Eski tacize eski yasa

Güncelleme Tarihi:

Eski tacize eski yasa
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2016 21:37

Yeni yargı paketi önceki gün TBMM’ye gönderildi. Çocuk cinsel istismarında verilen cezaları artıracak olan yeni yargı paketi, cezayı artırdığı ve lehte olmadığı için ertelenen davalarda uygulanmayacak.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) TCK’daki çocuğa tecavüz suçunun cezasını “kademeli düzenleme yapılsın” diye iptal edip boşluk doğmaması için de süre vermesine rağmen mahkemeler, bu tip davaları erteliyor. Hükümet, bu nedenle AYM’nin verdiği süreyi beklemeden iptal kararı ışığında hazırlanan ve çocuğun yaşına göre kademeli ve daha ağır ceza getiren TCK 103. madde değişikliklerini de içeren yeni yargı paketini önceki gün TBMM’ye gönderdi. Paketle eski TCK’da 12 yaşından küçüğe tecavüzde en az 16 yıl olan ceza 2 yıl artırılarak 18 yıla çıkardı. Çocuğa istismarda ceza 10 yıl, sarkıntılıkta ise 5 yıldan az olamayacak.

‘HUKUKA UYGUN DEĞİL’

Yeni cezalandırma modeli yargı paketi yasalaşıp Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek. TCK’da öngörülen yeni düzenleme bu suçun cezasını artırdığı ve lehe olmadığı için ağır ceza mahkemelerince ertelenen çocuğa cinsel istismar davaları, eski TCK’ya göre karara bağlanacak. Suç tarihi itibarıyla Manisa’da 4 yaşındaki Irmak bebeğe tecavüz edip öldüren sanık Himmet A.’ya da eski TCK’ya göre dava açılacak. Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr Devrim Güngör, paket yasalaştıktan sonra TCK’daki çocuğa tecavüz suçundaki yeni uygulamayı Hürriyet’e şöyle anlattı: “Türk Ceza Kanunu’nun ‘çocukların cinsel istismarı’nı düzenleyen 103. maddesinin 2. fıkrası Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş ve iptalin yürürlüğe girmesi bir yıl süreyle ertelenmişti. İptal edilen bu hükmün halen yürürlükte olmasına karşın mahkemelerin halihazırda görülen davalarda iptal kararını gerekçe göstererek durdurma kararı vermeleri ve ertelemeleri hukuka uygun değil. TBMM’ye sevk edilen yasa tasarısında ‘çocukların cinsel istismarı’ suçunu düzenleyen maddede cezaların ağırlaştırıldığı görülüyor.Bu durumda Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı yürürlüğe girmeden TBMM’ye sevk edilen tasarı yasalaşırsa, yasalaşmadan önce işlenen filler hakkında iptal edilen hüküm uygulanmaya devam edilecek. Yasa çıktıktan sonra işlenen suçlarda ise yeni hükümler ve ağırlaştırılan ceza uygulanacak.”

Haberin Devamı

İŞTE YENİ MODEL

Haberin Devamı

Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek. Mağdurun 12 yaşını tamamlamamış olması halinde verilecek ceza, istismar durumunda 10 yıldan, sarkıntılık durumunda 5 yıldan az olamayacak. Vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleşirse, ceza 16 yıldan az olmayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!