‘Lüzum’dan emeklilik

Güncelleme Tarihi:

‘Lüzum’dan emeklilik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2011 00:00

TSK’da büyük deprem. Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ora. Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay dün emekliliklerini istedi. Hükümet krize jet çözüm buldu. Komuta kademesinden Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanvekili olarak atandı. Özel, daha sonra Genelkurmay Başkanlığı’na getirilecek.

Haberin Devamı

Türk Silahlı Kuvvetleri, kritik Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) öncesinde tarihindeki en büyük krizi yaşadı. Bir süreden beri komuta kademesinin topluca istifa edeceğine ilişkin başkent kulislerinde dillendirilen iddialar, dün akşam gerçeğe dönüştü. Balyoz ve Ergenekon davalarında tutuklu olan 43 general ve amiral arasından terfisi beklenen 17’sinin durumuna ilişkin gerginlik, üst düzey komuta atamalarında hükümetin istemediği bazı isimlerle ilgili anlaşmazlık, YAŞ öncesindeki devlet zirvelerinde aşılamadı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve üç kuvvet komutanının kriz karşısındaki tavırları, emekliliklerini istemek oldu. Komuta kademesinden sadece Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel kaldı. Hükümet de krize hızla Özel’le çözüm buldu.

Haberin Devamı

Tutuklama emri tırmandırdı

Son 4 günde Başbakan Tayyip Erdoğan’la iki kez başbaşa görüşen Koşaner, dün Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Gül’ün de katılımıyla Erdoğan’la tekrar bir araya geldi. Köşk’te 1 saat süren üçlü zirveden sonra Gül ve Erdoğan ayrıca başbaşa görüştü. Bir tümgeneralin Başbakanlığa ziyaretiyle başkent kulisleri hareketlendi. Sonraki saatlerde Orgeneral Koşaner ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit’in emekliliklerini istedikleri gündeme bomba gibi düştü. Bu tümgeneralin, istifa dilekçelerini Başbakanlığa ilettiği öne sürüldü. Koşaner ve kuvvet komutanlarının “görülen lüzum üzerine” emekliye ayrıldıkları bildirildi. Komutanların ayrılmasında yargı sürecinde yaşananların ana rol oynadığı konuşuluyor. Hasdal Cezaevi’nde tutuklu bulunan 43 general ve amiralle ilgili durumun beraberinde getirdiği gerginliğe ek olarak dün internet andıcı soruşturmasında savcının Ege Ordu Komutanı dahil 7’si muvazzaf general 22 komutan hakkında yakalama emri talep etmesi krizi tırmandırdı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan istifalar üzerine İstanbul programlarını erteledi. Gül, tüm komutanların istifalarını havaalanına gitmek üzereyken öğrendi. Gül’ü havaalanına götürmek üzere motoru çalıştırılan helikopter ekibine gezinin iptal edildiği bildirildi. Emeklilik depreminin duyulduğu ilk dakikadan itibaren gelişmelerin merkezi Başbakanlık oldu. Kriz yönetim planını uygulayan Erdoğan, önce Adalet Bakanı Sadullah Ergin, ardından Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la görüştü. Erdoğan bakanlarıyla bundan sonra izlenecek yol ve yeni komutanların atanmasına ilişkin hukuki süreçle ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Özel atandı

Haberin Devamı

Başbakan daha sonra görevde kalan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel’i Başbakanlığa çağırdı. Görüşmenin ardından önce Özel, ardından da Erdoğan Çankaya Köşkü’ne çıktı. Her iki isim Köşk’ten ayrıldıktan sonra Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, komuta kademesini yeniden şekillendirecek formülü içeren kararnameleri Köşk’e sundu. Gül’ün onaylamasıyla Özel, yasal prosedür gereği önce Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanvekili olarak atandı. Özel, daha sonra Genelkurmay Başkanı olacak.

Şûra ertelenmedi

Komuta kademesindeki krizin ilk aşaması atlatılırken, YAŞ’ın ertelenmesi gündemden kalktı. YAŞ planlandığı gibi 1 Ağustos’ta başlayacak ve 4 Ağustos’ta sona erecek.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gelişmeler üzerine Sapanca’daki tatilini yarıda keserek Ankara’ya döndü. Kılıçdaroğlu, parti üst yönetimine de derhal Ankara’ya dönmeleri talimatını verdi. Kılıçdaroğlu, bugün kurmaylarıyla yapacağı değerlendirmenin ardından krizle ilgili açıklamalarda bulunacak. Bu arada  KKTC Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Merkez Orduevi’nde düzenlenen resepsiyona katılan askerler gazetecilerin sorularına yanıt vermedi. ,

GÖRÜNTÜLERLE TARİHİ GECE / WEB TV

YENİ KOMUTAN NECDET ÖZEL

 

İŞTE NECDET ÖZEL'İN JANDARMA'YA VEDA MESAJI

DAKİKA DAKİKA İSTİFA

BAŞBAKANLIK: TAKDİRLE ANILACAKLAR

 

İŞTE KOŞANER'İN VEDA MESAJI

 

KOMUTA KADEMESİ TOPTAN YENİLENECEK

 

Haberin Devamı

GÜL: DÜNKÜ YAŞANANLAR ŞÜPHESİZ Kİ KENDİ ÇAPINDA OLAĞANÜSTÜ BİR DURUMDUR

 

CHP: SABAH AKŞAM ASKERİ KÖTÜLEMEK ULUSUMUZA YARAR SAĞLAMAZ

 

SİYASİLERDEN İSTİFALARA TEPKİLER

 

BAKAN BAĞIŞ: TÜRK ORDUSU KOMUTANSIZ KALMAZ

 

ATAMA LİSTESİ İPLERİ KOPARDI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!