Engelliler için ÖSYM'ye teknoloji destekli sınav önerisi!

Güncelleme Tarihi:

Engelliler için ÖSYMye teknoloji destekli sınav önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2016 15:42

ABD'nin bazı eyaletlerinde ve Türkiye'de engelli öğrenciler için yapılan sınavların uygulama yöntemlerini inceleyen bir araştırmada, görme engelliler için kağıt- kalem sınavları yerine bilgisayar ortamında uyarlanmış veya teknoloji destekli sınavlara geçilmesi önerisinde bulunuldu.

Haberin Devamı

Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen Eğitim ve Psikilojide Ölçme ve Değerlendirme Kongresi’ne katılan Hacettepe Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Derya Çobanoğlu Aktan, Türkiye Belediyeler Birliği’nde uzman olarak çalışan Mehmet Taha Eser ve Adnan Menderes Üniversitesi’nden öğretim görevlisi Gökhan Aksu, ‘Türkiye ve Amerika’da Engelli Öğrenciler İçin Yapılan Geniş Ölçekli Sınavların Yasal Sorumlulukları ve Uygulama Yöntemleri Açısından İncelenmesi’ni ele aldı. Araştırmacılar bu çalışma sonucunda, ABD’deki engelliler için yapılan sınav düzenlemeleri ile Türkiye’deki mevcut durumu karşılaştırıp öneriler hazırladı.

 

4 BİN 646 ENGELLİ ADAY

  

Türkiye’de engelli öğrenciler için geliştirilen sınavlarda neler yapıldığını görmek için 2015 yılında ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS) verilerinin incelendiği araştırmada, sınava başvuran 2 milyon 46 bin 716 adaydan 5 bin 729’unun engelli olduğu belirtildi. 1512 adayın görme, 1004 adayın işitme, 380 adayın zihinsel engelli, 1428 adayın bedensel, 97 adayın dil ve konuşma, 928 adayın süreğen-kronik hastalıklar, 380 adayın ise durumu sınıflanamayan engelli olduğu tespit edildi.

 

Haberin Devamı

BAZI KOLAYLIKLAR SAĞLANIYOR

 

İsteyen engelli adaylar, başvurdukları ve başvuruları kabul edildiği takdirde elektronik niteliği olmayan alet veya cihazları kullanarak kendi bulundukları illerde sınava girebiliyor. ÖSYM engelli adaylar için bazı kolaylıklar da sağlıyor. Görme engelli öğrencilere okuyucu-kodlayıcı, şekilli ve karışık matematik/coğrafya sorularından muafiyet ve 30 dakika ek süre gibi haklar tanınıyor. Ortopedik engelliler zemin katlarda ya da asansörlü binalarda sınava girebilirken, kas hastası olanlara okuyucu-kodlayıcı ve ek süre veriliyor.

KAYNAK: kampushaber

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!