Endüstri 4.0 siber korsanların iştahını kabartıyor

Güncelleme Tarihi:

Endüstri 4.0 siber korsanların iştahını kabartıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2016 07:52

Üretimde yavaş yavaş insanların yerini alan akıllı robotlarla birlikte akıllı fabrikalar için tehlike çanları çalıyor. Avrasya'nın en büyük buluşması MAKTEK 2016'nın "Endüstri 4.0 ve Siber Güvenlik" seminerinde sahne alan güvenlik uzmanı Safai Tandoğan; "Endüstri 4.0 ile sanayinin kavuşacağı akıllı fabrikalar ve ürünler şimdiden siber korsanların iştahını kabartıyor. Yeni sanayi devriminin en başındayız. Önümüzdeki 10 yıl içinde yapılacak yatırımlarda, güvenlik en başta düşünülmeli. Önlemler akıllı konseptinde geliştirilmeli" dedi

Haberin Devamı

Dünya makina devlerini İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 3'ncü kez bir araya getiren MAKTEK Avrasya'da Endüstri 4.0 ile birlikte gelecek riskler masaya yatırıldı. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan TÜYAP tarafından TİAD ve MİB işbirliği ile düzenlenen MAKTEK Avrasya'nın "Endüstri 4.0 ve Siber Güvenlik" semineri büyük ilgi gördü. Güvenlik uzmanı Safai Tandoğan önümüzdeki 10 yıl otomotivden enerjiye, beyaz eşyadan tekstile kadar yeni sanayi devrimi için yatırım planları yapan yüzbinlerce şirketi bekleyen tehlikeleri paylaştı.

"NESNELERİN İNTERNETİ KORUNMASI ZOR BİR FENOMEN"

Dört milyar insanın birbiri ile bağlantılı hale geleceği, 25 milyar cihazın birbiri ile konuşacağı nesnelerin interneti ve endüstri 4.0 dönemi için büyük risklerin olduğunu belirten Safai Tandoğan, "Önümüzdeki sanayi devrimi ticaret yapma şekillerini yıkıcı şekilde değiştirecek. Henüz başında olduğumuz bu dönem için 7 gün 24 saat çalışacak fabrikaları akıllı güvenlik önlemleri ile koruma altına almalıyız. Şu an siber korsanlar tek bir şeyi ele geçirince tüm fabrikanın bilgilerine ulaşıyor. Önümüzdeki dönemi iyi okumalıyız. Örnek olarak ABD'de 55 bin enerji transfer istasyonu var. Korsanlar bunun 9 tanesini devre dışı bırakırsa Kuzey Amerika karanlığa gömülebilir. Çevre kontrolünü yavaş yavaş kaybedeceğimiz, dört duvarın ortadan kalkacağı önümüzdeki 10-15 yılda güvenliği en iyi şekilde planlanmış altyapılar kurgulanıp, bu alanda yatırımlar sürdürülürse korsanların önüne geçilebilir" dedi.

Haberin Devamı

Her geçen gün yeni yöntemler üzerinde çalışan hackerların bugün saldırdıkları kişi ya da kurumlarda yüzde 60'ının kim tarafından yapıldığının tespit edilemediğini kaydeden Tandoğan sözlerini şöyle sürdürdü;

"Önümüzdeki dönemde siber güvenlik analistlerine daha çok ihtiyaç doğacak. Çünkü nesnelerin interneti korunması zor bir fenomen. Sadece kurum değil, tedarik zincirindeki güvenlik açıkları için siber casuslar yeni yöntemler üzerine çalışacak. Bugün şirketler daha güvenli hale gelebilmek için önemli yatırımlar yapıyor. Bankacılık, sağlık, enerji sektörlerindeki alınan güvenlik önlemleri bir standart olarak bugün karşımızda. Ancak gelecek için hazırlanan yeterli kılavuz ve kaynak yok.”

Haberin Devamı

“BİZİM BAŞIMIZA GELMEZ DENİLMEMELİ”

Konuşmasında dış tehditler kadar iç tehditlerin de önemine dikkat çeken Safai Tandoğan, siber güvenlik farkındalığını tüm çalışanlara yayılması, hatta gözetim sisteminin sağlanması gerektiğini belirtti. İşten ayrılan bir personelin şirketten alacağı bilgi ya da yazılım ile saldırı gerçekleştirebileceğini belirten Tandoğan, "Belirttiğim senaryolar karşısında genel kanı 'Benim başıma gelmez' sendromu. Sadece Türkiye'de değil, yurtdışında da bu söylem mevcut. Hali hazırda uzaktan erişim güvenliğine endüstri tam olarak çözüm bulmuş değil. Bu noktada görev biraz da endüstriye düşüyor. Sistemlerini dirençli hale getirmenin en önemli yöntemlerinden biri; sistemi denetlemek için firma ya da sistem dışından bilgisayar korsanlarını kullanarak test yaptırmak. Türkiye'de bu yöntem hızla yaygınlaşıyor" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

YENİ DOĞACAK VE KAYBOLACAK MESLEKLER

Dünya makina devi 3 bin markanın yenilikçi ürünlerini ilk kez sergilediği MAKTEK Avrasya 2016, 4’ncü gününde de Endüstri 4.0 alanında önemli isimlere ev sahipliği yapacak. Bu yıl 1.5 milyar dolarlık iş hacmi yaratması beklenen Avrasya'nın en büyük buluşmasında yarın; “Anahtar teslim proje ve otomasyon sistemleri”, “Takım tezgahları ve üretimde Endüstri 4.0”, “Fikirden bitmiş ürüne”, “Endüstri 4.0 uygulamaları”, “Kalite kontrol vizyonu”, “Üretim zekası”, “Endüstri 4.0’ın talaşlı imalat sektörüne etkileri: Yeni doğacak ve kaybolacak meslekler” konuları ele alınacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!