Esad, Türkiye’ye karşı kimyasal silah mı kullanacak?

Esad rejimi sona yaklaştıkça halkına karşı daha sert ve acımasız davranıyor.

Haberin Devamı

Bağımsız kaynaklardan alınan haberlere göre Özgür Suriye Ordusu, Şam’a doğru yönelirken, Esad güçleri son karargah olarak Lazkiye’yi belirledi.
Türkiye ve Irak sınırındaki kontrol Şam’ın denetiminden çıkarken, ülkenin çıkış kapısı olarak sadece Tartus ve Lazkiye limanları kaldı.

Kara birlikleriyle mücadeleye girmemeye özen gösteren ve daha çok uçakları kullanan Şam yönetimi için zaman hızla azalıyor.

Gelinen bu aşamada muhalifler bir yeri ele geçirdiklerinde Şam yönetiminin burayı uçaklarla bombalamak dışında fazla bir askeri seçeneği kalmıyor.
Esad’a bağlı güçlerin piyade savaşına girdiklerine askerlerin saf değiştirdiği ya da ağır kayıplar verdiği öne sürülürken ana yolların imha edilmiş tanklarla kaplandığı dile getiriliyor.

Muhaliflerin zaman içinde gerilla savaşını öğrenmeleri ve başta silah olmak üzere lojistik sorunlarını çözmeleri mücadelenin seyrini değiştirdi.

Esad ayrılmak istiyor…

Geçen hafta Hatay’da görüştüğüm bazı uzmanlar sürecin üçte ikisinin tamamlandığını ve artık yolun sonuna gelindiğini belirttiler.

Bu uzmanlar dengelerin değişmesini muhaliflerin tecrübe kazanmasına bağlarken Beşşar Esad’ın uzun zamandır mücadeleyi bırakma niyetinde olduğunu ancak Baas ve İran tarafından her defasında ikna edildiği dile getiriyorlar.

Esad’ın kaybeden insan psikolojisiyle kimyasal silahlara başvurabileceği iddia edilirken Lazkiye ve Tartus’un B planının merkezi haline getirildiği söyleniyor.
Suriye ordusunda mühimmat sorunu olmamasına rağmen eğitimli asker sayısının azlığına dikkat çekilirken rejimin iyice köşeye sıkışması durumunda savaşı yaymak için kimyasal silahlara müracaat edebileceği belirtiliyor.

Sarin, Hardal, VX ve Antrax gazları var…

Konuyu yakından takip eden uzmanlar, başta Lazkiye ve Tartus olmak üzere Şam, Hama ve Humus’ta kimyasal ve biyolojik silahların olduğu dile getirdiler.
Buralardaki depolarda Sarin gazı, Tabun, Hardal gazı VX ve antrax gibi kimyasal ve biyolojik silahların bulunduğu tahmin ediliyor.

Ortadoğu’da en fazla kimyasal silaha sahip ülke Suriye’nin, kimyasal silahlar programı 1970’lerde başladı.

Esad rejimi farklı zamanlarda Rusya, Kuzey Kore, İran ve bazı eski SSCB bloğu ülkelerinden yardım alarak dünyanın sayılı kimyasal ve biyolojik silahlarına sahip oldu.

Bağımsız kaynaklara göre, Esad rejiminin elinde bin tona yakın kimyasal ve biyolojik silah var.

En büyük korku ise bu silahların terörist grupların eline geçmesi noktasında yaşanıyor.

Patriotlar kimyasal silahlar için mi geliyor?

Suriye'nin olası dış bir müdahalede Rus yapımı hava savunma sistemine dikkat çekilirken Suriye ordusunun elinde Rus malı hava savunma füzeleri olduğuna işaret ediliyor.

Patriot bataryaları Esad rejiminin bir çılgınlık yapmasına karşı tedbir amaçlı olarak getirilirken aslında tehdidin Türkiye için ne kadar ciddi olduğunu da gösteriyor.
Suriye elindeki Sovyet yapımı füzelere depolarındaki kimyasal ve biyolojik silah başlıklarını takıp Türkiye’ye gönderdiğinde büyük felaket yaşanabilir.

Dün ajanslara düşen haberlerde de görüldüğü üzere Suriye’de kimyasal ve biyolojik silahlarının bulunduğu yerleşim birimlerinde olağanüstü bir hareketlilik var.
Esad rejimi yaklaşık dört aydır bu silahlarla ilgili hazırlıklarını sürdürüyor ve artık sürecin sonuna yaklaşıldığı anlaşılıyor…

Patriotların Türkiye’ye yerleştirilmesiyle Suriye’de süreç beklendiğinden hızlı biçimde ilerleyecektir.

Haberin Devamı

hyayman@hurriyet.com.tr

Twitter.com@HuseyinYayman


Yazarın Tüm Yazıları