Bu kez COVID-19 değil grip yüzünden! Okullarda maske geri dönüyor

Güncelleme Tarihi:

Bu kez COVID-19 değil grip yüzünden Okullarda maske geri dönüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2022 07:00

Çocuklarda yaygın olarak görülmeye başlanan grip vakaları okulları da harekete geçirdi. Birçok okul velilere çocukların okula maske takarak gelmesi konusunda mesaj gönderiyor. Bunun yanı sıra mesajlarda, ‘Hastalık belirtisi gösteren çocukları okula göndermeyin’ uyarısı da yer alıyor. Uzmanlar, yaşanan grip salgını için okulların aldığı önlem ve uyarıların yerinde olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

Pandemiden sonra çocuklarda sıklıkla görülmeye başlanan grip vakaları nedeniyle okullar hem mesaj yoluyla hem de sosyal medya hesapları üzerinden velileri uyarmaya başladı. Okul yönetimleri ilettikleri mesajlarda, maske ve hijyen konusunu gündeme getirdi. Okullar, grip olan öğrencilerin okula gönderilmemesi gerektiğini vurgularken velilere çocukların sağlığından daha önemli bir şeyin olmadığını da hatırlattı. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bölümleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Kepenekli, grip vakalarında çok belirgin bir artış yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi:

ÇOCUKLUK ÇAĞI VE GRİP AŞILARI YAPILMALI
“Pandemi sırasındaki kapanmanın etkisiyle toplumsal bağışıklığımız gribe neden olan influenza virüsüne karşı da azaldı. Normalleşmeyle birlikte  vakalarda çok hızlı bir artış yaşanmaya başlandı. Çocuklarda şu sıralar en çok adenovirüs, influenza ve RSV virüsleri görülüyor. Bunlardan korunmak için aşısı eksik olan bir çocuk varsa hızla çocukluk çağı aşılarının tamamlanması gerekiyor. Bunun yanı sıra 6 aylıktan büyük bütün çocuklara grip aşısının da yapılması gerekiyor. Okullarda koruyucu önlem olarak çocuklar yemek yemeden önce ve hapşırma, öksürme sonrası ellerini sabunla yıkamalı. Bunun yanı sıra okullar, çocukların özellikle burun akıntısı, öksürük gibi belirtileri varsa maskeyle gelmelerini önerebilir ve hatta çocuklar belirtilerin başladığı ilk 3-4 gün okula gitmeyebilir.

Haberin Devamı

EL, AYAK, AĞIZ HASTALIĞI DA GÖRÜLÜYOR
El, ayak, ağız hastalığı çocukların el içlerinde, ayak tabanlarında, ağız içinde ve dudakların kenarlarında sulu kabarcıklı döküntülerin oluşması. Bu biraz ağrılı ve kaşıntılıdır. Griple birlikte çocuklarda el, ayak, ağız hastalığı da görülmeye başlandı. Bununla ilgili olarak da çocuklar yemek yiyemiyor, su içemiyor durumdaysa serum tedavisi uygulanabilir. Ama çocuk hastalığı hafif belirtilerle geçiriyorsa evde izlenebilir.”

Bu kez COVID-19 değil grip yüzünden Okullarda maske geri dönüyor

Haberin Devamı

ÇOK FAZLA HASTA ÇOCUK VAR
Pandemi döneminde hem çocukların hem de yetişkinlerin aldığı önlemler sayesinde üst solunum yolunu etkileyen enfeksiyonlarla karşılaşmadan yaklaşık 2 buçuk yıl geçirildiğini belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da okulların aldığı önlemlerin yerinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

Pandemi nedeniyle solunum yolu enfeksiyonlarını görmeden geçirdiğimiz uzun bir süre oldu. Ama şimdi insanların aynı sosyal yaşamlarına geri dönmesiyle bu mevsimlerde virüsleri görmeye başladık. Bunun yanı sıra özellikle RSV ve influenza gibi virüsler de hızlı bir giriş yaptılar. Bu sebeple bu sefer pandemiden farklı olarak çok fazla hasta çocuk var. Bu da pandemi döneminde bu virüsleri almadığımız için yetişkinlerin unutmuş, çocuklarınsa öğrenememiş olmasının bir yansıması.

Haberin Devamı

MASKE MESAFE YENİDEN HAYATIMIZDA

Özellikle bu ayın ortaları itibarıyla mevsim nedeniyle influenza ve RSV virüsleri artış gösterebilir. Bu dönemde çocukları korumak için yapabileceğimiz en iyi şey hijyen ve maske. Okullarda da mutlaka çocukların ders aralarında açık havaya çıkarılması gerekiyor. Sınıfların havalandırılması da enfeksiyon sayısını oldukça azaltacaktır. Yetişkinlerin de aynı şekilde hafif boğaz ağrısı, ateş, öksürük gibi şikayetleri hissetmeleri halinde sosyal yaşamlarında maske kullanmaları bu dönemi daha rahat geçirmemizi sağlar. Bu sebeple okulların önlem almaya başlamış olması da oldukça doğru bir karar. Bu dönemde enfeksiyonlara karşı iki güçlü silahımız var. Birincisi grip aşısı, ikincisiyse COVID-19 virüsü hatırlatma dozlarını almamız.”

Haberin Devamı

OKULLARIN UYARI MESAJLARI

Okul yönetimlerinin velilere gönderdiği bazı mesajlar şöyle:

1- “Kıymetli velilerimiz, salgın hastalıklar sebebiyle hasta olan öğrencilerimizi okula göndermeyiniz. Tüm öğrencilerimizin ocak ayı sonuna kadar maske takmalarını öneririz. İnfluenza gibi yaygın hastalıklardan korunmaları için maske takılmasını öneriyoruz.”

2- “Sevgili Velilerimiz, ilçe genelinde domuz gribi ve el, ayak, ağız hastalığı salgını varmış. Sınıfımızda okula gelemeyen, hasta olan çocuklarımızı kendiniz takip ediniz.  Hastalık belirtilerine bakarak doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz.”

3- “Velilerimizin dikkatine! Son günlerde artan grip vakaları öğrencilerimizi olumsuz etkiliyor. Hastalık nedeniyle okula devam edemeyen öğrencilerimiz için derslerle ilgili her türlü önlem iletişim ağlarımız üzerinden alınmakta. Grip olan öğrencilerimizin iyileşme süreci tamamlanmadan okula gelmesi diğer öğrencilerimizi de olumsuz etkilemektedir. Konuyla ilgili siz kıymetli velilerimizin çocuklarımızın sağlığından değerli hiçbir şey olmadığı bilinci ile gereken hassasiyeti göstermesini rica ederiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!