Emeklilere 595 lira zam! e-Devlet emekli aylığı hesaplama nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Emeklilere 595 lira zam e-Devlet emekli aylığı hesaplama nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2016 15:30

Emekli olan ancak Bağ-Kur kapsamında çalışan vatandaşlardan yapılan %10’luk kesintinin kalkmasıyla beraber emeklilere üç zam gelmiş oldu. SSK ve Bağ-Kur'dan emekli olup kendi işini kuran emekliler ardarda gelen 3 zamla beraber 203 TL ile 595 TL arasında gelir artışı elde etti. Peki, hangi zam ne kadar artışa neden oldu? e-Devlet üzerinden emekli aylığı hesaplaması nasıl yapılır? Tüm detaylar haberimizde...

Haberin Devamı

Ocak ayında tüm emeklilerin maaşına çifte zam yansıtılırken, SSK ve Bağ-Kur emeklileri %3,86+100 TL zam aldı. Öte yandan Memur emeklileri %6+%0,90 zamlı olarak maaşlarını aldılar. Çifte zammın ardından ise emekli olan ancak Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşlarından yapılan %10’luk Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi kaldırıldı. Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin kaldırılmasıyla beraber emekli vatandaşlar da gelir artışı elde etti. Çalışan emeklilerin bir sonraki maaşlarında %10’luk artışın yaşanmasıyla beraber emekli olup kendi işini kuran emekliler, 87 ile 381 lira arasında gelir artışı elde etmiş oldu.

Söz konusu emeklilerin maaşına %3.86 enflasyon zammı ve 100 lira seyyanen artış da eklendiğinde ise 3 zamla beraber kazanç 203 ile 595 lira arasında gerçekleşiyor. En düşük emekli maaşı olan Bağ-Kur tarımda 3 zam ile beraber 203 lira artış yaşanırken, en yüksek emekli maaşı olan SSK’da bu artış 595 TL olarak kendini gösterdi.

Haberin Devamı

MART AYINDA ARTIŞ MAAŞA YANSIYACAK

Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisinin kaldırılmasının maaşlara yansıtılacağı tarih Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklandı. Konuyla alakalı yapılan açıklamaya göre 10 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemenin yayımını takip eden ödeme dönemi başından itibaren yürürlüğe girecek. SGK tarafından yapılan yazılı açıklama ise şu şekilde:

"SSK ve Bağ-Kur kapsamında yaşlılık aylığı alanların Şubat dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk edecek SGDP Mart dönemi aylıklarından kesileceğinden, Nisan döneminde ödenecek aylıklarda SGDP kesintisi yapılmayacak. Emekli Sandığı kapsamında emekli aylığı alanların Şubat dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk eden SGDP Şubat aylıklarından peşin kesildiğinden Mart dönemi aylıklarından SGDP kesintisi yapılmayacak."

Emeklilere 595 lira zam e-Devlet emekli aylığı hesaplama nasıl yapılır

E-DEVLET ÜZERİNDEN 4B EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

BAĞ-KUR (4B) kurumuna bağlı olarak çalışan vatandaşlar ne kadar emekli aylığı alacaklarını e-Devlet kapısı üzerinden hesaplayabiliyorlar. e-Devlet sistemine giriş yapan vatandaşlar ‘https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-hesaplama’ web sitesine giriş yaparak emekli aylığı hesaplaması yapabilirler. Söz konusu adrese giden vatandaşların emekli aylığı hesaplaması yapmak için kurum seçmesi gerekmektedir. e-Devlet sisteminde Esnaf veya Tarım kurumlarından birini seçen vatandaşlar ‘Sorgula’ butonuna tıkladıklarında emekli aylığı hesaplama sonucu ekrana gelecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!