ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM sınav takvimine göre net tarih

Güncelleme Tarihi:

ALES sonuçları ne zaman açıklanacak ÖSYM sınav takvimine göre net tarih
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2017 11:27

'ALES sonuçları ne zaman açıklanacak?' sorularına yanıt ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) sınav takvimiyle geldi. 19 Kasım 2017 tarihinde ÖSYM tarafından yurt genelinde gerçekleştirilen ALES sonuçları ise aralık ayında erişime açılacak. Adaylar sonuçlarını kişisel bilgilerini kullanarak aldıkları puanı görüntüleyebilecek. Peki ALES sonuçları ne zaman açıklanacak?

Haberin Devamı

ALES sonuçları, sınavın tamamlanmasının üzerinden bir hafta geçmesiyle birlikte araştırılan konular arasında yer aldı. Sınava katılım sağlayan on binlerce kişinin merakla araştırdığı konu olan ALES sınav sonuçları, ÖSYM internet sitesi üzerinden araştırılmaya devam ediyor. Peki, ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, konuyla ilgili detaylı bilgiler

ALES SONUÇLARI HANGİ TARİHTE AÇIKLANACAK?

ÖSYM'nin 2017 yılı için yayımladığı sınav ve sonuç açıklama takviminde yer alan bilgilere göre, 19 Kasım tarihinde tüm Türkiye'de gerçekleştirilen sınavların ardından ALES sınav sonuçlarının açıklanacağı gün 21 Aralık tarihini işaret etmektedir. Bu tarih, ÖSYM'nin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.

Haberin Devamı

Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:

Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50

Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.

ALES sonuçları ne zaman açıklanacak ÖSYM sınav takvimine göre net tarih

BAKMADAN GEÇME!