Üniversite kayıtları için son gün

Güncelleme Tarihi:

Üniversite kayıtları için son gün
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2018 10:23

Üniversite yerleştirme sonuçlarını öğrenen adaylar için son bir adım kaldı. Bir bölüme yerleşenler, 7 Eylül Cuma akşamına kadar üniversite kayıtlarını yapabilir. e-Devlet üzerinden kayıtlar ise 5 Eylül Çarşamba günü sona erdi. Kayıt için dikkat edilmesi gerekenler neler? Adaylardan hangi belgeler isteniyor? Bir bölüme giremeyen adaylar ne yapabilir? İşte yanıtlar.

Haberin Devamı

Yıllardır iyi bir üniversiteye girmek için emek harcayan adayları, yerleştirme sonuçlarını öğrendikten sonra bekleyen son bir adım daha var. Üniversite kayıtları. Kayıtlar başladı ve 7 Eylül Cuma günü kadar sürecek. Adayların kayıt olurken izleyebileceği iki yöntem bulunuyor. Birincisi 5 Eylül Çarşamba akşamına kadar üniversiteye gitmeye gerek olmadan yapılabilecek e-Kayıt. Diğeri ise üniversitelere giderek kayıt olmak. Adayların yerleştiği yeri kaybetmemesi için bu iki kayıtta da dikkat etmesi gerekenler var. Bir bölüme giremeyenler için ise henüz her şey bitmedi. Boş kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak.

E-DEVLET ŞİFRESİ ŞART
YÖK, dört yıl önce bulunduğu şehirden farklı bir bölgede üniversite kazanan öğrenciler için e-Kayıt uygulaması başlattı. Elektronik kayıt çevrimiçi e-Devlet şifresi, elektronik imza, mobil imza ve elektronik kimlik kartı türlerinden birini kullanarak www.turkiye.gov.tr adresinden yapılıyor. e-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız PTT’den kimliğinizle birlikte alabilirsiniz.

Haberin Devamı

www.turkiye.gov.tr adresinde ‘e-Hizmetler’ bölümünde ‘Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nı seçtiğinizde açılacak ‘Üniversite e-Kayıt’ sekmesinden kayıt işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz. Ardından ‘Üniversite Elektronik Kayıt Belgeniz’in barkodlu çıktısını alabilirsiniz. Belgedeki barkod numarası sayesinde işleminizin sonucu hakkında üniversiteden bilgi de alabilirsiniz. Bu numarayla, teslim ettiğiniz kurumlar tarafından belgenin doğruluğu sorgulanıp teyit edilebiliyor. İşlemler için herhangi bir ücret de ödemeniz gerekmiyor. Elektronik kayda özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca elektronik kaydı uygun görülmeyen (sağlık raporu, heyet raporu gerektirdiğinden) bazı programlar dâhil edilmiyor. Buna dikkat etmekte yarar var. Kayıtta izleyeceğiniz yöntemler ise şöyle:

1- SİSTEME GİRİŞ YAPIN: www.turkiye.gov.tr adresine girerek, sayfanın üst kısmındaki ‘Sisteme Giriş’ bağlantısına tıklayın. Bağlantı sizi T.C. Kimlik Doğrulama Sistemi sayfasına yönlendirecek. Kullanmak istediğiniz kimlik doğrulama yöntemine tıklayıp ekranda çıkan yönergeleri takip ederek sisteme giriş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

2 SİSTEME KAYITLI OKULLARI OKUYUN: Hizmete ilk girdiğinizde kayıt yaptırabileceğiniz okulların listesiyle karşılaşacaksınız. Okulunuz listede ise ‘Devam Et’ düğmesine basarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

3- BİLGİLERİNİZİ DOĞRULAYIN: Ekrandaki bilgileri dikkatle okuyun, eksiksiz ve doğru olduğundan emin olun. Hepsi tamamsa, tüm uyarı ve duyuruları okuyup anladıysanız alanlara ‘EVET’ yazdıktan sonra ‘Devam Et’ düğmesine basarak sonraki aşamaya geçin.

4- SMS ONAYI GELECEK: Bu aşamada cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu verilen sürede ilgili alana girin. ‘Devam Et’ düğmesini kullanarak sonraki aşamaya gidin.

5- BELGEYİ GÖRÜNTÜLEYİN: SMS onayının ardından belgeyi görüntüleyebileceksiniz. Kayıt belgenizi ‘Dosyayı İndir’ bağlantısını kullanarak bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz. Belgeyi bilgisayarınıza indirmeden çıktı almayın. İndirdikten sonra o dosyayı açarak yazdırın.

Haberin Devamı

6- KAYDI KONTROL EDİN: Kayıt işleminizi başarıyla tamamladıktan sonra hizmete tekrar girerseniz, yaptığınız kayıt işlemine ait bilgileri görebilir ve daha önce oluşturduğunuz kayıt belgesini bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

BUNLARA DİKKAT
YÖK, e-Kayıt için şu uyarılarda bulunuyor:
- Adresi kendiniz yazın: Güvenli kullanım için adresi kendiniz yazın. e-Posta ile gelen, başka web sayfası, arama motorundaki bağlantılara tıklamayın.
- Güvenli bağlantı simgesine dikkat edin: e-Devlette veri güvenliğinin sağlanması için gönderilen ve alınan tüm bilgiler şifreli taşınıyor. Bunun göstergesi olarak tarayıcınızda kilit gibi güvenli bağlantı simgesi çıkıyor.

Haberin Devamı

EK YERLEŞTİRME OLACAK
2018 YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirmede boş kalan veya kayıt yapılmayan kontenjanlara merkezi ek yerleştirme olacak. Yerleşen adaylar bunun için başvuramayacak. Ek yerleştirme tercih ücretiyse 15 TL. Ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yaptıkları tercihler geçerli olmayacak.

BU BELGELERİ UNUTMAYIN
Adaylar, üniversitelere giderek de kayıt yaptırabilir. Kayıt için ÖSYS sonuç belgesi, mezun olunan okuldan alınan diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi, nüfus cüzdanının onaylı örneği, ikametgâh, askerlik şubesinden alınacak ‘bir fakülte veya yüksekokula kaydolmasında askerlikçe bir sakınca olmadığı’na dair belge, 12 fotoğraf gerekiyor. Bazı üniversiteler bunların dışında belgeler de isteyebiliyor. Bu yüzden üniversitenin öğrenci işlerine gitmeden önce sormakta fayda var.

BAKMADAN GEÇME!