Yeni tabela 'özel öğretim kursu'

Güncelleme Tarihi:

Yeni tabela özel öğretim kursu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2015 09:38

ANAYASA Mahkemesi’nin (AYM), dershanelerindönüşümünü öngören yasayı iptalinin ardından günlerdir Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hazırlayacağı yeni yönetmelik bekleniyordu. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı dün beklenen açıklamayı yaptı. Avcı, AYM’nin iptal kararının ardından ortaya çıkan boşluğu doldurmak için bir yönetmelik hazırladıklarını ve Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiklerini belirtti. Dershanelerin yönetmelikteki şartları karşılayabildikleri takdirde özel öğretim kursu olarak faaliyet gösterebileceğini söyleyen Bakan Avcı’nın açıklamalarından satır başları şöyle:

Yeni tabela özel öğretim kursu
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı: Dershaneler, özel öğretim kursu olacak

Haberin Devamı

DÖNÜŞÜM İPTAL OLMADI

“Yönetmelikte ‘çeşitli kurslar’ başlığı altındaki kategoriyi dört sınıfta topladık. Bunlardan birini daha önce dershaneler üzerinden okul dışı eğitim almak isteyen ögrenci ve velilerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek ‘özel öğretim kursları’ adı altında tanımladık. AYM, dönüşüm programının kendisini iptal etmedi. Temel liseler gibi diğer kurslar zaten devam ediyor. Diğer kurumlardan özel okula, anaokuluna, ilkokula, ortaokula, liseye, özel etüt eğitim merkezi ve çeşitli kurslara dönüşmek isteyen kurumların önü açık. Dönüşen veya dönüşmeyen, müracaat eden ya da etmeyen tüm kurumlar, belirlenen esaslar çerçevesinde dönüşebilecekler ve faaliyetlerini özel öğretim kurumu adı altında sürdürebilecekler.”

EN FAZLA 3 DERS

“Özel öğretim kursuna dönüşmek isteyen kurumlar, Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanmış olan kurs çerçeve yönetmeliğinde sınıflandırılan, bilim gruplarından istedikleri en fazla üç tanesinden kurs açabilecek.Sınıfların öğrenci kontenjanı 16’yı geçemeyecek. ”

Haberin Devamı

TEMEL-ÖZEL KURS AÇAR

“İlkokul, ortaokul öğrencileri özel etüt merkezlerinde verilen takviye kurslarından yararlanmaya devam edecek. Belli yaş grubundaki öğrencilerimizle, mezunların aynı mekanlarda, kurslarda eğitim görmelerini istemiyoruz. Temel liselere de hafta içinde kendi öğrencilerine, hafta sonlarında da mezunlara özel öğretim kursu açma hakkı verildi. Ayrıca özel okullarımız da kendi okullarında öğrencilerine takviye kursu açabiliyor. Henüz dönüşümünü tamamlamamış ya da dönüşüm için başvurmamış olanlar, 1 Eylül’e kadar kurs olmak için başvuruda bulunacak. 2015 sonuna kadar özel öğretim kursu olmak zorundalar.”

‘Yasada dershane yok’

Nabi Avcı dershanelerle ilgili hazırladıkları yönetmeliği açıkladı, düzenlemelerin Anayasa’ya uygun olduğunu söyledi: “Biz bütün bu düzenlemeleri konunun uzmanlarından görüş alarak gerçekleştirdik. Şu anda yürürlükte olan yasal düzenlemelerde dershane adı altında bir kurum tanımlanmıyor. Yok böyle bir kurum. Şu olabilir; iptal davasını açan milletvekilleri bu düzenlemeyi beğenmiyoruz; kontrolsüz, isteyenin istediği yerde açabileceği dershane diye bir kurum tanımlar ve onu yasaya koyar. O zaman da MEB yasa gereği ona izin verir. Ancak şu anda öyle bir kurum yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!