Velilerin okul kıyafeti telaşı

Güncelleme Tarihi:

Velilerin okul kıyafeti telaşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2023 07:00

Okulların açılması öncesinde velileri okul kıyafeti telaşı sardı. Okul kıyafeti satan mağazalarda yoğunluk göze çarpıyor. Mağazalardaki kalabalığın bir süre daha sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Yeni eğitim öğretim yılı öncesi velilerin en önemli gider kalemlerinden biri de okul kıyafetleri. Geçen sene bin lira ile 1750 lira arasında değişen fiyatlar, bu sene 2 bin 300 lirayla 2 bin 500 lira arasında. Temel okul kıyafetleri, okul arması bulunan uzun kollu ve kısa kollu tişört, pantolon ya da şort etek, hırka ya da kapüşonludan oluşuyor. Velilerin okul arması bulunan tek tip eşofmanları alması zorunlu olmasa da tavsiye ediliyor. Tüm bu kıyafetlerin bir setinin fiyatı 2 bin 500 liraya kadar çıkıyor. Mağazalarda yoğunluk son bir haftada artarken mağaza sahipleri piyasayı değerlendirdi.

EN UCUZ ÜRÜN 100 LİRA ARTTI

Sıla Hayıroğlu (Esnaf): “Geçen yıla göre modellerle alakalı çok büyük değişiklikler yok. Genelde kademe geçişlerinde yeni formaları almak durumunda olan veliler ara sınıflarda eski üniformalarını kullanabiliyor. Okulların açılmasına iki hafta kala yoğunluk ve talep başladı. Geçen yıla göre bu yıl en ucuz üründe bile en az 100 lira artış var. İlkokullarda kısa kollu tişört 165 lirayken bu yıl 280 liraya çıktı. Şort, etek, pantolon 245 liraydı 330 lirayı buldu. En çok yükseliş eşofman takımında. O da 435 liradan 650 liraya çıktı. Bu takıma tişört dahil değil. O da 150 liradan ayrı satılıyor. Pamuk ve yündeki artış nedeniyle 295 liradan verdiğimiz polar bu yıl 490 liradan satılıyor. Geçen sene ilkokullar için eksiksiz alışveriş yapan bir veli bin 380 lira öderken bu yıl aynı alışveriş için 2 bin 140 lira ödemek durumunda. Ortaokullarda ise geçen sene sattığımız tam takım bin 515 liradan 2 bin 461 liraya çıktı. Lisede de eşofmansız bin 260 lira olan üniforma seti bu yıl bin 610 lira. Her hafta maliyetlerde değişiklikle karşılaşıyoruz. Yaz başında fiyatlar daha uygundu. Ürün yaptırmak için her sipariş verdiğimizde maliyetler artıyor biz de fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz. Son haftalarda üç ayrı fiyat artışı yaşandı, her ürün 10’ar 20’şer lira arttı.”

Haberin Devamı

TOPTAN VE PERAKENDE ARASINDA FARK YÜZDE 66

İmalatı kendine ait olan bazı satıcılar yaz başında geçerli olan fiyatları bugün de uygulamaya devam ediyor. Toptan ve perakende satış yapan yerlerde fiyatlar ürün başı 50- 250 lira daha ucuz olabiliyor. Toptan fiyatına satış yapan Kumsal Can şunları söylüyor: “Veliler araştırıyor ve kendileri için en uygun fiyatlı yeri bulmaya çalışıyor. Biz imalatçı ve toptancı olduğumuz için perakende satışlarda yaz başındaki fiyatlarla verebiliyoruz. Her şey dahil tam takım bizde bin 500 lira civarında.”

Haberin Devamı

VELİLER FİYATLARI YÜKSEK BULDU

Sait Çiftçi İlkokulu 3’üncü sınıfta okuyan oğlu Ayaz için okul kıyafeti alışverişi yapan Mesut Serkan Özyurt ise fiyatları şöyle değerlendirdi: “Gelişim çağında olduğu için okulda kıyafetler değişmese de biz her sene kıyafetleri yeniliyoruz. Geçen sene aldıklarımız bu yıl üstüne olmuyor. Bu yıl geçen yıla oranla fiyatların iki katına çıktığını gördük. 2 pantolon, 2 eşofman altı, 3 tişört aldık 2 bin 100 lira tuttu” derken, kızı için alışveriş yapan bir başka veli ise “Kırtasiye malzemeleri, okul kıyafetleri, kayıt parası derken bir hayli masrafımız oldu. Eşofman hariç okul formalarının tamamına 2 bin 100 lira ödedik.”

Haberin Devamı

KIYAFET YÖNETMELİĞİ NE SÖYLÜYOR

Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen yeni yönetmelikle okullarda öğrencilere belirli koşullarda serbest kıyafet giyme hakkı tanındı. Millî Eğitim Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğine göre; okul yönetimi ve okul-aile birliğinin koordinatörlüğünde, velilerin yüzde 50’sinden fazlasının kabul etmesi durumunda okul kıyafeti veya kıyafetleri belirlenebiliyor. Ayrıca bu yönetmelikte yer alan bir başka maddede “öğrenciler, beden eğitimi ve spor derslerinde eşofman, diğer spor etkinliklerinde ise etkinliğin özelliğine uygun kıyafet giyebiliyor. Ancak söz konusu maddede öğrenciler tek tip eşofman veya spor kıyafeti giymeye zorlanamaz” deniyor.

Haberin Devamı

Diğer yandan tüm kademelerde öğrencilerin yaş grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kıyafet giymesi gerektiği vurgulanıyor. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyilmesi yasaklar arasında yer alıyor. Aynı maddede “Öğrencilerin okullarda yüzü açık bulunur; siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz; saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz, pirsing takamaz, bıyık ve sakal bırakamaz” ifadesi bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!