sesin de kullanılamayacağını savundu.

BAKMADAN GEÇME!