Seçimin ardından 25 gün geçti, hâlâ görevlendirme yok

Güncelleme Tarihi:

Seçimin ardından 25 gün geçti, hâlâ görevlendirme yok
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2015 13:29

7 Haziran seçimleri yapıldı. Seçimlerin üzerinden de 25 gün geçti.

Haberin Devamı

Hatta TBMM Başkanı bile seçildi.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin üzerinden 25 gün geçmiş olmasına rağmen, hala yeni hükümetin kurulması için herhangi bir görevlendirme yapmadı.

Son dönem seçimlerinde, hükümeti kurma görevlendirmesi, hiçbir partinin TBMM'de tek başına iktidar olamadığı 1999 seçimlerinde bile, bu kadar gecikmemişti.

Sadece 1995 seçimleri sonrasında benzer bir süreç yaşanmış, partilerin tek başına hükümet kurma çoğunluğunu kazanamadığı o seçimlerin ardından, kabinenin oluşumu çok uzun sürmüş, kurulan hükümet de uzun ömürlü olmamıştı.

İşte son dönem seçimleri ve hükümet kurma görevlendirmeleri;

12 HAZİRAN 2011 GENEL SEÇİMLERİ

AKP, TBMM'de tek başına iktidar olacak çoğunluğu sağladı. Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, seçimden 19 gün sonra hükümeti kurma görevini o dönemde AKP Genel Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan'a verdi.
TBMM Başkanlık seçimi ise, hükümet kurma görevlendirmesinden sonra, 4 Temmuz 2011'de gerçekleşti.

Haberin Devamı

22 TEMMUZ 2007 GENEL SEÇİMLERİ

Hükümeti kurma görevi dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, seçimlerden 15 gün sonra, 6 Ağustos 2007'de, o dönemde AKP Genel Başkanlığı görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan'a verdi.
TBMM Başkanlık seçimleri de, yine hükümet kurma görevlendirmesinden sonra, 9 Ağustos 2007'de gerçekleşti.

3 KASIM 2002 GENEL SEÇİMLERİ

Hükümeti kurma görevi, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, seçimlerden sadece 13 gün sonra, TBMM'de çoğunluğu sağlayan AKP'den Kayseri Milletvekili Abdullah Gül'e verildi. O dönemde siyasi yasağı süren AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, milletvekili olmadığı için, hükümeti kurma görevini alamadı.
TBMM Başkanlık seçimleri ise, hükümet kurma görevinin Gül'e verilmesinden üç gün sonra 19 Kasım 2002'de gerçekleştirildi.

19 NİSAN 1999 GENEL SEÇİMLERİ

Seçimlerde, hiçbir parti tek başına hükümet kuracak kadar milletvekili kazanamadı. dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, en çok vekil getiren DSP'nin Genel Başkanı Bülent Ecevit'i, seçimden sadece 14 gün sonra, 3 Mayıs 1999 tarihinde hükümeti kurmakla görevlendirildi.
TBMM Başkanlık seçimi ise, genel seçimlerden yaklaşık bir ay sonra, 20 Mayıs 1999'da gerçekleşti.

Haberin Devamı

24 ARALIK 1995 GENEL SEÇİMLERİ

Hiçbir partinin tek başına hükümet kurma çoğunluğunu elde edemediği 1995 seçimlerinin ardından, hükümet kurma çalışmaları yaklaşık 2 ay sürdü.
Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, önce tüm parti liderlerini Çankaya Köşkü'ne davet edip görüştü, ardından da seçimlerden yaklaşık 17 gün sonra, hükümet kurma görevini en çok milletvekili çıkaran RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a verdi.

Ancak Erbakan yaptığı temaslar sonucunda TBMM'de güvenoyu alabilecek çoğunluğa sahip bir koalisyon formülü oluşturamayınca, Demirel bu kez hükümet kurma görevini seçimlerden 2. parti olarak çıkan ANAP'ın lideri Mesut Yılmaz'a verdi.
Yılmaz, 5 Mart 1996'da dışardan DSP tarafından desteklenen, ANAP-DYP azınlık hükümetini kurdu. Ancak bu hükümet uzun ömürlü olmadı.
Yılmaz hakkında gensoru verildi, Yılmaz gensoru oylamasından önce istifasını Cumhurbaşkanı Demirel'e sundu. Demirel de, bu kez RP Lideri Erbakan'ı hükümeti kurmak görevlendirdi. Erbakan da, 7 Temmuz 1996'da RP-DYP koalisyon hükümetini kurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!