Uzmanlar: İyi notlara bir cümlelik yorum haksızlık

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar: İyi notlara bir cümlelik yorum haksızlık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2018 14:59

Karne günü yaklaşırken ailelere önerilerde bulunan uzmanlar, notları istenen seviyede olmayan öğrencilere sert tepki göstermenin doğru olmadığını belirtirken, notları iyi olanlara da bir cümle yorumda bulunmayı, çocukların onca emeğine haksızlık olarak değerlendiriyorlar.

Haberin Devamı

Yaklaşık 18 milyon öğrenci 8 Haziran Cuma günü karnelerini alarak yaz tatiline çıkmaya hazırlanıyor. Bazıları karne notları iyi olduğu için büyük mutluluk yaşarken, notları istenen düzeyde olmayan bazı öğrenciler de ailelerinden veya çevrelerinden alacakları tepki nedeniyle kaygılı günler geçiriyor. Uzmanlar ise, iyi notlara bir cümlelik yorum yapmanın çocukların bir yıllık emeğine haksızlık olarak değerlendirirken, notları istenilen seviyede olmayan öğrencilere gösterilen sert tepkinin de doğru olmadığını vurguluyorlar. Uzmanların ortak önerisi ise, anne babaların çocuklarını kimseyle karşılaştırmadan kendi şartları içinde değerlendirmeleri.

Uzmanların önerileri şöyle: 

UNUTMAYIN, ASIL ÖNEMLİ OLAN ÇOCUĞUNUZ
- Unutmayın, karne çocuğun eğitim sürecinde bir değerlendirme ve bilgi verme aracıdır ve bize ne yapacağımız konusunda yol göstermelidir. Asıl önemli olan çocuğunuz ve ona duyduğunuz sevgidir. Çocuğunuzun karnesi nasıl olursa olsun onu sevdiğinizi gösterin.

Haberin Devamı

- Öncelikle kendi öğrencilik yıllarınızı hatırlayın. Çocuğunuzla empati kurarak yeterli ve yetersiz yönlerini objektif olarak değerlendirmeye çalışın.

- Çocuklarınız karnelerini sizlere uzattıklarında ve beklemediğiniz sonuçlarla karşılaştığınızda birçok ihtimalin olabileceğini düşünmeniz gerekiyor. Bu ihtimallerin bazıları sizlerin hatalarını da içeriyor olabilir. Bu nedenle karne notları istediğiniz gibi değilse, kendi davranışlarınızi da sorgulamalısınız.

GÖSTERDİĞİ ÇABANIN ÖNEMİNİ VURGULAYIN
- Karne notları istediğiniz gibi değilse, çocuğun daha başarılı olması için gösterdiği çabanın önemini vurgulamalısınız. Onu sert sözlerle azarlamak yerine, çocukta “çalışırsam başarabilirim” algısı oluşturarak, isterse başarılı olabileceği mesajını vermelisiniz. 

- Çocuğunuzun karnesini elinize aldığınızda önce daha az başarılı notlar yerine, karnenin olumlu yönlerine odaklanmalı ve bununla ilgili memnuniyetinizi dile getirmelisiniz.

KENDİ KARNESİNİ YORUMLAMASINA İZİN VERİN
- Öğrencinin karnesiyle ilgili kendi yorumunu yapmasına izin verin. İyi notlarının neden bu kadar iyi olduğunu, kötü olanların da nedenini ya da bu konudaki tahminlerini size anlatması için ona fırsat verin.

Haberin Devamı

- ‘Başarısız’ olarak değerlendirilen dersleri için ona yardıma ve desteğe açık olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Anne babasının yanında olduğunu bilmesi çocuğa güç verecek, motivasyon sağlayacaktır. Bu dersler için ona nasıl yardımcı olabileceğinizi sorabilirsiniz.

BAŞARIYA TEK CÜMLELİK YORUM YAPMAK HAKSIZLIK
- Notları iyi olan çocuklar övülürken,  diğerlerinin de teşvik edilmesi gerekiyor.

- Notların yüksek olduğu bir karne için de “Aferin, bakıyım hepsi 5” gibi, çocuğun sene boyunca ortaya koyduğu emeğe bir cümlelik yorum yapmak da yeterli değil. Oradaki her bir ders, sosyal davranış notu ayrı bir değerlendirme ve övgüyü hak ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!