Eski usul

TROMSÖ’de çocukluk günlerimi hatırladım. O zaman Dolmabahçe Stadı’na gider, büyüklerimin çamur deryası içinde oynadığı futbol maçlarını izlerdim. Aynı sahneleri Tromsö’de de yaşadım.

Gerets maçtan önce, ‘Saha ve iklim şartları beni enterese etmez’ derken, herhalde bu kadar ağır sahayı beklemiyordu. Tromsö, bizim ölçülerimize göre amatör bir takım, ama bu çamur deryasında nasıl oynanacağını çok iyi biliyor. Topu kaldırıyor vuruyor, hoop defansın arkasına... Sen buna alışana kadar da epey zaman geçiyor.

Yenilgiye rağmen, Uğur’u, Song’u ve Orhan’ı tebrik etmek lazım. Neden mi? Adamlar 2’ye 1 falan yapmıyor, sadece ve sadece uzun top atıp, defansın arkasına sarkıyor. Böyle oynayan bir takımın temposuna dayanmak için ciğer lazım. O ciğeri dün Galatasaray’da gördüm.

Hasan Şaş’a şaşırdım

Gerets,
orta sahadan adam eksiltip hücuma ağırlık verdi. Bu da Saidou’nun yükünü iki kat artırdı. Kamerunlu, elinden geldiğince koştu, mücadele etti, ama yeterli olmadı. Bu da orta sahada derin boşluklar meydana getirdi.

Ben dün en çok Hasan Şaş’a şaşırdım. Hasan, kuru bölgelerde topu sürerken çok iyiydi. Ama çamurlu yerlerde de top sürmeye kalkınca çuvalladı, takıma fren yaptırdı.

Tribündeki Tromsö taraftarlarından sık sık ‘björn’ diye bir kelime duydum. ‘Manası nedir?’ diye sordum; ayı demekmiş. Oraların simgesi ayı imiş. Hani bizde birini övmek için ‘aslan gibi’ denilir ya, orada da, ‘ayı gibi’ ibaresi kullanılırmış. Tromsö insanlarına ‘björn’ kelimesini kullandığın zaman hoşlarına gidiyor, seviniyorlar.

Ustalar işe yaramadı

Galatasaray’da usta ayaklar var ama o ayakların dünkü sahada işe yaraması imkansızdı. Çünkü o sahada değil futbol oynamak, doğru dürüst yürümek bile zordu. Mağlubiyete rağmen Galatasaraylı futbolcuların mücadelesini alkışlıyorum. Çünkü, saha ve iklim şartları anormaldi. Kolay değil, sen kalk 30 derece sıcaklıktan gel, eksi 2 derecede maç oyna. Galatasaray gol pozisyonuna girmedi mi, girdi. Ama oradaki çamurları hiç aklına getirmedi. Getirseydi, belki daha ilk dakikalarda kendisini rahatlatacak golü bulurdu.

1-0’lık yenilgiye rağmen ben, Galatasaray’ın ikinci maçta Tromsö’yü farklı skorla yenip tur atlayacağına yürekten inanıyorum. Tromsö eski usulle oynadı. G.Saray eski usulü bilmediği için kaybetti.
Yazarın Tüm Yazıları