Ekvador'a tepki: Obama’nın korumaları olsa vurmuşlardı

Güncelleme Tarihi:

Ekvadora tepki: Obama’nın korumaları olsa vurmuşlardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2016 01:29

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında korumalarının protestoculara müdahalesiyle ilgili olarak Türkiye’nin Quito Büyükelçisi, Ekvador Dışişleri’ne çağırıldı. Türk yetkililer, görüşmede Ekvador’un ‘nota’ vermediğini söylerken, “Obama’nın ziyaretinde olsa belki de korumaları göstericileri vurmuştu” dedi.

Haberin Devamı

GÜNEY Amerika turu gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ekvador ziyareti sırasında bir grubun protestosu nedeniyle yaşanan olayların ardından, Türkiye Büyükelçisi Korkut Güngen’in 5 Şubat’ta Ekvador Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı ortaya çıktı. Türk yetkililer bu gelişmeyi doğruladı. Buna göre Büyükelçi Güngen ile Ekvador Dışişleri Bakan Yardımcısı Fernando Yepez görüştü. Ancak Türk yetkililer bu görüşmede Ekvador tarafından ‘protesto notası’ sunulmadığını ve görüşmenin konuyla ilgili ‘bir görüş alışverişi’nden ibaret olduğunu savundu. Bu arada Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino da Türk güvenlik görevlilerinin göstericilere müdahalesiyle ilgili ‘rahatsızlığını’ şahsen aktarmak üzere Güngen’i 5 Şubat’ta ayrıca aradı. Her iki görüşmeye dair Hürriyet’e bilgi veren bir Türk yetkili, Güngen’in Türkiye’nin güvenlik zafiyetiyle ilgili rahatsızlığını aktardığını söyledi.

Haberin Devamı

TEHDİT ALGISI DOĞRU

“Ekvador’un gerekli tedbirleri almamalarından kaynaklanan bir zafiyet var. Bizim güvenlik görevlilerimiz gayet sorumlu davrandılar, durumu tehdit olarak algıladıkları için müdahale ettiler” diyen Türk yetkili sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz fikir ve gösteri özgürlüğüne tabii ki saygılıyız ancak o göstericilerin, Sayın Cumhurbaşkanı’nın metrelerle ölçülebilecek kadar yakınına yanaşamamaları gerekirdi. Hangi ülkede Obama’ya ya da Merkel’e göstericilerin bu kadar yaklaşabildiği görülmüştür? Benzeri Obama’nın bir ziyaretinde olsaydı, belki de korumaları göstericileri vurmuştu.”

BİZİM GÜVENLİK NEREDEYDİ

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Ekvador’da bir üniversitede yaptığı konuşma sırasında korumalarının eylemcilere müdahalesi üzerine Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa’dan açıklama geldi. El Universo gazetesinin haberine göre televizyonda konuşan Correa, “En büyük hata Türk korumalarda. Yabancı topraklarda böyle davranamazlar, buna hakları yok. Müdahale etmesi gereken bizim güvenliğimizdir. Bu da ikinci hata oldu. Ekvador güvenliği neredeydi?” dedi. Ekvador’daki Türk büyükelçisinin olayla ilgili Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını belirten Correa, “Sözlü ve yazılı olarak protestomuzu ilettik. Bu kabul edilemez. Yaşananlar çok çirkin” ifadelerini kullandı. Correa, Türkiye’nin Suriye politikasını onaylamadıklarını ifade etmekle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik protestoları da eleştirdi.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!