Erdoğan miladı: Liderler de dahil hakaret davalarından vazgeçiyor

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan miladı: Liderler de  dahil  hakaret davalarından vazgeçiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2016 21:20

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir defaya mahsus hakaret edenleri affedeceğini belirtmesi, halen süren yaklaşık 1.500 davayı ve çok sayıda soruşturmayı da etkileyecek. Yakın çevresine göre bu açıklamanın ilk adımını Cumhurbaşkanı hemen atacak ve siyasi liderler başta olmak üzere açtığı tazminat davalarını geri çekecek.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önceki gece Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen şehitleri anma programında, “15 Temmuz’u devlet ve millet olarak bir milat haline dönüştüremezsek yazıklar olsun bize. Bir milat olarak ben bu vesileyle şu ana kadar şahsıma her türlü saygısızlığı, hakareti yapanları bir kereye mahsus olarak, davalarımı çekiyorum ve affediyorum” dedi.

Erdoğan’ın bu açıklaması devam eden yaklaşık 1.500 davayı ve çok sayıda soruşturmayı da etkileyecek. Erdoğan’ın açıklaması 50’ye yakın tazminat davasının yanı sıra ceza davaları ve soruşturmalarını da etkileyecek. Süren soruşturmalarla ilgili kilit rolü ise ceza yasasına göre bu suçla ilgili soruşturma izinlerini vermekle yetkili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ oynayacak.

GAZETECİ VE SOSYAL MEDYA

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı kaynaklarına göre Bozdağ, Erdoğan’ın bu açıklaması nedeniyle savcılıklardan kendisine gelecek soruşturma taleplerine izin vermeyecek. Bu tavrın, 15 Temmuz öncesi soruşturmalarla ilgili olması bekleniyor. Bu iznin verilmemesiyle de öncelikle 27’si HDP, 23’ü CHP, 2’si MHP’li 52 milletvekiliyle ilgili ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla hazırlanan fezlekeler düşecek. Bu fezlekelerin 14’ü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7’si MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 7’si HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 6’sı da HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında düzenlenmişti. Bunların yanı sıra Erdoğan’ın avukatlarının şikâyeti üzerine açılan, büyük bölümü gazeteci ile sosyal medya kullanıcılarına yönelik dava ve soruşturmalar da karardan etkilenecek. Bunlarla ilgili şikâyet geri çekilince davalar düşecek, soruşturmalar da sona erecek. Ancak savcılıklarca res’en açılan soruşturmalar ve davalar ise sürecek. Bütün bu ayrıntıların Erdoğan’ın avukatlarıyla yapacağı görüşmenin ardından netleşeceği belirtilirken, Erdoğan’ın eski avukatı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, bu soruşturma ve davalara ilişkin olarak şunları söyledi:

TAKDİRİ POZİTİF ETKİLER

“Cumhurbaşkanı’na hakaret maddesinden res’en savcıların açtığı soruşturma ve davalar, şikâyete bağlı suç kapsamında değil. Bu soruşturma ve davalar, Cumhurbaşkanımızın feragat etmesiyle otomatikman sona ermez. Dava konusu söz ve eylemlerin eleştiri mi yoksa hakaret sınırları mı içinde olduğunu mahkemeler değerlendirecektir. Ancak Cumhurbaşkanımızın, ‘Affediyorum’ demesinin bir kısım davalar açısından mahkemelerin takdir hakkını pozitif etkileyeceğini, mahkemelerin beraata daha kolay karar verebileceğini düşünüyorum.” Özkaya, Erdoğan’ın başbakan olduğu 2011’de de kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle açılan davalardan “Affediyorum” diyerek vazgeçtiğini anımsattı. HUDER Başkanı Hüseyin Kaya da geçen yıl Ekim ayında Erdoğan’ı ziyaret ettiklerinde, “Bu kadar çok dava açılması şık değil” diyerek davalardan feragat etmesini istediklerini bildirdi. Kaya, “Cumhurbaşkanı, hemen avukatlarından bilgi aldı ve ‘Niye bu kadar dava açıyoruz, bunları bir eleyelim, zorunlu olanlar açılsın’ talimatı verdi” dedi. Bu arada Erdoğan’ın Almanya’daki avukatı Ralf Höcker ise “Şu an için Almanya ile ilgili herhangi bir değişiklik söz konusu değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan miladı: Liderler de  dahil  hakaret davalarından vazgeçiyor

KİMLERE DAVA AÇMIŞTI

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın hakaret gerekçesiyle haklarında tazminat ya da ceza davası açılmasını sağladığı isimler arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, gazeteci yazarlar Hasan Cemal, Can Dündar, Ahmet Altan ve Koray Çalışkan gibi isimler yer alıyor. Erdoğan’ı, Yüzüklerin Efendisi filminin karakterlerinden Gollum’a benzeten caps’i paylaştığı gerekçesiyle Aydınlı doktor Bilgin Çiftçi’ye de dava açılmıştı. Erdoğan, yurtdışında ise okuduğu bir şiirle kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle Alman komedyen Jan Böhmermann ile bu komedyene verdiği destek nedeniyle Almanya’nın en büyük medya gruplarından Axel Springer’in yöneticisi Mathias Döpfner de yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!