10 numara beş yıldız şampiyonlar! Bu yıl YKS’de 10 birinci çıktı

Güncelleme Tarihi:

10 numara beş yıldız şampiyonlar Bu yıl YKS’de 10 birinci çıktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2023 07:00

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 17-18 Haziran tarihlerinde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları dün açıklandı. 3 milyon 527 bin 443 adayın başvurduğu sınavda bu yıl İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Niğde ve Afyonkarahisar’dan tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan almayı başaran toplam 10 birinci var. İşte o şampiyonların başarı hikâyeleri...

Haberin Devamı

EN YÜKSEK KATILIMLI SINAVDI
YÖK’ten verilen bilgiye göre; 2023-YKS en yüksek katılımlı sınav oldu. TYT’ye başvuran 3 milyon 527 bin 443 adaydan, 2 milyon 995 bin 638’i sınava girdi. TYT Türkçe testinde doğru yanıt ortalaması 40 soruda 20, AYT Türkçe’de 24 soruda 5.7 oldu. TYT matematikte 40 soruda 8.2 ortalama, AYT matematikte ise 40 soruda 7.5 ortalama geldi.

YÖK BAŞKANI ÖZVAR: EN DOĞRU BİLGİ YÖK ATLAS’TA
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Twitter hesabından yayımladığı mesajda “Önünüzde, sizlerin bundan sonraki yükseköğretim hayatını belirleyecek tercih dönemi var. İstediğiniz programlar hakkında en kapsamlı ve doğru bilgiye YÖK Atlas aracılığıyla ulaşabilirsiniz. YÖK Atlas ile programların altyapıları, akademik kadroları, yerleşen öğrenciler, başarı sıralamaları ve kontenjanlar gibi birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

ÖSYM BAŞKANI ERSOY: TYT’DE KADINLAR DAHA BAŞARILI
TYT’ye giren adayların yüzde 48’ini erkekler, yüzde 52’sini kadınlar oluştururken, AYT’ye giren adayların yüzde 54’ü kadın, yüzde 46’sı erkek, YDT’ye katılan adayların  yüzde 58’i kadın, yüzde 42’si erkekti. TYT’deki Türkçe ve sosyal bilgiler testlerinde kadın adayların doğru cevap sayısının ortalamasının erkeklere göre daha yüksek olduğunu belirten ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy şöyle konuştu: “AYT’deki 11 alt testten 8’inde erkek adayların ortalaması, 3’ünde ise kadın adayların ortalaması, YDT’de ise Fransızca ve Rusça dillerinde kadın adayların; Arapça, Almanca ve İngilizce’de erkek adayların ortalaması daha yüksek.”

TERCİHLER 27 TEMMUZ-8 AĞUSTOS ARASINDA
Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih süreci başladı. 2023-YKS tercih işlemleri 27 Temmuz ile 8 Ağustos tarihlerinde yapılacak.

SIRALAMALAR GEÇEN YILA BENZİYOR
Onur Soğuk - Eğitim Uzmanı:
“Bu yıla ait YKS sonuçları ile geçen yıl arasında şöyle bir fark görüyoruz. Geçen yıl adaylar puanlar açıklandığında sevinip sıralamalarda üzülmüştü. Bu yılki sıralamalar ise geçen yıla benziyor. Dolayısıyla iki yıl arasında puan ve sıralama açısından tutarlı bir durum olmuş. Tercih yapacak adaylar geçen yıl üniversitelerin oluşan taban puanını baz alabilirler. Türkçe’de doğru ortalaması yüzde 50. Ana dil için düşük bir oran. Dİğer yandan matematik ve sayısal alanlardaki doğru ortalamalarının da düşük olduğu görüldü. Burada eğilimin özellikle sayısal alanda bilgisayar ve yazılım mühendisliği gibi geçen yıl da çok tercih alan bölümlere olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla bu bölümlerden tercih yapacakların dikkatli olması gerekiyor. Kontenjanların öğrencilerin aleyhine değişeceğini düşünmüyorum.” 

Haberin Devamı

YDT RUSÇA TÜRKİYE BİRİNCİSİ BENGİSU AKBABA: AİLESİ TÜRK AMA RUSÇA ANADİLİ GİBİ

Bengisu Akbaba Rusya’da doğup büyümüş. Doğal olarak da sular seller gibi Rusça konuşuyor. Bu da onu YDT Rusça’da Türkiye birincisi yaptı. İzmir Özel Takev Anadolu Lisesi mezunu olan Akbaba sonuçtan çok memnun: “Babam Ankara Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı mezunu. Annemle evlendikten sonra Rusya’ya taşınmışlar. Ben de orada doğup büyüdüm ve ilkokula başladım. Yani Rusça için anadilim diyebilirim. Ailem kendi kültürümü daha iyi tanımamı istedikleri için ben 10 yaşındayken Türkiye’ye döndük. Anadilimden sınava girmiş olmanın kolaylığını ve avantajını yaşadım. YDT ile birlikte eşit ağırlıktan sınava girdim çünkü hedefim psikoloji. Yerleştirme sıralamam 842, ODTÜ psikoloji istiyorum.”

Haberin Devamı

AYT SÖZEL BİRİNCİSİ AHMET BERK TAKIR: GÖZLERİME İNANAMADIM

İstanbul Kabataş Erkek Lisesi mezunu AYT Sözel alanı Türkiye birincisi Ahmet Berk Takır aynı zamanda AYT Eşit Ağırlık alanında Türkiye 4’üncüsü olmayı başardı. Anne ve babası doktor olan Takır, tercihini hukuk alanından yapmayı planlıyor. Çok yorucu bir sene geçirdiğini dile getiren Takır, şunları söyledi: “Çalışma programımı başından beri değiştirmedim. 11’inci sınıftan itibaren çalışmama rağmen böyle bir başarı elde edeceğime inanmıyordum, sonuçları görünce çok şaşırdım. Denemelerim bu kadar iyi gelmiyordu. Kabataş Erkek Lisesi’nden eşit ağırlık öğrencisi olarak mezun oldum. Eşit ağırlık alanında Türkiye 4’üncüsüyüm ve tercihlerim de bu alandan olacak, sözelden tercih yapmayacağım. Annem göğüs hastalıkları, babam endokrinoloji uzmanı yani ikisi de doktor. Ancak ben hukuk okumak istiyorum. Uluslararası Deniz Hukuku aklımdaki seçeneklerden biri. Dışişleri Bakanlığı sınavlarına girip diplomat olmayı da düşünüyorum.”

Haberin Devamı

10 numara beş yıldız şampiyonlar Bu yıl YKS’de 10 birinci çıktı

BABA MÜMTAZ TAKIR: KARARINA TAM DESTEK
Mümtaz Takır, “Bugün çok büyük bir gurur yaşadık. Ben de Ahmet Berk gibi Kabataş Erkek Lisesi mezunuyum. 1991 yılında oradan çıkıp İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ne gitmiştim. Oğlum da hukuk okumak istiyor ve kararını destekliyoruz.

ANNE HURİYE TAKIR: BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ
Huriye Takır (Anne): Bugün duygularım tarif edilemez. Sadece gurur verici ve mutluluk verici olduğunu söyleyebilirim. Sevinçten yerimde duramıyorum. Hazırlık sürecini, okumayı öğrendiği günlerden beri olduğu gibi çok kitap okuyarak geçirdi. Kabataş Erkek Lisesi’nde çok iyi bir eğitim aldı.

Haberin Devamı

DEĞERLİ OLAN ÇOK YÖNLÜ GELİŞİM
AYT Sözel alan birincisi Ahmet Berk Takır’ın öğretmeni, Kabataş Erkek Lisesi Müdürü Muharrem Bayrak öğrencisinin başarısını şöyle değerlendirdi; “İyi bir lisenin sadece akademik olarak değil, başta iyi insan olmak üzere bireyin çok yönlü gelişimi için olanaklar sunması gerektiği bilinen bir gerçek. Okul çalışmalarımızın temel esasını oluşturan bu anlayıştan hareketle her öğrencimizin başarılı olacağına sonuna kadar inanılır; öğrencilerimiz ise sanatsal etkinliklerde, proje yarışmalarında ve sportif yarışmalarda aktif rol alması noktasında çok yönlü olarak teşvik edilir.

Çünkü biliyoruz ki, sanatı, müziği, edebiyatı sevmeyen, eylemlerinde mutlu olmayan bireyler gerçek başarıyı yakalayamazlar. Bizim için değerli olan öğrencilerimizin yalnızca birinci olması değildir, aynı zamanda kendini çok yönlü geliştirebilmesidir. Ne mutlu ki bugün YKS 'de Türkiye birincisi olan öğrencimiz Ahmet Berk Takır eğitim serüveni boyunca sadece akademik gelişimini öncelememiş bunun yanı sıra müziğe olan tutkusunu sonuna kadar sürdürmüştür. Öyle ki mezuniyet töremizde başarılı bir performans da sergileyen okul orkestramızda yer alarak bu tutkusunu büyük bir keyifle yerine getirebilmeyi de sonuna kadar ne mutlu ki başarmıştır. Her öğrencimizin potansiyelini keşfetmek adına ortaya koyduğumuz çaba ve enerji tıpkı Ahmet Berk Takır'ın kendi yaşam anlamını bulabildiği bir eğitimle karşılaşması gibi çoğalarak devam edecektir.

TYT BİRİNCİSİ HARUN DURAK: SINAVA AİLECEK GİRDİLER
-  Harun Durak bu yıl Niğde Bor Şehit Ramazan Konuş Fen Lisesi’ni bitirdi.  Sınava hem annesi hem de abisiyle birlikte girdi. Ev kadını olan anne Esra Durak çocuklarına eğitim hayatlarında destek olabilmek amacıyla önce açıköğretim ile liseyi bitirdi sonra da bu sene iki oğluyla birlikte üniversite sınavına girdi. Esra Hanım oğlunun başarısının heyecanıyla kendi puanına bakmayı bile unuttuğunu ama çok iyi bir sonuç beklemediğini söylüyor. Şampiyon Harun’un Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde Makine Teknolojisi 1’inci sınıf öğrencisi olan ağabeyi Yusuf Can Durak ise sınava kendini test etmek için girmiş. İlkokula İstanbul’da başlayan Harun babasının işleri nedeniyle 2018 yılından beri Niğde’de yaşıyor. Başarısıyla ailesini gururlandıran genç, “İstanbul’da doğdum ve 7’nci sınıfa kadar İstanbul’da okuduktan sonra Niğde’ye taşındık. Burada fen lisesini kazandım. Niğde’de olmanın başarımda etkisi olduğunu düşünüyorum çünkü gezebileceğim, dikkatimi dağıtacak çok fazla yer yok. Küçük bir ilde olmayı, boş zamanlarımı ders çalışmakla geçirerek avantaja çevirdim” diyor.

ANNE ESRA DURAK: AÇIK LİSEYİ BİTİRDİM

Esra Durak’ın okuyamaması içinde ukde kalmış: “18 yaşımda anne oldum. Eğitimimi tamamlayamadım. Ancak hep kültürlü bir anne olmak istiyordum. Açık liseden diploma aldım, sınava girdim.”

BABA SEYFİ DURAK: TAŞ TAŞIR ONLARI OKUTURUM

İlkokul mezunu baba Seyfi Durak, bir fabrikada işçi. “Zor şartlarda dershanelere gönderdik. Ben gerekirse taş taşırım, vatana millete hayırlı evlatlar yetiştiririm” diyor.

İŞTE İLK 10

BİRİNCİ OLMAK İSTİYORDUM
Mustafa Özcan (AYT Sayısal birincisi, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi): “9’uncu sınıftan beri sistemli olarak çalıştım, konu tekrarı yaptım. Son 1 yılda yaklaşık 200 bin soru çözdüm. Zaten birinci olmak istiyordum ve buna yönelik hazırlandım. Hedefimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum, inanılmaz bir duyguymuş. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum. Ailem bu süreçte hem maddi hem manevi yanımda oldu. Ben de onların yüzünü kara çıkarmadım.”

10 numara beş yıldız şampiyonlar Bu yıl YKS’de 10 birinci çıktı

Mustafa Özcan

EĞİTİM HAYATIM BOYUNCA ÇALIŞTIM

Namık Emre Acar (AYT Sayısal birincisi, Konya Özel Profesyonel Fen Lisesi): “Sınava sadece son 1 yıl kala değil eğitim hayatım boyunca düzenli olarak çalıştım. Çok soru çözmek yerine hedef odaklı ilerledim. Özellikle yeni nesil sorulara ağırlık verdim. Sayısalda ilk 5’e girmeyi zaten istiyordum. Ancak birinci olmak sürpriz oldu, çok heyecanlıyım. Ailem de çok mutlu oldu. Bilgisayar mühendisliği ya da tıp alanında tercih yapacağım. Bilkent, Koç ve Boğaziçi Üniversitesi’ne yerleşmeyi planlıyorum. Bundan sonraki süreçte ülkeme faydalı bir birey olmayı hedefliyorum.”

10 numara beş yıldız şampiyonlar Bu yıl YKS’de 10 birinci çıktı

Namık Emre Acar

İNTERNETTE VİDEO İZLEYEREK HAZIRLANDIM

Emre Ekici (AYT Eşit Ağırlık birincisi, Afyonkarahisar Süleyman Demirel Fen Lisesi): “Herkesin öğrenme yöntemi farklı. Kimi yazarak, kimi okuyarak kimi de dinleyerek öğrenir. Ben dinleyerek daha kolay öğrenenlerdenim ve sınava 2 yıl boyunca internetteki konu anlatım videolarını dinleyerek hazırlandım. Birinciliği olmasa da iyi bir sonuç bekliyordum. Çok heyecanlı ve mutluyum. Sınava sayısal alanında hazırlanmıştım ve sayısalda Türkiye 50’ncisi oldum. Ancak şu an oldukça kafam karışık. Hangi puanımla tercih yapacağımı bilemiyorum. Koç, Bilkent ya da Boğaziçi Üniversitesi’ni düşünüyorum. Mühendislik alanında ilerlemeyi planlasam da hangi dalını seçeceğimi bilemiyordum. Şu an tıp bile tercih edebilirim.”

10 numara beş yıldız şampiyonlar Bu yıl YKS’de 10 birinci çıktı

Emre Ekici

- AYT sözel birincisi: Ahmet Berk Takır, İstanbul Kabataş Erkek Lisesi

ALMANCAYI DENEMEK İSTEMİŞTİM

Volkan Emre Eke (YDT Almanca Birincisi, İzmir Atatürk Lisesi): “Hazırlık sürecince düzen ve istikrar çok önemli. Ben de kendime bir program hazırladım ve buna uydum. Günde yaklaşık 300 soru çözüyordum ama soru sayısından çok niteliğine önem verdim. Sınava sayısal alandan hazırlandım. Almanca diline ilgim olduğu için bu alandan da kendimi denemek istedim. Ancak böyle bir sonuç beklemiyordum, çok şaşkın ve mutluyum. Sayısalda ilk 3 binin içine girdim. Tercihlerimin çoğunun bu alanda oluşacağını düşünüyorum. Hedefim Boğaziçi, Orta Doğu Teknik ya da İstanbul Teknik Üniversitesi’nde makine mühendisliği okumak.”

10 numara beş yıldız şampiyonlar Bu yıl YKS’de 10 birinci çıktı

Volkan Emre Eke

İLMEK İLMEK ÖRÜLMÜŞ EMEĞİN KARŞILIĞI
Hüseyin Furkan Erdem (YDT Arapça birincisi ve AYT Sözel Türkiye 3’üncüsü, Konya Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi): “Sene başından beri süreci sıkı tuttum ama sosyal hayatımı da ihmal etmedim. Ayrıca sınavları hayatın olağan akışındaki bir durum olarak değerlendirdim bu sebeple çok rahattım. Bu birinciliği bekliyordum ama asıl hedefim AYT Sözel’de iyi bir derece yapmaktı. Orada da Türkiye 3’üncüsü oldum. 8 yıllık ilmek ilmek örülmüş emeğin karşılığını aldığımı düşünüyorum. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde okumayı düşünüyorum. Ancak diğer üniversiteleri de ziyaret ederek son kararımı vereceğim.”

10 numara beş yıldız şampiyonlar Bu yıl YKS’de 10 birinci çıktı

Hüseyin Furkan Erdem

- YDT Fransızca birincisi Emirhan Kılıç, İstanbul Galatasaray Üniversitesi Galatasaray Lisesi

-

İNGİLİZCE ÖĞRETMENİM YÖNLENDİRDİ

Metin Furkan Amarat (YDT İngilizce birincisi, İzmir Özel Buca Doğa Fen ve Teknoloji Lisesi): “Asıl alanım sayısal, o nedenle çalışmalarımı matematik ve fen üzerine yoğunlaştırdım. Yabancı dile hep ilgim vardı ama İngilizce öğretmenimin yönlendirmesiyle sınava girmeye karar verdim ve en çok bu alanda başarılı oldum. TYT yerleştirme puanında 8’nciyim. AYT sayısalda ise 343’ncü oldum. Bu alandan tercih yaparak İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) bilgisayar mühendisliği olmak istiyorum. Yapay zekâ ve veri mühendisliği de aklımdaki seçeneklerden.  Devlet hastanesinde memur olan annem ve bilgisayar öğretmeni babam da bu başarıdan dolayı çok gururlandılar.”

10 numara beş yıldız şampiyonlar Bu yıl YKS’de 10 birinci çıktı

Metin Furkan Amarat

- YDT Rusça birincisi Bengisu Akbaba, İzmir Özel Takev Anadolu Lisesi

- TYT birincisi: Harun Durak, Niğde Bor Şehit Ramazan Konuş Fen Lisesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!