Türkiye’den karne manzaraları

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’den karne manzaraları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2017 12:24

Yaklaşık 18 milyon öğrenci bugün karne alarak 2016-2017 eğitim öğretim yılının birinci dönemini tamamladı. Öğrenciler bugünden itibaren 6 Şubat Pazartesi gününe kadar tatil yapacak.

Haberin Devamı

Öğrencilere karneleri dağıtılmaya başlandı. Kimileri evde, kimileri okulda karnelerini alırken, Suriyeli öğrencilerin bir kısmı da bu heyecanı konteyner kentte yaşadı. İşte Türkiye’den karne manzaraları:

 

Türkiye’den karne manzaraları

İSTANBUL: 2016-2017 eğitim öğretim yılının ilk yarıyıl kapanış töreni İstanbul’da Şehit Erol Olçak Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yapıldı. Öğrenciler, karne heyecanı yaşarken törende konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin öğrencilere “Kendinizi geliştirin, geliştirin ki dünyayı değiştirin. İyi insana ihtiyacımız var” dedi. 

2016-2017 eğitim öğretim yılının ilk yarıyılı bugün bitti. İstanbul’da kapanış töreni Şehit Erol Olçak Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne yapıldı. Törende konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin öğrencilere “Kendinizi geliştirin, geliştirin ki dünyayı değiştirin. İyi insana ihtiyacımız var” dedi. Vali Şahin iyi din adamı, iyi doktor, iyi hakim yetiştirmek için öğrencilerin yeteneklerinin keşfedilerek ona göre eğitim verilmesi gerektiğini anlatarak, “Eğitim iyi insan yetiştirmeye yarıyorsa eğitimdir” diye konuştu. Okullarda değerler eğitiminin verilmesinin önemine değinerek, çocuklara milli ruhun aşılanması gerektiğini belirten Vali Şahin, “İmam hatiplerde İslamın temel esasları bir şekilde verildiği için radikal sağa sola sapan insan çıkmadı. Ne zaman ki bu neslin önleri kesildi, o zaman dinin yorumunda sapmalar başladı” dedi. 15 tatilde öğrencilerin özgür hissetmeleri gerektiğini anlatarak bu dönemde kendilerini tanımalarını, dinlenmelerini istedi.

Haberin Devamı

“ÇOCUKLARINIZA KILAVUZLUK EDİN”

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ise velilere seslenerek öğretmenlerle temas halinde olmalarını, çocuklarına kılavuzluk etmelerini istedi. Öğretmenlere de öğrencinin yeteneklerini keşfedip onlara rehberlik etmelerini öneren Yelkenci, çocuklara da “Başarı varsa o sizin başarınız ama notlara yansıyan bir düşüklük varsa o hepimizin başarısızlığı” dedi. 15 tatilde öğrencilerin kendilerini geliştirmelerini istedi. /Gülseven ÖZKAN

Haberin Devamı

ŞIRNAK: Terör mağduru 145 bin 414 öğrenci, karne sevinci yaşadı.

Şırnak Cumhuriyet Ortaokulu'nda düzenlenen karne dağıtım törenine, Şırnak Vali Vekili Ali Arıkan, İçişleri Bakanlığınca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Şırnak Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Turan Bedirhanoğlu, Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz ve veliler katıldı.

Arıkan ve Bedirhanoğlu, sınıfları ziyaretinde öğrencilerle sohbet etti. Arıkan ve Bedirhanoğlu, öğrencilere karne dağıtarak, onlara çeşitli hediyeler verdi.

Milli Eğitim Müdürü Yılmaz, il genelinde 152 bin 414 öğrenciye karne verdiklerini anlatarak, bunun gururunu yaşadıklarını söyledi.     

Geçen yıl terör olayları nedeniyle il genelinde eğitimin baltalandığını anımsatan Yılmaz, terör olaylarında okulların yakıldığını ve tahrip edildiğini, bu nedenle eğitime ara vermek zorunda kaldıklarını belirtti.     

Haberin Devamı

Bu yıl yaşanan huzur ve güvenlik ortamı sayesinde kentin terörden temizlendiğini ifade eden Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:     

"Terörden az ve orta hasarda zarar gören okullarımızın tamamı onarıldı, eğitime açıldı. Ağır hasar gören okulların öğrencileri de yakın okullara nakledildi veya başka binalar tahsis ettik. Derslerimiz sağlıklı bir şekilde işleniyor. Şırnak merkez ve 6 ilçesinde 152 bin 414 öğrencimize karnelerini verdik. Telafi eğitimlerimiz devam edecek. İdil, Silopi ve Cizre ilçelerimizde telafi eğitimlerimizi tamamladık. 8 ve 12. sınıflarındaki TEOG ve YGS öğrencilerine yönelik kent merkezinde hafta sonu eğitimlerimize devam edeceğiz."     

Haberin Devamı

Bütün olumsuzluklara rağmen öğrencilerin büyük başarı sağladığını aktaran Yılmaz, öğrencilerin çoğunun teşekkür ve takdir belgesi aldığını sözlerine ekledi.

8. sınıf öğrencisi Mustafa Barış da takdir belgesi aldığını için çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Şırnak'taki olumsuz durum nedeniyle Balveren köyünde kaldık, çok zor şartlarda yaşadık. Psikolojimiz bozuldu. Şırnak'ın halini televizyonda görüyorduk, buna çok üzülüyorduk. Bu nedenle iyi çalışamadık. Şimdi durumumuz çok iyi" dedi.     

Öğrenci Senem Uğur ise terör olayları nedeniyle Siirt'e gitmek zorunda kaldıklarını bildirerek, sağlanan huzurun ardından evlerine geri döndüklerini söyledi.     

Haberin Devamı

Öğrenci Delil Uğur da terör olayları nedeniyle 8 ay Silopi ilçesinde kaldıklarını aktararak, "Memleketimizin halini görünce psikolojimiz bozuldu, bu yüzden çalışamadık. Şırnak'a geldiğimizde okulumuza, arkadaşlarımıza tekrar kavuştuk. Öğretmenlerimiz de destek olunca toparlandık" diye konuştu.      

MUĞLA: Bodrum ilçesindeki bir okulda karnelerini alan anaokulu öğrencileri, bahçede kendileri için getirilen karı görünce büyük şaşkınlık yaşadı. Aralarında Rus çocukların da olduğu öğrenciler, kartopu oynayarak eğlendi.

Bodrum'un Gümbet Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir anaokulu, farklı bir karne etkinliğine ev sahipliği yaptı. Daha önce hiç kar görmeyen ve aralarında Rus ailelerin çocuklarının da olduğu öğrenciler için okulun bahçesine bir kamyonet dolusu kar getirildi. İlçeye yaklaşık 70 kilometre uzaklıktaki Milas'ın dağlarından getirilen karı gören öğrenciler, bir süre şaşkınlık yaşadı. Daha sonra öğretmenleriyle karda oynayan giren minikler, gönüllerince eğlendi.
Anaokulu Müdürü Gülşah Dönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, hiç kar görmeyen çocuklara kar getirdiklerini söyledi. Okulda yaklaşık 40 Rus öğrencinin de eğitim gördüğünü belirten Dönmez, "Rus aileleri gönül rahatlığıyla çocuklarını okula gönderiyorlar. Rus ve İngiliz öğretmenlerimiz ağırlıkta çalışıyor" diye konuştu.

Çocuklarla kar topu oynayarak eğlenen okulun Rusça ve İngilizce öğretmeni Anna Karaalioğlu da çocuklara gerçek kış nedir öğretmek için bu etkinliğin gerçekleştirildiğini anlattı. Öğrencilerin eğlenceli dakikalar yaşadığını belirten Karaalioğlu, "Çok eğlenceli ve güzel vakit geçiriyoruz. Bodrum'da kar yağmıyordu o yüzden bu çok güzel bir etkinlik oldu" dedi.

Türkiye’den karne manzaraları

ADIYAMAN: Kahta ilçesinde yaşayan, doğuştan iki kolu olmadığı için çevresindekilerin ‘Kanatsız Melek’ olarak isimlendirdiği 3’üncü sınıf öğrencisi Elif Melek Parlak, karnesini aldı.

Doğuştan iki kolu olmayan, tüm ihtiyaçlarını ayaklarıyla karşılayan Şeyhbaba İlkokulu 3’üncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Elif Melek Parlak, karnesini İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Tünçmen'in elinden aldı.     

Ana sınıfı ve birinci sınıfı evde eğitim görerek tamamladıktan sonra ailesinin kararı üzerine geçen yıl örgün eğitime devam eden Parlak, başarısı sayesinde bu yılın ilk dönemini takdirle geçti.     

Her gün ailesi tarafından okula getirilen ve sınıfta onun için özel  yapılan bir sırada oturan Parlak, kısa sürede hem arkadaşlarına hem de okula alışarak başarı sağladı.     

Kolları olmadığı için çevresindekiler ve arkadaşları tarafından kendisine ‘Kanatsız Melek’ denilen Parlak, okulda gösterdiği başarıyla da örnek bir öğrenci oldu.     

"Elif bizim için bir başarı abidesidir"     

Parlak'a karnesini veren İlçe Milli  Eğitim Müdürü Tünçmen, başarısı  karşısında hayranlık duyduğunu belirterek bu başarıda emeği geçen aileye ve öğretmenlere teşekkür etti.     

Öğrencinin azimle neler başarılabileceğini herkese gösterdiğini anlatan Tünçmen, "Hayatta tutunmak, bir şeyler başarmanın hiçbir  engelinin olmadığının somut örneği Elif Melek'tir. Elif çok başarılı, çok gayretli, bütün engellerin aşılabileceğini hepimize  yaşattı. Elif’in azim gösterdiği takdirde her şeyi elde edebileceğine inanıyorum" dedi.     

Okul Müdürü Aziz Darıcı da "Kanatsız melek dediğimiz Elif Melek Parlak'ı tebrik ediyorum. Çok başarılı bir öğrencimiz. O haliyle  bile insanlara enerji, umut veren bir öğrencimiz. Elif bizim için bir başarı hikayesi ve abidesi" diye konuştu.     

Küçük kızın babası Mehmet ve annesi Çiğdem Parlak da kızlarının karne heyecanını paylaştıklarını dile getirerek öğretmenleri Mehmet Ali Karadağ'a verdiği emekler için teşekkür etti.

KİLİS: Öncüpınar konteyner kentte kalan 6 bin 372 Suriyeli öğrenci, düzenlenen törenle karnelerini aldı.

Kilis Vali Yardımcısı ve konteyner kent sorumlusu Ahmet Turgay İmamlıgiller, Öncüpınar konteyner kentindeki Zeytin Anaokulu ve Kreşi'ni ziyaret etti.

Burada Suriyeli anasınıfı öğrencileri tarafından İstiklal Marşı ile karşılanan İmamlıgiller, sınıfları tek tek dolaşarak, öğrencilerin karnelerini dağıttı. İmamlıgiller, öğrencilerle de yakından ilgilendi, sohbet etti.     

İmamlıgiller, Suriyeli öğrencilerin karne heyecanına ortak olmanın sevincini yaşadığını belirterek, öğrencilerin tatil sürelerini iyi değerlendirmelerini istedi.

Kamptaki eğitim öğretim çağına girmiş bireylerden ilk ve orta öğretimde okullaşma oranının yüzde 90, orta ve lisede ise yaklaşık yüzde 50 civarında olduğunu anlatan İmamlıgiller, "Öğrencilerimiz tatili hak ettiler ve bugün bir tatile girecekler. Bir dönem boyunca çalıştılar kendilerini geliştirdiler. Öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz nezaretinde onların değerlendirilmesinin kendilerine verildiği karneleri bizde onlara ulaştırdık" dedi.       

Öğrencilerimizin mutluluğunu ve sevincini gördükleri zaman en az kendilerinin de onlar kadar sevindiğini kaydeden İmamlıgiller, verilen eğitimin öğrencilere hayat boyu faydalı olması dileğinde bulundu.     

Karnelerin yanı sıra çeşitli hediyelerin dağıtıldığı programda, oyunlar oynayıp şarkılar söyleyen Suriyeli minikler, gönüllerince eğlendi.     

KAYSERİ: 291 bin 921 öğrenci karne heyecanı yaşadı.

Kayseri’de 979 okul ve kurumlarda 291 bin 921 öğrenci ve 17 bin 815 öğretmen kadrosuyla güzel bir yarıyılı tamamladıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, “Refika Küçükçalık İlk ve Ortaokulumuzda vali yardımcımız ile beraber karnelerimizi verdik. Şuanda ilimizde 979 okul ve kurumlarımızda 291 bin 921 öğrencimiz ve 17 bin 815 öğretmen kadrosuyla güzel bir yarıyılı tamamlamış olduk. Ayrıca ilimizde 6 bin 803 Suriyeli ve Iraklı öğrencimiz bulunmaktadır. Bunlardan bin 365 öğrenci geçici eğitim merkezlerinde, 5 bin 477’si de diğer okullarımızda eğitim ve öğretimlerine devam etmektedir. Ayrıca TEOG 1. sınavda ilimizde 31 öğrencimiz 120 soruda 120 doğru cevap vermiş, başarı grafiği artmaya başlamış, bundan sonra da artmaya devam edecektir. Bu öğrencilerimizle beraber diğer tüm öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Öğrenci velilerine tavsiyelerde bulunan Elmalı, “Öğrencilerimiz karnelerini aldılar. Bu karneler başarı ile ilgili sadece notları belirten bir başarıdır. Tabi ki bu önemlidir ancak öğrencilerimizin her birinin değişik şekilde bilgi, beceri ve yetenekleri vardır. Velilerimizin bunlarla beraber değerlendirmelerini, karnede düşük notu olan öğrencilerin kesinlikle rencide edilmemesi ve onların dışındaki öğrencilere emsal gösterilmemesi öğrencilerin psikolojik açısından çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Sayın velilerimizin öğrencilerimizle yakın ilgilenmelerini, zamanlarını çocuklarıyla geçirmelerini, karneleriyle onları değerlendirmeyip onları kucaklamaları ve ileriye dönük neler yapacağı ile ilgili sosyal, kültürel faaliyetlerle uğraşması lazım. Büyükşehir Belediyemizin açmış olduğu merkeze tüm öğrencilerimizin ziyaret etmesini, bol bol dinlenmelerini öğrencilerimize tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu. Elmalı ayrıca ilk yarıyıl döneminde çok büyük bir disiplin olayı olmadığını belirterek başarı bakımından da ilerleme olduğunu vurguladı. Elmalı, “Şunu açıkça söyleyebiliriz, büyük bir disiplin olayı olmadan birinci dönemi tamamladık. Başarı bakımından da ilerleme kaydederek devam ediyoruz. Bundan dolayı çok mutluyum” diye konuştu.

Karnelerini alan öğrenciler ise, eve güzel bir karne ile gitmenin sevincini yaşadı. 

ORDU: 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk yarısının sona ermesi ile birlikte 131 bin 500 öğrenci karne sevinci yaşadı. 

9 Eylül’de başlayan 2016-2017 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı sona erdi. İlk dönemin sona ermesi ile birlikte tüm yurtta olduğu gibi Ordu’da da karne heyecanı yaşandı. Ordu’daki sevincin bu yılki adresi Merkez İlk ve Ortaokulu oldu. Merkez İlk ve Ortaokulu spor salonunda düzenlenen yarıyıl sonu etkinliklerine Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Altınordu İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Acu, daire müdürleri, öğretmenler, veliler ve öğrenciler katıldı.

İlk kez karne heyecanı yaşadılar

Karne dağıtım töreni için düzenlenen program saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Düzenlenen program kapsamında yetenekli öğrenciler şarkılar söylerken, okulun minik öğrencilerden oluşan folklor ekibi ise mini bir gösteri yaptı. Etkinliklerin ardından karne dağıtımına geçildi. Karnelerini alan öğrenciler sevinçle hüznü bir arada yaşadı. İlk kez karne alma heyecanı yaşayan ve mutlulukları gözlerinden okunan birinci sınıf öğrencilerini de anne ve babaları bu mutlu günde çocuklarını yalnız bırakmadı.

2016-2017 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemi 6 Şubat Pazartesi günü başlayacak.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!