E-Tebligat' a ne zaman geçilecek?

Güncelleme Tarihi:

E-Tebligat a ne zaman geçilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 10:15

E-Tebligat için sayılı günler kaldı. 1 Ocak 2016 yılında faaliyete geçecek olan E-Tebligat hakkında bilmeniz gereken detaylar haberimizde.

Haberin Devamı

Elektronik Tebligat (E-Tebligat) uygulaması için son başvurular 31 Aralık 2015' te sona erecek. Zorunlu olan uygulamada, gelir vergisi mükellefleri, E-Tebligat uygulamasını kullanmama durumunda cezai uygulamalarla karşı karşıya kalabilir. .

E-Tebligat uygulamasına 1 Ocak 2016' da geçilecek. E-Tebligat sistemi kurumlar vergisi mükellefleri için ise zorunlu olacak. Vatandaşlar da bu hizmetten faydalanabilecek.

E-Tebligat nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından vergi daireleri tarafından düzenlenen tebliği gereken evrakların, elektronik ortamda tebliğ edilmesidir. Bu dönemle birlikte artık E-Devlet gibi nasıl kişisel işlemlerimizi online olarak hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorsak, E-Tebligat sisteminde de internetin getirdiği pratiklikten yararlanabilme olanağı sağlanacak.

Haberin Devamı

E-Tebligat uygulaması zorunlu bir uygulama olacağı için, 31 Aralık 2015'e kadar başvuruların yapılması gerekecek.

E-Tebligat kimler için zorunlu?

E-Tebligat, kurumlar vergisi mükelleflerine, ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlara zorunlu olacak. Ayrıca talep edilmesi durumunda vatandaşlara da bu sisteme kayıt olabilecek.

E-Tebligat başvuruları nasıl yapılır?

Tüzel kişiler ve gerçek kişiler olmak üzere başvurular, vergi dairelerinden yapılabilecek. Bu işlem için, Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'nden " Elektronik Tebligat Talep Bildirimi" ile vergi dairelerine başvuruda bulunulabilecek.

E-Tebligat sisteminde süreç nasıl işler?

Başvuru işlemlerinizden sonra, tebligat gönderildiğinde, e-posta şeklinde online olarak size ulaşacak. Tebligatlar mükellefe ulaştığı tarihi izleyen 5 gün sonunda tebliğ edilmiş sayılacak. Uygulamanın zorunlu olacağını tekrar hatırlatarak; 1 Ocak 2016'dan sonra tebligat süreçlerinin daha hızlı bir şekilde yapılacağı bir döneme girilecek ve artık normal posta yolu ile tebligat dönemi sona erecek.

Başvuruda bulunan vatandaşlar daha sonraki bilgi ve kontrol işlemlerini "intvrg.gib.gov.tr" adresine giderek güncelleyebilecek.

E-Tebligat sisteminin faydaları neler?

İlk olarak sistem bilgi ve kişisel bilgilerin korunmasını sağlaması açısından önem taşıyor. Tebliğ edilen belgenin içeriği özelleştirilmiş oluyor ve başkaları tarafından okunması ya da değiştirilmesinin önüne geçiliyor. Normal posta yolu ile gelen tebligatların hem zaman hem koşulları değerlendirildiğinde, E-Tebligat sisteminin çok daha hızlı ve ulaşılabilirliği daha kolay olacak. Ayrıca E-Tebligat kâğıt ve enerji tasarrufu da sağlayacak.

Haberin Devamı

E-Tebligat a ne zaman geçilecek

BAKMADAN GEÇME!