Genelkurmay: TSK ile PYD/PKK işbirliği iddiası gerçek dışı

Güncelleme Tarihi:

Genelkurmay: TSK ile PYD/PKK işbirliği iddiası gerçek dışı
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2015 11:59

Çözüm süreci konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümet arasında yaşanan farklı duruşa ilişkin tartışmalar sürerken, Genelkurmay'ın yaptığı bir açıklama gündeme bomba gibi düştü. Genelkurmay tarafından yapılan yazılı açıklamada, Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'ta Diyarbakır'daki nevruz mitinginde okunan mektubunda yer alan "Eşme Ruhu"sözlerinin TSK ile PYD arasında işbirliğine işaret ettiği yorumlarına çok sert tepki gösterdi.

Haberin Devamı

"Abdullah Öcalan TSK'nın muhattabı değildir ve olmayacaktır" vurgusunun yapıldığı açıklamada, devam eden çözüm sürecine rağmen, TSK'nın PKK'yı da, PYD'yi de, "terör örgütü" olarak gördüğü çok ifadelerle ortaya konuldu.
Genelkurmay'ın üç maddelik açıklamasının şifreleri:

* ÖCALAN TSK'NIN MUHATTABI DEĞİL, OLMAYACAK
TSK'nın "Abdullah Öcalan TSK'nın muhatabı değildir ve olmayacaktır" mesajı, açıklamaya şu ifadeyle yansıdı; "Hiçbir zaman muhatabımız olmayan ve olmayacak olan terörist başı"

* "PYD VE PKK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"
Genelkurmay açıklamasında, TSK'nın PKK ile PYD arasında bir fark görmediği "PKK/PYD" ifadesi kullanılarak vurgulandı. TSK'nın her iki örgütü de "terör örgütü" olarak tanımladığı şu ifadelerle yer aldı;
"Türk Silahlı Kuvvetleri, kendisine yasalarla verilmiş görevleri ve Hükümetlerimizin talimat ve direktifleri doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Yüce Türk Milleti’ne yönelik her türlü terör örgütü ile mücadele etme azim ve kararlılığını sürdürmektedir"

* "PYK/PKK İLE İŞBİRLİĞİ YALAN"
Açıklamada, Süleyman Şah operasyonu sırasında TSK'nın, bölgede kontrole sahip olan PYD ile işbirliği yaptığı, PYD'den destek aldığı yönündeki tüm açıklamalar ve bu yöndeki haberler de yalanlandı.

Öcalan'ın mektubunda "Eşme ruhuna" atıfta bulunması, daha önce gerek HDP milletvekillerinin, gerekse PYD yetkililerinin, "operasyona istihbarat desteği sağlandı" açıklamalarına atıf olarak algılanmıştı. Öcalan'ın mektubunda "eşme ruhu" vurgusu yaparak, yeni dönemde TSK ile PYD'nin işbirliğinin devam etme ümidini ortaya koyduğu yorumları yapılmıştı. Nitekim TSK açıklamasındaki bu yöndeki yorum ve haberler, açık ifadelerle yalanlandı;

* "TSK, İÇ ÇEKİŞMELERDE TARAF OLMAYACAK"
Genelkurmay açıklamasındaki bir başka önemli bölüm ise, açıklamanın son bölümü. TSK, "Türk Silahlı Kuvvetleri, iç siyasi çekişmelerin bir aktörü olmayacak, Demokratik, Laik, Sosyal, Hukuk Devleti’nin gereklerini yerine getirmeye devam edecektir" cümlesi ile, çözüm süreci konusundaki siyasi çekişmelere taraf olmayacağını açıkça dile getirdi.

"PYD'YE SADECE UYARI YAPILDI, TÜRBENİN YERİ KİMSEYE SORULMADI"
Askeri kaynaklar ise, Şah Fırat operasyonu sırasında, PYD herhangi bir görüşme yapılmadığını, yapılanın sadece "uyarı" olduğunu vurguladılar.

Askeri kaynakların verdiği bilgilere göre;

* Şah Fırat operasyonunda güvenlik önlemlerinin tümü TSK'ya bağlı özel kuvvetler tarafından alındı. Bölgedeki PYD güçleriyle bu konuda herhangi bir temas ya da işbirliği olmadı.
* Taşınan türbenin yeni yeri olarak Eşme'nin seçilmesi konusu, bölgedeki hiçbir aktöre sorulmadı. Eşme'nin yeri, bizzat Türk yetkililer tarafından belirlendi.
* Operasyon öncesinde, PYD'yle görüşme değil ,sadece uyarı yapıldı. Uyarıda, PYD kuvvetlerine "operasyon sırasında herhangi bir durum olması, silah atılması halinde, misliyle karşılık verileceği" bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!